България катастрофира!

Призна енергийният министър; газовата криза пък отключи депутатско "да" за повторно отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ
20 яну 2009 14:33,
71
България катастрофира!
Снимка: БГНЕС

„Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа“, обяви министърът на икономиката Петър Димитров пред парламентарната комисия по енергетика, която прие решение за повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Комисията взе решението си с 10 гласа „за“, два „против“, без „въздържали се“.

Димитров посочи, че макар и с договорените нови количества синьо гориво от Гърция и бъдещи - от Турция, ситуацията в страната остава кризисна.

„Не можем да стартираме някакви неизвестни източници на енергия, затова се вглеждаме в това, което имаме, и погледът ни стига до затворените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът.

Той уточни, че за разлика от България Словакия няма това право и затова реакциите от страна на редица държави членки спрямо словашкото предложение за отваряне на спрените мощности са били крайно негативни.

По казуса с България ЕК не е изразила позиция, посочи Димитров.

За повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" решението трябва да бъде взето от ЕК, а не от правителствата на 27-те страни членки, отбеляза министърът.

Той обясни, че по силата на договора с ЕС България няма право да внася свежо ядрено гориво за спрените реактори, така че ако те бъдат отново пуснати, могат да работят само със старо, използвано ядрено гориво.

„Това означава, че можем да осигурим работата на 3-ти или 4-ти блок за около пет месеца“, посочи Димитров.

За това време приходите от работата на единия от блоковете ще бъдат 130 млн. лв., добави той.

Около 30 дни ще са необходими, за да бъде пуснат един от блоковете, добави той.

„Има готовност за пускане на някой от блоковете, но нито правителството, нито, смятам, и парламентът ще си позволят да нарушават договора с ЕС“, отбеляза Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
комунистически цирк...уж бяхме вън от кризите ,пък сега...катастрофа
29
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
точно за това си говорим от доста време
28
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
че като ви гледам селските физиономии, ми прилошава!комунист ли е, стъпчи го!
27
0
 
17
 
! Отговори
Емилия Масларова преди 15 години
СЪОБЩЕНИЕ на пресцентъра на МС на РБВъв връзка с газовата криза, за която вина носи Иван Костов,лично,и поради отрязването ни от европейските фондове за финансиране и подпомагане на българската икономика, както и тежката световна финансова криза /за последните две - също виновен Иван Костов/ - цялото правителствмо, депутатите и президента, както и политическите им съвети и кабинети и сътруедници - СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ И ПЪТНИТЕ И ДНЕВНИ ПАРИ ЗА ЦЯЛАТА 2 009 ГОД.ОЧАКВАНИЯТА СА - ПРИХОДИТЕ ДА НАДВИШАТ РАЗХОДИТЕ В БЮДЖЕТА - ОКОЛО 35 %.БЮДЖЕТНИЯТ ИЗЛИШЪК ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ НА ВСЯКО ДЕТЕ ДО 18 ГОД - ПО РАВНО!ЗА СТУДЕНТИТЕ НЯМА - ЩОТО СТАЧКУВАХА!Решението е взето днес на извънредно заседание на МС и влизe веднага в сила!
26
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
логичен край за безотговорно управление - катастрофа
25
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Крайно време е да се въведе политически борд, че уйде валутния.
24
0
 
17
 
! Отговори
devil преди 15 години
такива като този гад видяха сметката на България,вън ***
23
0
 
17
 
! Отговори
Bob преди 15 години
Световната финансова криза няма нищо общо (поне не пряко) със спирането на газа за Европа! Кризата с газа бе породена от неуредиците между Русия и Украйна, така че не бъркайте нещата!
22
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
ИСКАМЕ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЕС С ПРЯК КОНТРОЛ ОТ БРЮКСЕЛ НЕ ИСКАМЕ БЪЛГАРИ В УПРАВЛЕНИЕТО! ИНАЧЕ КОЛЕЛОТО КОЛКТО И ДА СЕ ВЪРТИ ВСЕ ЩЕ СМЕ ОТДОЛУ ВЪН ТРОЯНСКИТЕ КОНЕ НА МОСКВА!
21
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Как така става да се работи с отработено гориво?Ако някои знае нека да ми обясни!
20
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Много си прав,приятелю!Ни комунист да си признае че е ***-това никога не може да се случи.
19
0
 
17
 
! Отговори
a преди 15 години
Водещ: Т.е. гайки са завивани, така ли?П. Димитров: Не само гайки, нали, и по-големи неща. Разбира се, в политиката се работи с образи и това е верен образ, че не сме направили толкова, колкото трябваше да направим. От тази гледна точка тази криза ни е от полза. Аз категорично заявявам, че е от полза, тъй като тя за пръв път ни дава свобода да се огледаме. Ние 40 години бяхме свикнали, че пускаш кранчето и от него тече вода.
18
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Аз се чудя, защо има изненадани. Ами това е кадровия потенциал и икономическия авангард на БСП. С Р.Овч и тоя *** Ви оферираха управление. Вие ги избрахте. Сега какво се чудите докъде я докараха. Неизвестната в уравнението, беше известна още в началото.
17
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
НЕО ОТ МАТРИЦАТАХАХАХАХ
16
0
 
17
 
! Отговори
Катаджия преди 15 години
Когато управляват комунисти винаги има катастрофи.
15
0
 
17
 
! Отговори
отвсякъде втора упот преди 15 години
Навремето Вълчев,шефа на БНБ,приказваше че 200 млн. НЕ СА ПАРИ,тоя дрънка за КАТАСТРОФА!Де,х..,де!!!
14
0
 
17
 
! Отговори
EC преди 15 години
Wellcome to the real world Neo !!!до преди 1 седмица тръбяхте че няма проблеми и че всичко било Ок, че световната финансова криза е някакво лша дума и няма място в нашия червен рай - е действителността е съвсем друга другари комунисти и за съжеление вие не сте центъра на света. Докато не се научите се където има дим там и огън няма да се отъървете от закотенялото си тоталитарно мислене.Цял свят ви предупреждаваше за надвисналата опастност, а вие си правехте оглушки и отново редяхте красиви кухи фрази.протестите били безмислени, нямало криза - е сега вече незнам какво е след като сами осъзнавате до къде ни докарахте.И това с пускането на АЕЦ - смях в залата. Пак ли трябва барозу да ви набива шамарите насред центъра на Европа за да осъзнаете какви глупости вършите и евтини политически ходове редите за пред немислещите тук гласоподаватели.Ако сте пое малко мислещи след такъв тотален крах сами ще се закарате в прокуратурата след като минете преди това да си оставите оставките при баш ловеца Гоце - но честно казано дълбоко се съмнявам след като ви познаваме толкова добре. Ще трябва да ви търпим още няколко месеца глупостите.
13
0
 
17
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Свободен атом ..то хората вдигат кръвно от 1944 насам от такива ,като тебе.
12
0
 
17
 
! Отговори
не преди 15 години
Няма да стане .Тия дето ги затвориха ,пари са взели .Ако искаме да ги отворим пари ще трябва дасе дават.А пари няма.Тия дето ги взеха, не са ги гушнали за да ги връщат.Може да се стреснат пък тези дето тепърва ще започнат да вземат
11
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
България катастрофира! a dobur den, vie ot koq planeta idvate??!@!