ЕК ни дава 2 млн. евро за младежки програми през 2008 г.

През 2007 г. на България бяха предостави 1,5 млн. евро за проекти по тази програма
19 яну 2008 15:28,

През 2008 г. България ще разполага с над 2 млн. евро за младежки проекти по програмата на Европейската комисия “Младежта в действие“ 2007–2013 г., която се администрира у нас от Националния център “Европейски младежки програми и инициативи” /НЦЕМПИ/.

Това съобщи Иван Модев, директор на центъра. През 2007 г. на България бяха предостави 1,5 млн. евро за проекти по тази програма, като от тях са усвоени 81,36 %, каза Модев на семинар с представители на медиите, организиран от НЦЕМП на Боровец този уикенд.

Проектите могат да бъдат свързани с една от петте основни дейности на програмата, сред които младежки обмен, междукултурен диалог, европейско доброволчество, изтъкна той. Повече от 200 неправителствени младежки организации и близо 700 потребители вече са регистрирани в Национална информационна система за младежта.

В 10 от областните центрове у нас работят младежки информационно -консултантски центрове. През следващите два месеца ще бъдат открити още 22 такива центъра. За осъществяване на младежката политика по места ДАМС има 17 областни координатори, съобщи Михаил Балабанов, заместник-председателят на ДАМС.

По думите му скорошното приемане на Закон за развитие на младежта, който е внесен за обсъждане в Министерския съвет, ще оптимизира финансирането на дейностите за младите хора чрез създаването на специален фонд.

Очаква се по този начин средствата за младежки дейности да се увеличат 4-5 пъти. От ДАМС очакват законът за развитие на младежта да синхронизира българското законодателство с международните правни стандарти в областта на младежката политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание