Конфискуваха старинни монети на "Капитан Андреево"

Артефактите са пътували в товарен автомобил
11

Снимка: Агенция "Митници"

Митнически служители на ГКПП "Капитан Андреево" откриха и задържаха 761 старинни монети и накити при проверка на товарен автомобил с влекач, пътуващ за Великобритания, съобщиха от Агенция "Митници".

Камионът, упрявляван от турски гражданин, пристигал на пункта на 31 октомври около 2,00 часа на входящо трасе от Турция. При извършената проверка митническите служители открили под акумулаторите на превозното средство укрити пет пакета, опаковани с тиксо.

Установено е, че пакетите съдържат 716 старинни на вид монети от бял и цветен метал, както и 45 старинни накити и предмети, сред които пръстени, медальони, обеци, фигурки, плочки, печати, два овални червени камъка.

Общо 761 са иззетите контрабандно пренасяни изделия и монети. Според предварителната експертна оценка, тяхната стойност възлиза на около 60 000 лева, уточниха от митницата.

От там допълниха, че предстои експертиза за датиране и прецизно идентифициране на иззетите артефакти и че е образувано административнонаказателно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Баръш преди 2 години
Държава, която не уважава историята си, не заслужава да конфискува културно-историческите си артефакти, намерени от други хора и да ги пренася в чанта за зеленчуци!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с така наречените "културни ценности" не мога да го разбера. Какъв е проблема хората да си купуват и да си продават вехториите? Гледам в Ebay и др. сайтове се продават много такива монети от цял свят. Само в България е забранено?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги е поръчал? БКП-чадото от Дубай ли?
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
държава по западен модел ще диктува какво да прави българина с културното си наследство