Бойкот! Министрите на НДСВ напуснаха

Според министър Гергана Грънчарова напускането на правителственото заседание на министрите от НДСВ не бива да се тълкува като криза в управленето
10 май 2007 12:50, Златко Желев
Бойкот! Министрите на НДСВ напуснаха
Министрите на НДСВ протестират срещу наредбата за определяне на заплатите в държавните предприятия. Снимка: Булфото
Министрите на НДСВ напуснаха заседанието на кабинета в знак на несъгласие с приетата Наредбата за регулиране на заплатите в предприятията с над 50 на сто държавно участие.
 
Заседанието напуснаха министрите Даниел Вълчев, Гергана Грънчарова, Николай Василев и Веселин Близнаков.
 
Представителите на НДСВ заявиха, че БСП трябва да си поеме политическата отговорност за предлаганите промени.

Министрите уточниха, че не напускат заседанието на правителството по принцип, а само обсъждането на тази точка.
 
Пред Dnes.bg минисътрът по европейските въпроси Гергана Гранчарова заяви, че този акт на министрите на НДСВ „не може да се тълкува като криза в управлението“ на тройната коалиция.
 
По думите й “не може толкова важна наредба да са гласува за минути“ от кабинета.
 
Според нея НДСВ води последователна политика и не може в губещи държавни предприятия заплатите да бъдат вдигани под натиск.
 
Тя потвърди, че решението им е обсъдено предварително с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.
 
На въпрос дали напускането на министрите на НДСВ от правителственото заседание може да се тълкува като знак от страна на НДСВ към опозицията за евентуален вот на недоверие, Грънчарова заяви: „Мисля, че казах достатъчно. Благодаря ви!“
 
След правителственото заседание, премиерът Сергей Станишев отбеляза, че дискусията по наредбата, която регулира възнагражденията в дружествата с повече от 50 на сто държавно  участие, „върви вече няколко месеца в обществото, в управляващата коалиция и в министерствата на експертно ниво“.

Според него министрите на НДСВ не са взели участие в дискусията по тази точка, защото „имат някои принципни виждания и политически позиции“ , които са били изразени.

„Беше ясно заявено от вицепремиера Даниел Вълчев и от министрите на НДСВ, че това не означава неприемане на наредбата“, категоричен бе Станишев.
 

------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.


Спонсорирано съдържание