Шампионското сърце с непримирима воля за победа

Алекс Дзанарди спечели злато 15 г., след като загуби краката си
15 сеп 2016 15:07, Красимир Ангелов
4

Алекс Дзанарди отново шампион. При това на 49-годишна възраст. Снимка: Facebook

Бившият пилот от Формула 1 Алекс Дзанарди спечели отново златен медал на параолимпийските игри. След като преди 4 години в Лондон италианецът спечели две титли в състезанията с велосипеди на три колела, сега той отново триумфира в Рио.

Титлата, която 49-годишния италианец спечели обаче, се оказа една от най-странните шеги на съдбата – Дзанарди триумфира в Рио точно 15-години след ужасяващото за него състезание, при което той загуби краката си в свирепа катастрофа.

През 90-те години италианецът е обещаващ пилот, който печели две титли в американската формула - през 1997 и 1998. Добрите му постижения го отвеждат във Формула 1, където Дзанарди кара за сър Франк Уилямс, където има общо 44 старта. В началото на 2001 година Дзанарди отново се връща в КАРТ-сериите.

На 15 септември 2001 година италианецът изживява истински ад, който втрещява света. 13 обиколки преди края на състезание от сериите, което се провежда в Германия, болидът на Алекс се завърта, излиза от трасето, а когато се връща, в него се забива летящия с над 250 километра болид на Алекс Талиани.

Вследствие на жестокия удар двата крака на Дзанарди са буквално откъснати, а лекарите не могат да спрат кръвотечението. Животът му е спасен единствено заради изключително бързата реакция на медицинския екип на пистата и неговия борбен дух.

Бързият италианец остава без крака, но дава да се разбере, че не смята да живее като инвалид. Две години след трагедията той довършва на това трасе 13-те обиколки, които му оставаха до финала през септември 2001 година. По-късно Дзанарди се състезава в състезание от сериите WTCC на Монца със специално пригоден за протезите му автомобил и завършва на впечатляващото 7-мо място.

Неговият дух обаче не спира дотук. През лятото на 2012 година бившият пилот от Формула 1 се пуска на параолимпийските игри на впечатляващите за спортист 45 години и не само участва, но и печели 2 златни медала в колоезденето. "Когато си на 20, оценяваш медалите, а когато си на 40, цениш това, което правиш всеки ден", сподели тогава със сълзи на очи италианецът, който днес е герой на цяла Италия.

Не случайно и големият и обичан от всички Паоло Малдини публикува преди няколко часа в своя профил снимка на Дзанарди с посланието: "Алекс Дзанарди, злато в Рио 2016. Ти си гордост за всеки италианец. С волята да живееш, с волята да победиш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
2
 
! Отговори
сидераст преди 7 години
Велик шампион!!! Нищо общо с руските допингисти!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великан!
2
1
 
28
 
! Отговори
brawo преди 7 години
Ето какво означава дух и воля! Дано някоий от младите хора покрай такъв пример се запали по спорта.
1
1
 
34
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Голям е!!!