Русия връща корекомите, засега в Москва и Санкт Петербург

Безмитните магазини ще са за дипломати от мисиите
20 май 2024 18:00, Петър Бойчев
247
Русия връща корекомите, засега в Москва и Санкт Петербург
Снимка Фейсбук

В двата най-големи града на Русия - столицата Москва и Санкт Петербург, ще бъдат открити специални безмитни магазини за служители на дипломатически мисии, съобщи агенция "РИА Новости", позовавайки се на съобщение на информационния отдел на Главното управление за обслужване на дипломатическия корпус към руското МВнР.

"В момента се работи по документалното оформление на дейността на тези магазини", допълват от пресслужбата, като уточняват, че се подготвя пакетът документи, свързани с фирмата, която ще организира безмитната търговия. От магазините ще пазаруват не само служители на дипломатически мисии, а и такива от консулски учреждения и други международни организации.

Магазините ще работят на принципа на прочутите по времето на бившия СССР "Берьозка". Техен аналог в България преди 10 ноември 1989 г. бяха магазините от веригата "Кореком", където се пазаруваха западни стоки с валута, като правото за това имаха само чужденци (дипломати, търговски представители и т.н.), както и българи, работили зад граница, т.е. имащи право по тогавашните разпоредби да притежават валута.

Цените във възраждащите се корекоми в Русия ще бъдат в рубли, долари и евро. В тях ще може да влизат и да пазаруват само лица, получили акредитация от руското външно министерство. След купуването на каквото и да е от тези магазини, ще се издава касов бон с надпис Duty Free, в който който може да има и лични данни на клиента.

Въпреки удивителната прилика със социалистическите "Берьозка" от пресслужбата на МВнР, твърдят: "Грешка е магазините за бъдат смятани за възродени "Берьозки" от съветско време, в които, освен чужденци, можеше да пазаруват и наши граждани при наличие на чекове от Внешпосилторг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
0
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 седмица
Продължавам да се чудя как само за 20 години българите успяха да затъпеят толкова много. Направо е тъжно човек да чете коментари в новинарските сайтове. Дано са едни и същи пишещите, защото иначе образът на масовия среден българин изглежда точно като на ***, който на 35 години още не може нито да чете, нито да пише, а камо ли да знае и разбира...
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от кой можеш да си купиш див мед ако не от диваци.
220
2
 
2
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
Не напразно казват ,че Руснаците живеят още в 20-ти век и са далеч от това да станат нормална държава,а ще стоят затворени и под диктат на Путин!
219
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това не са аналог на Кореком и Берьозка, а на дипломатическите магазини.
218
2
 
6
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Прочетете кой е Павлик Морозов и какво е направил. Навремето ни караха да се кълне, че ще бъдем като него. Даже пионерска та ни дружина се казваше "П. Морозов. От там на сетне ще ви е ясно какви са русите. Сега ситния да им върне Совхозите икомсомола и ще я втасат съвсем
217
6
 
9
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 седмица
Ако има световен апокалипсис , Русия ще бъде засегната след 100 г защото Русия е 100 г назад в развитието на човешката цивилизация ха ха хаха
216
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Аз и сега карам кола втора ръка, но имам 4 + два камиона. А дивия мед за 500 долара е за диваците.
215
9
 
4
 
! Отговори
Не ги мислете преди 1 седмица
Когато от Москва си купуваха за 300-500 долара кило див мед,вие карахте коли втора ръка. Не ги мислете. В Москва лесно може да се стане милионер, в България е изключено.
214
2
 
9
 
! Отговори
Вефа преди 1 седмица
Преди 40 и кусур години с малкото Хитачи за 110 доларес с връзки от Кореком, с удивление чух по радио Скопие, че там имало дънки по обикновените магазини. Дори ги и рекламираха "Лии Купер, да си купам Я!"
213
4
 
15
 
! Отговори
:)))) преди 1 седмица
Колкото и напред да отива Еволюцията, рашистите все в едно е също блато ще си стоят!
212
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди години имах колежка, която се стягаше да замине в Коми Благоево да работят със семейството си- беше много позитивна, очакванията и бяха големи, когато се върна- само мълчеше потисната и никога нищо не каза- сега си давам сметка защо е било това, сега всичко може да се види с Мапс и ЮТУБ.
211
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новият китайски Москвич струва 2.5 милиона рубли в магазина. 50 хиляди лева. Това не е тайна - проверете. Айде купете си - хем хубаво, хем евтино хахаха.
210
3
 
14
 
! Отговори
... преди 1 седмица
значи като човек преживял тези времена, на кореком и комунизъм само едно мога да кажа! НЕКА ТОЗИ ПЪТ ДА СМЕ ДАЛЕЧ ДАЛЕЧ ДАЛЕЧ от това!
209
5
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 седмица
Русия е Тръгнала в Посока - Каменната Ера на Фред Флинстоун ........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА,...Имат Нужда от Добър Психиатър...
208
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смях! Другарят Путин ги върна 40 години назад. Сега ако почнат и черните коли да обикалят нощем... и бързо ще си спомнят що е то сталинизъм.
207
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Корекоми ! ПълниГлупосдти . Русия е залята от китайски стоки с които и Европа е залята та ще правят корекоми . И за какви стоки ще бъдат тия корекоми според евроатлантическите джурналисти ?
206
5
 
16
 
! Отговори
давай преди 1 седмица
Пионерски връзки, Комсомолски строй, Другарски съд, Берьозка и Две петилетка в една----за повечето драскащи тук--това е нещо ново---но, за нас преживялите го---буди само смях и жалост. Най - хубавото ,което се е случило на България за този период от 1989г. и досега е----падането на комунизма и постепенното , но надявам се , сигурно откъсване от съветско-руския камък. Както Майсей е бродил 40 г. за да измрат робите и робската им психика, така и за българите ,трябва да минат 40г. за същото...
205
3
 
10
 
! Отговори
XA XA XA преди 1 седмица
Аве к'во стана с БРИКСА?
204
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как си личи само, когато под някоя статия са "пуснати" да работят троляци. Тук конкретно са двама с 8 или 9 айпита. Толкоз плоски и първосигнални могат да са само мозъците на троляците, а и на тези, които им плащат, вярвайки, че от това има някакъв ефект, разбира се.
203
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен209 20 долара??? Много е за рускиня.Мороженное или водка и е готова.