Политиците ще решат дали да има референдум за членство в ЕС

България е сред страните, при които с наближаването на членството в ЕС, подкрепата за него сред обществото е останала много висока и в момента е около 65 на сто
12 май 2005 11:28,
2
Политиците ще решат дали да има референдум за членство в ЕС
Гергана Грънчарова Снимка: Булфото

Политиците ще решат дали да има референдум за членството на България в ЕС, каза заместник-външният министър Гергана Грънчарова, която говори по време на конгреса на Либералния интернационал, започнал днес в София.

По думите й НДСВ има най-голям интерес да има такъв референдум. За нас обаче беше по-важно да покрием цялата процедура, включително подписване на договора за членство и ратификацията му в българския парламент, отбеляза тя, цитирана от БТА. Грънчарова каза, че в България има информирано съгласие за членството.

Това, че конгресът на Либералния интернационал се провежда ден след ратификацията от Народното събрание на договора за присъединяване на България към ЕС и седмици преди парламентарните избори, е силен сигнал както за европейските ни партньори, така и за цялото общество, заяви Грънчарова.

Тя изрази надежда европейските партньори на България да разчетат силния сигнал, даден с впечатляващото мнозинство, с което парламентът ратифицира договора за членство на България в ЕС.

На правителството, съставено от две либерални партии - НДСВ и ДПС, се падна отговорността да проведе по-голямата част от преговорите, посочи Грънчарова. Това не беше път, изпълнен само с добри новини и положителни действия, нерядко нашите действия бяха съпровождани от силни критики, евроскептицизъм, отбеляза тя.

Нерядко редица непопулярни решения отнемаха популярността на правителството, но важното беше, че запазихме посоката на движение, добави заместник-външният министър.

По думите й България е сред страните, при които с наближаването на членството в ЕС, подкрепата за него сред обществото е останала много висока и в момента е около 65 на сто, и това е комплимент за политическата класа.

Грънчарова подчерта, че България разглежда въпроса за присъединяването на Турция към ЕС с необходимото внимание и за страната ни е важно каква е общата позиция на съюза. Като цяло имаме ясна и последователна визия, че приветстваме разширяването на ЕС с всички страни от Югоизточна Европа, включително и на Турция, отбеляза тя.

По думите й сигурност, стабилност и просперитет за страните от региона може да има само в условията на европейска среда. Затова особено важно за нас е тази европейска перспектива да не бъде ограничавана или отнемана на страните от региона, допълни Гергана Грънчарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Silno zamirisa na kostovska rabota...