Останахме без още 1,6 млрд. евро от ЕС

Тежки финансови загуби за страната ни заради корупция и злоупотреби
26 юли 2008 12:01,
69
Останахме без още 1,6 млрд. евро от ЕС
ЕС спира парите, които трябваше да ни помогнат да се превърнем в нормална държава. Снимка: Булфото

Ударът на Брюксел срещу България тази седмица се оказа двойно по-тежък. Във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1.6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми – "Транспорт", съобщава вестник "Сега".

Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД.

Така сумарната загуба на страната заради корупцията може да надхвърли дори бюджетния излишък, който тази година се очертава да бъде 5 млрд. лв. (около 2.5 млрд. евро).

На 22 юли 2008 г. финансовият министър Пламен Орешарски е получил писмо от главния директор на Главна дирекция "Регионална политика" Дирк Анер (Германия), в което пише, че заради сигналите за злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) се спира финансирането от ЕК на Оперативна програма "Транспорт".

Тя получава средства от Кохезионния фонд, предназначен главно за транспорт и екология в слаборазвити райони.

България има шест слаборазвити по европейските стандарти района. Този фонд е продължение на предприсъединителната програма ИСПА, която бе замразена още на 24 януари 2008 г. заради братската далавера за 120 млн. лв. между ФРПИ и фирма "Биндер", както и заради уличаването на двама подкупни служители в пътния фонд.

Досега никой от управляващите не е признал публично за новия удар на Брюксел.

ВЕсникът обаче разполага с писмото до Орешарски, разпратено с копия до регионалния министър Асен Гагаузов и транспортния министър Петър Мутафчиев, които си поделяха отговорността за управлението на ФРПИ.

В него Дирк Анер пише: "ФРПИ е единственият бенефициент на цялата приоритетна ос в Оперативна програма "Транспорт" за периода 2007-2013 г. с бюджет от над 1 млрд. евро.

Сигурен съм, че ще се съгласите, че би било неприемливо да продължат плащанията при наличието дори на най-малко подозрение относно честността на ФРПИ, като се има предвид тежестта на нередностите, открити в текущите проекти по Кохезионния фонд, както и случаите на злоупотреби и конфликт на интереси".

Анер напомня, че е препоръчал спиране на плащанията по два текущи проекта от Кохезионния фонд, които бяха част от ИСПА: автомагистрала "Люлин" от пътен възел Даскалово до София и техническата помощ за изготвяне на пътни проекти за общоевропейските транспортни коридори през България.

От "Люлин" загубата е за 140-150 млн. евро., а от втория проект - близо 5 млн. евро. ЕК предупреди, че почтеното усвояване на предприсъединителни фондове е проверка дали държавата заслужава достъп като пълноправен член до Структурните и Кохезионния фонд, по които през следващите пет години тя има право на близо 7 млрд. евро.

Провалът по ИСПА е послужил като предупредителен сигнал за спиране на парите от Кохезионния фонд за ОП "Транспорт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Проклети да бъдат управляващите изверги! да даде господ да им се изтрият от лицето на земята родовете и имената и в адски нечовешки мъки да стенат...До девето коляно да плащат и пак да не могат да си изплатят греховете спрямо българския народ! Амин!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
nona преди 15 години
az sam za,ama turcite da si ni upravlyavat.naskoro edin taka me upravlyava otzad,che extra mi e bilo.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ АКО ОЛАФ ПРОВЕРИ ОБЩИНСКИТЕ ПРОЕКТИ ПО-ТОЧНО ЕКИПИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕЗИ ПРОЕКТИ.Ще се натъкнат на толкова фалшиви неща че години няма да им стигнат да разследват. Сигурна съм, че ще открият не сама много роднински връзки, много баби без образование които координират европеиски проекти но ще открият и малко поомрели хора които работят по проектите. Просто са възкръснали и решили да заработят по някоя хилядарка. Ужас и абсолутно беззаконие
25
0
 
0
 
! Отговори
OSMAN преди 15 години
A VIE POSTOYANNO ROPTAETE PROTIV TURCYA!SAMO TYA MOGE DA NI OPRAVI.nAPRAVO DA MAHNEM UGNATA GRANICA I DA SI BADEM EDNO!NE E LI TAKA?
24
0
 
0
 
! Отговори
сульо пульов преди 15 години
Можем да се оплакваме и жалим колкото си искаме,но не забравяйте старото правило:Сухо ду.*** риба НЕ ЯДЕ!Така че, вие си решавайте да действате или не!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не само трябва да ни бъдат спряни парите а:1.Да се спрат незабавно до цент всички пари за крадлива българия за 10 години напред.Каквито и пари да ни дадът ние ще ги откраднем.2.Европа да си вземе дадените пари от всички които са ползвали европеиски пари.Там където не може да вземе пари да конфискува коли вили картини и луксозни мебели. Само така ще има възмездие и ще се получим урок. Няма проект от кото да не са откраднати пари и хубавото е че Европа вече го разбра.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тук има ,които още защитават ***...вие хора ли сте бе,не се ли накрадохте вие и родата ви,ама то няма да остане нищо за крадене..след това защо хората бягали от Б-я..ами какво да правят да ви търпят простотията и алчноста ли ..
21
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 15 години
А бе, червена мижитурко, в случая няма нищо общо миналото. Събитията тогава са диктувани от национални интереси на различните европейски страни. Сега става въпрос, че българските олигарси искат да присвояват парите на европейския данъкоплатци. Ако беше обратното, какви щеше да ги дрънкаш? Такива като тебе дават кураж на престъпните ни управници да ни мачкат и да се гаврят с цялата нация.
20
0
 
0
 
! Отговори
Лидия преди 15 години
Един е начинът да се отървем от наглите и ехидни крадци, които като на ни обясняват, че сме забогатяли през тяхното управление - до един да глуваме против тях - независимо за коя да е друга партия, но не за БСП !
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ето го великия запад.старата европа си показа характера и доказа,за пореден път че практикува двоен стандарт.а нас винаги ни е прецаквала най-жестоко-спомнете си берлинския конгрес,когато най-нагло се отмята от обещанията дадени една година само преди това на цариградската конференция,когата се дава картбланш на Русия за войната и за възраждане на България в етническите й граници-мизия,тракия и македония и и после е орязана най-безпарданно.сега е същото-та те ни удариха с козлодуй още предварително,та сега няма да се гаврят с нас.това много хора го предвиждаха и очакваха.за това моментално скъсване с ес и обръщане и влизане отново в орбитата на Русия-само там ще е спасението на България-но трябва категорично и радикално да се направи-и без това се вижда,че ес няма никакво бъдеще-това образование по-скоро ще изчезне и ние от по-рано трябва да се спасим от тях....
18
0
 
0
 
! Отговори
Симеон-срамувам се о преди 15 години
Дано коментарите, които прочетох до тук, са на млади българи. Само закани не стигат. Било, ако ни призоват на улицата, било на избори, всеки от нас трябва убеди и да поведе на улицата или пред урните няколко свои пасивни или обезверени свои близки, познати, приятели. Дори да не харесват нито един кандидат, трябва да гласуват. И празната/невалидна/ бюлетина е от полза за каузата - шайката на Доган да не влезне в Парламента. Това е условието да се промени политическата и съответно икономическата ситуация в България.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трети ден продължава стачката не фермерите в Източните Родопи заради спирането на европейското финансиране за селското стопанство, съобщи БНР. Стопаните настояват да им бъдат изплатени субсидиите за пасища и мляко, по които няма яснота след наложените от Европейската комисия финансови санкции. Според протестиращите, досега нито един представител на местната и държавната власт не е влязъл в контакт с тях, за да чуе исканията им. На едно от възловите кръстовища до Кърджали е изграден палатков лагер, в който фермерите ще осигурят денонощно присъствие, като ще се сменят по предварително изготвен график. Те имат разрешение да протестират до 10.00 ч. във вторник. Ако дотогава исканията им не бъдат изпълнени, те ще предприемат гражданско неподчинение. Стопаните са категорични, че ще прекратят стачката когато първите субсидии бъдат преведени н банковите им сметки.
16
0
 
0
 
! Отговори
x преди 15 години
Не мисля че основната причина за ситуацията е, че някой иска да открадне парите. Повече ми се струва, че ситуацията е активно мероприятие от средите, които удобно живяха в социализма и после в мутренската икономика. Парите от Европа са реален шанс за нормалните хора и могат да помогнат за създаване на различен бизнес от бизнеса контролиран от комунистическо-мафиотската олигархия. От друга страна някои среди в ЕС също нямат интерес тези пари да им създадат реална конкуренция и повече предпочитат да отидат в мафията, която да им върне част от тях като плащане за "консултации" или за "нови" машини, които са само прясно боядисани. Още повече, че тези среди от ЕС имаха ползотворно сътрудничество с българската мафия вече 10 г и повече. Някои германски евреи плашат с предпазна клауза от есента, ама да си спомним, кой е спонсора на най-модерния кандидат за министър-председател Бойко Борисов, не беше ли един еврейн, който беше изгонен от България за противодържавна дейност и който в България и не само в България свързват с международната мафия. Въобще идва времето на ФБР, Мосад, ДАНС и т.н. това трябва да се почисти.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ама не, аз пък питам - защо пък аз да излизам на улицата и да си създавам и още дискомфорт, само защото това правителство не си знае работата и няма качеството на едно нормално европейско правителство (в края на краищата вече сме там) - да вземе само да си подаде оставката, както се прави във всички нормални страни. В края на краищата е въпрос на чест и на морал - като не можаха да ги проявят при управлението си, да се опитат сега - на изпроводяк.... Иначе - те самите не знаят ли какво врене в котела предизвикват като си седят по местата? Не си ли дават сметка за политическата цена, която ще платят на следващи избори, дори и да не си тръгнат сега? Защо аз или други да излизаме по улиците, да правим революции (от които впрочем ни писна), да ни млати нас полицията, и прочее неудобства заради грешките на някой друг?! С какво пък сме виновни ние и защо пък с революции да ги наказваме, като те сами си знаят и какво си мислим за тях, и какво да направят?
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
парите са груба сметка на глава от населението, но к'во ти увира шест-волтовата дъга на теб, живей в джуглата като искаш да си сам
13
0
 
0
 
! Отговори
Humpty_Dumpty преди 15 години
Ако е истина, че:1. До назначаването си за премиер, Сергей Дмитриевич Станишев не е имал трудова книжка, тоест не е работил никъде нито ден;2. До 1996 г. е бил с руско гражданство;3. Е защитил дипломна работа на тема "Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия" и докторат на тема "Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век";То тогава начинът, по който управлява България, ми се струва съвсем логичен и закономерен, в пълно съответствие с интересите и личностните му качества. Веднага могат да се направят два извода - че този човек е доста добър в задкулисните игри, владее доста добре "служебното повишение" - започва трудовата си кариера като премиер, но за съжаление едва ли е способен сам дори да си завърже връзките на обувките, да не говорим за вратовръзката ... Сигурен съм, че можете да допълните още много и все стойностни негови качества ... :)Дмитриевич, it's TIME to go now .... JUST DO IT! :)
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много *** коментари, първо нито дете нито пенсионер плащат пари а напротив вземат пари от работещите. Бюджета на тая страна идва само от бизнеса и работещите в бизнес компаниите. Така ,че тези пари се вземат от тях. Второ Брюксел може да си ни глобява постоянно това се прави във абсолютно всички страни членки. А в момента България внася повече пари към Брюксел от колкото получава. В такъв случай излиза ,че ние бедната държава наливаме пари в Германия, Англия и Франция. Да ме извиняват великите сили ама май за нас ще е по-добре да сме извън Европейския съюз поне имаме шанс да позабогатеем вместо да правим богати и без това богатите Европейци. Също май и от НАТО трябва да излезем - щото нито виждам врагове а напротив с НАТО можем да си спечелим врагове а без врагове даваме милиони пари в НАТО ,за да храним Американските войници!! Е ако влезем в още някой съюз и на него да плащаме то никога няма да се оправим на местно ниво.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
to vsi4ko ni e nared-gledai kak pi6at tiq hora,koito su6to kato nas sa na ednata zaplatitsa.Takti4no moje6 da gi popravi6,mai sa malko po-ymni ot teb,a?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мда, и ако вие сте 3 членно семейство, това са 2000 евро или 4000 лева... хората работят за толкова пари цяла година, а ги събират за 10
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това са нашите пари!!! 2.4 милиарда евро, това са по 650 евро на всеки от нас, от бебе до пенсионер!!! раята спи... трябва да й се запали къщата, за да излезе на улицата!!!