Българите били от най-глупавите в Европа

Най-умни са немците и холандците, показват IQ тестовете на ирландските учени
19 сеп 2008 17:24,
318
Българите били от най-глупавите в Европа
Снимка: БГНЕС

Ирландски учени решили да разрешат отдавнашния спор за това коя е най-умната нация. Това било направено с помощта на IQ тестове. В продължение на десетилетия те тестували интелекта на жителите на 23 европейски държави.

Резултатите сочат, че най-умни са немците и холандците, а списъкът завършва с бившите центрове на интелектуалния и творческия живот - Русия, Гърция и Франция.

Психотерапевтите уточняват, че задачата на IQ тестовете е да определи нивото на отклонение, а не интелигентността. За да се направи интелекутална карта на Европа, учените са анализирали резултатите на повече от 20 хил. души.

Показателите в теста са изпитвали умението да се решават главоблъсканици за определно време и на тази основа се е пресмятал средният индивидуален коефициент на интелекта.

Най-много точки – 107, са събрали немците и холандците. На второ място със 106 т. са поляците, а на трето – шведите със 104 т. Следват италианците, австрийците и швейцарците с по 101 т. 

Британците и норвежците имат по 100 т.  На "опашката" в изследването са жителите на Гърция, България, Румъния, Франция и Турция. С най-нисък резултат са сърбите – с 89 т.

Психолозите обясняват, че този вид тестове са много едностранчиви и невинаги отразяват точната картина.

Например хората от по-старото поколение с две висши обазования могат да имат лоши резултати, просто защото не знаят как се решават тестове.

Хората с математическо мислене пък имат по-високи резултати от тези с творческо мислене.

Според някои учени обемът на мозъка и способността да се решават задачи бързо не са основни критерии за определяне на интелекта.

Други предлагат за най-умна нация да бъде провъзгласена тази, която е направила най-много открития през ХХ в., а като субективни критерии да бъдат развитието на науката и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Те не се научиха къде е България и коя и е столицата, тествали ни били вече десетилетия IQ-то... Като са толкова умни холандците защо аз работя в софийския офис на холандска IT фирма - защо не си стоят само с холандския офис? Щото там са само мениджъри дето нищо не разбират от същността на работата...
51
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Скоро и най-глупавите в света ще станем...
50
0
 
0
 
! Отговори
Iso преди 15 години
Я стига с глупостите бе,ало.Половината германци не знаят къде е Индия
49
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 15 години
Zasto trqbva da sme nai-vinagi? Mnogo e lesno da vidim kle4kata v o4ite na drugiq, otkolkoto daskata v nashite o4i. Koito misli 4e v bulgaria se jivee trudno da zapovqda malko v africa, no ne da jivee kato bql normalen 4ovek, a da otide pri obiknovenite hora v kapandurite, koito se kupqt v lokvi, qdat samo oriz i nosqt edni i susti drehi po edna godina i togava da oplakva jivota si. Sled kato imash normalen pokriv nad glavata si, prili4na hrana na masata si i hora, za koito te e grija - kakvo zna4enie ima kakvo mislqt drugite za nas.
48
0
 
0
 
! Отговори
sp преди 15 години
da be] za tova li ni izrazaxa skat frog i ss23 a maikai e tapa zasto prebaxa vmz kazanlak zasto evopa a strax ot nasiat kalasnikkkkk
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой го твърди това? Ирландските учени! Ама те имали и учени! Като ги знам колко са зальохани и ***, селяни от задния двор на Великобритания, просто друг коментар е излишен. Ама и тия дето им вярват са ***, вервайте на вие на ирландците. Пфу.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
42 - Ти дори не подозираш колко си прав.
45
0
 
0
 
! Отговори
Баба Меца преди 15 години
Хайде пак с глупостите. Първо да ми дефинират какво точно означава интелигентен - дали способността да решаваш логически или математически задачи? Или таланта да създаваш шедьоври на изобразителното изкуство? Да не би най-добрите художници, писатели и композитори да са били и брилянтни физици и математици? Това са много относителни неща и мисля, че е глупаво да се представят по този *** начин - има си различни типове мислене, различни мозъци, не може всичко да се слага под общ знаменател по този елементарен начин. Много е лесно да изкараш някой писател ***, защото не разбита от интеграли и обратно. Стига с тези безсмислици, вместо да се съсредоточат върху наистина ценни открития, които ще са полезни на някого, само си правят PR-чета.
44
0
 
0
 
! Отговори
Castor преди 15 години
Съгласен.
43
0
 
0
 
! Отговори
derek07 преди 15 години
bil sam v umnite im darjavi,gledame gi vseki den,da si go navrat kadeto im e udobno....................ot sarce !!!!!!!!!!!!!!!!!
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма начин да не е така, след като образователната система бълва серийно ***! А това е така, защото *** се управлява лесно, манипулира се - т.е. приспива се, докато батковците си игратя на големите игрички! Пускаш му на народа един Биг Брадър, Сървайвър и прочие скечове и народа зяпа като омагьосан! Много ясно, че ще има ***, като има такива гениални реформатори в образованието!
41
0
 
0
 
! Отговори
Castor преди 15 години
Така ще е докато учителите си претупват работата и бягат да работят нещо друго за да могат да се издържат...За родителите хич не ми се говори...никакъв контрол!!!
40
0
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 15 години
С митовете, че е най-интелигентен, потентен, красив, и пр., българинът просто прикрива комплекса си за малоценност, гузната си съвест, че живее без достойнство (мачкан, унижаван, с робска психика, ..) и пр.
39
0
 
1
 
! Отговори
Uchenik преди 15 години
То да си малко по-глупав от другите си има своите предимства!Ама най-умните след училище нарамват дисагите и поемат на Запад, по малко умните заемат местата на безнадеждно умните, дето пожизнено искат да си останат най-умните, но отдавна са оглупели - справка старата ни учителка по история /пази Боже!!!/и новата ни учителка по математика, имам чувството, че е специализирала в клуба на експресионистите методиката си на преподаване... Ние пък под напора на тия обстоятелства предпочитаме да затъпяваме с чалга, ракия и зелен чай....И като сме мъхмурлии ни пада Ай кюто, но пък има такива съученички дето и на умрял могат да му го вдигнат ...... :P)
38
0
 
1
 
! Отговори
maqgeorgieva преди 15 години
Най-после някой да направи такъв род изследване, за да се отървем от този мит, че сме най-умните и най-способните едва ли не в цяла Европа..а видите ли тези на Запад пасти да ядат...години наред слушам само това , виждам нещо коренно различно - децата са с все по-ниско интелектуално ниво, все по-вулгарни и вси по-необразовани. Ами как иначе, само като погледнем болшинството от учителите , да не говорим за голяма част от родителите и техните "ценности".
37
0
 
0
 
! Отговори
martin преди 15 години
emi tupi sme si ,ako ne be6e taka do sega da bqhme postignali ne6to tuk nqma razvitie i se tup4e na edno mqsto,to nemcite mn qsno sa inteligentni i umni karame im kolite koito pravqt v svoite fabriki i mn dr ne6ta nqma smisal ot komentar prosto
36
0
 
1
 
! Отговори
jigsaw преди 15 години
Разбира се, че сме една от най-залухавите нации в Европа мисля, че последните 20 години го доказаха.Нека най-после българина осъзнае,че нито е най-умния нито най-кадърния и спрем с това неподплатено самочувствие,че сме нещо кой знае какво.Ако бяхме такива нямаше да сме в това положение.
35
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Теста за интелигентност понякога показва на човек, колко умен би бил, ако не го беше правил.
34
0
 
0
 
! Отговори
sol ta6ak преди 15 години
тия смрадливци да вземат се изкапъат па тогиз да решават тестове
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Много съм любопитна ако този тест го пуснат в Парламента какви ли ще са резултатите? :-))) Как мислите?