Най-бедните българи ще спечелят от членството ни в ЕС

ЕС е социален проект, в който по-богатите държави помагат на по-малко богатите, обяви министър Меглена Кунева
29 апр 2005 11:05,

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева заяви, че най-печеливши от членството на България в ЕС ще бъдат най-бедните български граждани. Министър Кунева и министърът на външните работи Соломон Паси отговаряха на зрителски въпроси в студиото на предаването "Тази сутрин" на бТВ.

ЕС е социален проект, в който по-богатите държави помагат на по-малко богатите, добави Кунева. Соломон Паси допълни, че за членството си в ЕС България ще плаща членски внос от 660 милиона евро годишно, а до 2009 г. ще получава по 5,5 милиарда евро годишно. Ще получим осем пъти повече пари отколкото ще внасяме, подчерта външният министър.

В отговор на въпрос за референдума за членство на България в ЕС Меглена Кунева каза, че в България този дебат не се е провел, когато са започнали преговорите, каквато е била практиката в други новоприсъединили се страни. Президентът повдигна въпроса за референдум по-късно и НДСВ изрази политическа подкрепа за допитването, каза Кунева.

По думите й идеята можеше да се реализира, ако президентът или една трета от народните представители бяха предложили такъв референдум. Това обаче не се случи, посочи Кунева и добави, че референдум може да бъде проведен и след ратификацията на договора за членство от българския парламент, но това допитване ще има консултативен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание