Не мина

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството заради политиката в образованието
23 окт 2007 16:19,
38
Не мина
Депутатите гласуваха доверие на кабинета. Снимка: Булфото

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството заради политиката в образованието.

Гласуваха общо 222 депутати.

За бяха 61, против - 160, един се въздържа.

Вотът за недоверие беше подкрепен от депутатите от опозицията - ОДС, ДСБ, Атака и БНС. Въздържалият се народен представител е независим.

Останалите независими депутати гласуваха против вота. Партиите от тройната коалиция също гласуваха против.

„Трите опита за тестване на здравината на правителството не успяха“.

Това бяха думите на премиера Сергей Станишев, след като вота за недоверие за кризата в образованието бе отхвърлен.

Премиерът благодари на народните представители, които подкрепиха правителството.

„Всеки един от вотовете на недоверие е отправян на базата на политики в сектор, който се ръководи от една от партиите в управляващата коалиция. Явно това е опит да се тества здравината на коалицията, но е неуспешен“, каза Станишев.

„Безпрецедентно е това, че вотът на недоверие се провежда в предизборна ситуация и по време на стачка. Дори на учителите им беше ясно, че са нереалистични исканията за 100% увеличение на заплатите в условията на валутен борд“, заяви още той.

„Днес образованието е далеч от това, което искаме да видим и като заплащане и като качество, и като конкурентноспособност на пазара на труда на завършилите училище. Заради това образованието трябва да бъде приоритет на правителството и на държавата. От вчерашната дискусия стана ясно, че опозицията не предлага друго от това, което се реализира като реформи в сектора от правителството и тезата, че нямаме визия, не издържа“, допълни той.

„За първи път има стратегия за развитие на образованието, а от стачката стана ясно това, че трябваше да я прилагаме по-бързо. В резултат на реформите, заложени в програмата, могат да се постигнат по-високи заплати на учителите, но това също така ще доведе и до по-високо качество. Друг извод е, че обществото няма достатъчно информация как се изразходват средствата от държавния бюджет. Трябва да обясним по-подробно това при обсъждането на бюджета за следващата година, защото в противен случай се получават манипулации“, посочи още премиерът.

Вотът бе внесен от опозицията заради разпада на държавната политика в областта на образованието.

Под искането се разписаха 64 народни представители от ДСБ, ОДС, БНС, Атака и независими.

В мотивите на опозицията е записано, че управляващата коалиция няма визия за развитие на образованието.

Това е третият вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев.

Първият беше за несправяне с бедствията, а вторият - за здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
stanu6esku преди 16 години
на тази българска робска психикаКойто и да се качи горе все тая.Крадат...и пак крадат! Парите на България са само за шепа хора, дано се наживеят на този свят, че в ада ще горят!
16
0
 
0
 
! Отговори
мандарина преди 16 години
И днес правителството се поздрави с победа, но над кого? Над образованието, че там са децата ни или над управлението на образованието, което пък зависи от самите управляващи. Победа над професия, която е дотолкова принизена като заплащане, че се е феминизирала, над едни женички, които са достатъчно наивни да остават в образованието, защото пък в частния сектор няма да могат да си вземат отпуската за майчинство. Вече се загуби над месец от учебния процес на множество поколения - не на едно, но правителството толкова е заинтересувано. Правителството държи на победата - на всяка цена. А и защо не - сега победи и финансово, защото не плаща на учителите изобщо - те стачкуват! Не плаща и за отопление на учениците. Няма опозиция способна да им потърси отговорност. Те са боговете, за които времето не тече! Но за нас смъртните остава да ценим миговете, защото те са ни преброени! Още един миг илюзия, че се заражда гражданското общество, в което не побеждава правото на силата и властта, а силата на правото и справедливостта.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мазохистичното население да се събуди и на кметските избори поне да бие шута на комунистическата *** - МАЛКО ЛИ ВИ БЕШЕ ШЕСДЕСЕТ ГОДИНИ КАТОРЖЕН КОМУНИЗЪМ ???????????????????????
14
0
 
0
 
! Отговори
protiv stachkata преди 16 години
Nikoi trezvo mislesht chovek ne bi iskal da sastavi pravitelstvo v momenta zashtoto e neseriozno da se davat obeshtania ,granicheshti s fantastikata. Koi po-tochno shte se spravi s problema v obrazovanieto i kak -kato napechati pari? Deputatite ne chak tolkova ogranicheni ,che da ne razbirat posledicite ot edna takava politika. Inache s radost biha svalili pravitelstvoto.
13
0
 
0
 
! Отговори
malen4o преди 16 години
typite o4iteli pak ne polu4avat kvoto iskat, sled kato ne priemat tova koeto dava pravitelstvoto mnogo im zdrave, daskal4eta!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
U4ITELI.DAITE SI MASOVO OSTAVKITE-DA GI U4I DESATA KOITO 6TE ZA TAZI ZAPLATA.STIGA UNIZENIA!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
dree'mi na chatala.....
10
0
 
0
 
! Отговори
НАРОДА преди 16 години
НЕКА НА ИЗБОРИТЕ ПОКАЖЕМ ВОТА НА НАРОДА !!!!ГЛАСУВАЙТЕ ПО СЪВЕСТ И БОГ ДА НИ ПАЗИ !!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Управляващите да не имитират, че са постигнали кой знае какво, ами да се захващат за работа! Други стачки се задават.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Дали е негов цитата или го е прочел някъде Дънди?
7
0
 
0
 
! Отговори
furiabg преди 16 години
За учителите: ".....и накрая ние срещнахме врага, и бяхме готови да се бием, но се оказа, че врагът сме самите ние......."За министър Вълчев:"Всеки ден по нас хвърлят камъни. Важно е какво градим с тях мостове или стени."
6
0
 
0
 
! Отговори
гробаря преди 16 години
преди 1 час ви казах че вота няма да мине, но имам един въпрос към всички-продължава ли стачката на учителите
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Гарван гарвану око не вади !!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
da znaste koga 6te po4nem daskalo
3
0
 
0
 
! Отговори
Ив преди 16 години
Интересува ме голата г-ца ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ колко пари взема на тази длъжност,брутно без процента от "частните снимки" и декларирала ли е преди да започне работа пред шефа си ,че има намерение да се съблича, т.к. това пише в общи линии в предложението на министерството към учителите и ще се изисква от тях
2
0
 
0
 
! Отговори
Николов преди 16 години
Парламентарото мнозинство подкрепи червено-турската олигархия.Но на 28 октомври ще видим народната воля.Нека всички гласуват, за да покажем отношението си към тези, които противопоставят едни слоеве на други, тези които размотават повече от месец учители, ученици и родители, тези които живеят в собствен свят на охолство, надменност и са глухи за народния гняв.Той ще ги помете!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
То беше ясно че няма да стане сега само го потвърдиха