Първанов вдига енергийната завеса

На държавният ни глава му се иска да сме значим играч в енергийната политика
24 юни 2008 15:49,
12
Първанов вдига енергийната завеса
Снимка: Булфото

България има възможност да стане значим играч в енергийната политика.

С тези думи президентът Георги Първанов откри заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Президентът отбеляза, че през последните 20 години на преход страната не е построила нито един енергиен обект и затова е особено важно да се анализира подготовката за проекти като "Южен поток", "Набуко", "Бургас-Александруполис".

"Целта на днешното заседание е да подаде максимална информация за реализацията на големите енергийни проекти и на база на тази информация да се направи преглед на резултатите от постигнатите отговорности между България и нейните партньори", каза Първанов.

По думите му трябва да се открои категорично и докъде е стигнал процесът на финансиране и избор на стратегически партньори.

Според държавния глава големите енергийни проекти отговарят на националните интереси, за осъществяването им има ясна политическа воля, обществена подкрепа, стабилен икономически растеж.

"България ще промени политиката си по основни енергийни проекти, защото има забавяне по тях", каза на свой ред министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той уточни, че едно от забавянията е в рехабилитацията на мощностите от комплекса ТЕЦ "Марица Изток".

След като преди ден обяви, че "дискотека няма да има", Димитров отново подчерта, че режим на тока няма да има.

Днес Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда последиците за сигурността на България от участието в големи енергийни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Гоце Гоцев преди 15 години
Он си го даде газот на руснакот отдавна , а со неговиот и нашите газове . Тое АЕЦ , што ке ни струваше 2 милиарди долари , а сега се окажува ке биде 4 милиарди евра , а после ке се окаже дека е 10 милиарди евра што ке ги дадеме на руснакот .....Баш му е гайле на Гоце за енергията - гайле му е само за пАрите , што ке му ги врати руснакот во Швейцария , на него , на Р.Овч. , на Сер Гей , и на другите мекерета . Нашите пари - во нихните джебови ! Мекерета со мекерета....
10
0
 
0
 
! Отговори
баш мюре преди 15 години
Що не си гледаш лисиците...
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"..значим играч.." хахахаха На гол г** чифте пищови. Кого ли заблуждават??? Май само верният пенсионерски електорат.
8
0
 
0
 
! Отговори
аааааеееее преди 15 години
просто поставени лица сте продадохте всичко много жалко но всеки рано или кьсно си намира маистора...
7
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Въпросът е кои ще са ни стратегическите партньори?От друга страна за такива сериозни неща се иска национален консенсус и последователност в тази посока от всички правителства, независимо от цвета...сини...червени...зелени...България е над всички!Националните интереси не се предават!Нуждаем се от привличане на капитали и инвестиции в страната, а не от износът им!Дълбока се съмнявам в действията на президент и правителство!До този момент се работи срещу Българският народ!Липсва яснота по глобални проекти не само в областта на енергетика, но и инфраструктурни...в областта на селското стопанство...здравеопазване....Да погледнем положението в съседна Румъния, която ппивлече такива крупни инвестиции в автомобилостроенето..РЕНО...РОВЕР...и които са безвъзвратно загубени за нас, въпреки че имахме тази възможност/ РОВЕР напусна България след като се опита да се установи у нас по времето на Ж.Виденов/Твърде опасно е обвързването ни с Русия и не само енергийната ни зависимост!Да не се забравя че сме член на ЕС!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние не можем да бъдем фактор, просто защото сме зависими от вносът на горива!
5
0
 
0
 
! Отговори
таен преди 15 години
единствената страна в Европа с президент - комунист,агент,доностник на ДС и КГБ!!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Лъжев преди 15 години
Гошо Перниишки доде в София да чете за историк и с нетърпение чакаше да доиде неделя за да се изкъпе с домашно приготвения *** то сега със същото нетърпение ще става енергиен фактор с затворена ядрена централа . Първанов подай си оставката че си вече пълен клоун .
3
0
 
0
 
! Отговори
vulkadin преди 15 години
Каква рехабилитация на тецовете бе! - Трябва реабилитация на АЕЦ Козлодуй - докога ще ни/ще се третираме като Иран!
2
0
 
0
 
! Отговори
$$$$ преди 15 години
Гоце,направи едно добро за България и българския народ - ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА!
1
0
 
0
 
! Отговори
norm преди 15 години
Не е ли вече твърде късно за този съвет по енергийната политика,не следваше ли президентът да го свика,преди да клекне на Путин.Поредната комунистическа мимикрия.