Конфликтът в Либия се поднови, ще има ли нова мигрантска криза в Европа?

800 000 души може да се прехвърлят заедно с терористи и престъпници
21 апр 2019 23:00, Елка Василева
57
Конфликтът в Либия се поднови, ще има ли нова мигрантска криза в Европа?
Снимка: архив, Reuters

Либия отдавна е център за трафик на хора, опитващи се да достигнат Европа. Лидерът на признатото от ООН правителство на страната предупреждава, че избухналите неотдавна боеве около Триполи могат да породят нова бежанска вълна. Други казват, че тези страхове са преувеличени.

Битката за контрол върху Триполи между подкрепяното от ООН правителство на Либия и силите на генерал Халифа Хафтар отново разпали страхове за хуманитарната ситуация на живеещите там мигранти и притеснения от прииждане на хора в Европа.

"Ако настъплението продължи, положението със сигурността в крайна сметка още повече ще излезе от контрол, вече има признаци за това", каза във вторник ръководителят на правителството в Триполи Файез Сарадж в интервю за италианския вестник "Република".

"На либийска земя има повече от 800 000 нелегални (мигранти). Те ще стигнат до Европа, а заедно с тях там ще проникнат терористи и престъпници", добави министър-председателят Сарадж.

Неговият заместник Ахмед Мейтиг, който направи изявление пред репортери в Рим след разговори с италианското правителство, предупреди, че има опасност от бягство и евентуално пристигане в Европа на "над 400 затворници" от "Ислямска държава", ако конфликтът се изостри.

Но правителството в Триполи може би преувеличава опасността. "Ние смятаме, че е невъзможно да се прави каквато и да е прогноза за евентуално заминаване на хора от Либия. В миналото вече са били споменавани различни числа, които впоследствие са се оказвали погрешни", заяви за ДПА говорителят на Международната организация за миграцията (МОМ) Флавио ди Джакомо.

Той каза, че броят на чужденците в Либия е всъщност около 650 000 и "съвсем не всички (от тях) искат да си тръгнат", тъй като мнозина смятат Либия за своя крайна цел, а не за транзитна страна.

По оценка на МОМ в Триполи, където сега са съсредоточени сблъсъците, има около 3600 мигранти в центрове за задържане, включително 890 в Каср Бен Гашир южно от Триполи, "в непосредствена близост" до конфликта.

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) казва, че в цяла Либия има 57 810 регистрирани бежанци, от които около 1500 са блокирани в центрове близо до бойните действия.

"Несигурната обстановка в Либия може да създаде положение, при което бизнесът на контрабандистите може да се развиват благодарение на хаоса и липсата на върховенство на закона. Трудно е обаче да се предскаже бройката", каза говорителят на ВКБООН.

През последните години Либия е център на трафик на хора, опитващи се да стигнат до Европа, а Италия - някогашната й колониален владетел, беше най-силно засегнатата от това явление. От 2013 г. над 600 000 търсещи убежище хора са достигнали нейните брегове, главно от Либия.

Притокът намалява от 2017 г. след сключването на подкрепени от ЕС сделки за пресичане на миграцията между Италия и Либия. През март 2017 г. са пристигнали 10 853 души през Централното Средиземноморие, а през март 2019 г. - 457.

Ново рязко увеличаване на пристигащите мигранти е последното, което иска твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в момент, когато се стреми да постигне големи успехи за своята крайнодясна партия "Лига" на изборите за Европейски парламент следващия месец.

Той казва, че италианските пристанища ще останат затворени за мигранти, а на мигрантските плавателни съдове в бъдеще ще е забранено да влизат в италиански води, макар че не е ясно как. Другата управляваща популистка партия в Италия - Движение "Пет звезди" (ДПЗ), не е съгласна.

В случай на изостряне на войната в Либия "няма да имаме мигранти, а бежанци. А бежанците трябва да бъдат приемани, не може да затворите пристанищата", заяви в понеделник по радио "Капитал" министърът на отбраната Елизабета Трента от ДПЗ.

Служителите на ЕС в Брюксел внимателно следят събитията, а правозащитни организации и агенции на ООН призовават за освобождаването на бежанците и мигрантите от центровете за задържане заради влошаващото се положение със сигурността.

"Възобновеният конфликт в Триполи за пореден път показва колко важно е държавите членки на ЕС да осигурят безопасни маршрути от Либия за мигрантите и бежанците", каза заместник-директорът на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка в изявление в понеделник вечерта.
 

/БТА/
 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
13
 
3
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 1 месец
Ми да идват ....
Имаме центрове и безработица.
Празни училища.
Да идват.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пожелаем успех на войските на Хафтар. Ако той спечели- печели цяла Европа, ако загуби- печелят толерастите.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Либия отдавна е център за трафик на хора, опитващи се да достигнат Европа."

Отдавна да се чете след свалянето на Кадафи чрез намесата на Запада. Преди това нямаше мултимилионен бежански наплив към Европа.
6
3
 
23
 
! Отговори
ДААА преди 1 месец
При "диктатурата" на Кадафи българите, там им бяха обслужващ персонал и либийците си живееха без глад и племенни войни. Много европейци им слугуваха, а те си плащаха с нефт, парите им имаха висока себестойност и златно покритие, сега се чудят на "демократичната" дето ги докара до мизерия, глад и убийства. Тогава Кадафи не пускаше ордите *** към Юръп, сега цъфти алъш-веришът с каналджийството на нещастници, тръгнали към "белия"свят.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да дойде цяла Африка в Европа. Нещо вече писна тотално. Накрая някой така ще изтрещи, че никой няма да разбере как е станало...
Тоест разбра се де.
4
3
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Жалко изнудване на Запада с бежанската карта от страна на сегашното измислено правителство!!Всъщност,стабилна власт в Либия,била тя и на Хафтар,би намалила потока към Европа!
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа е пътник тeз няма къде да идат и Кадафи го няма да ги спре. Добре са дошли в ЕС, демократи от всички страни съединявайте се. В Либия няма банани и тоалетна хартия в ЕС има банани и тоалетна хартия.
2
8
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
При диктатурата на Кадафи либийците нямаха тоалетна хартия и банани и не можеха да бегат на запад, а при демокрацията която САЩ им донесе имат тоалетна хартия и банани и могат да бегат на запад.
1
7
 
13
 
! Отговори
merkel преди 1 месец
welcommen u deutchland!!!!