ЕС ни дава над 12 млрд. евро помощи през следващите 7 години

При ефективно усвояване тези средства са в състояние да дадат своя принос за цялостното ни социално икономическо развитие, смята министър Орешарски
26 авг 2006 12:04,
ЕС ни дава над 12 млрд. евро помощи през следващите 7 години
6,5 милиарда евро ще получи страната ни в следващите седем години по текущи цени. Снимка: Корбис
Над 12 милиарда евро помощи ще получи страната ни през следващите седем години от Европейския съюз, съобщи във Видин министърът на финансите Пламен Орешарски при откриването на семинар на тема "Структурните фондове - възможности и предизвикателства".

Ако тези средства бъдат ефективно усвоявани, то те са в състояние да дадат своя принос за цялостното ни социално икономическо развитие, каза министър Орешарски.

6,5 милиарда евро ще получи страната ни в следващите седем години по текущи цени и приблизително още толкова от агрофондове.

Притесненията на Министерството на финансите са в липсата на капацитет в регионалните власти, неправителствения сектор и бизнеса за усвояване на тези средства. Важно е в агенциите, които се намират в секторните министерства и които и сега ръководят предприсъединителните фондове, да има нужния капацитет, уточни Орешарски.

Най-малко средства в страната ни са усвоени по програма ИСПА от предприсъединителните фондове - 20 процента от отпуснатите средства. Този процент със сигурност ще се повиши през следващите четири години, смята Орешарски.

60 процента от средствата по програма ФАР и над 50 процента от програма САПАРД са усвоени досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание