ОДС: Тройната коалиция не иска мажоритарност на изборите

ПГ на ОДС искат въвеждане на електронно гласуване в България
6 мар 2009 12:38,
17
ОДС: Тройната коалиция не иска мажоритарност на изборите
Снимка: БГНЕС

ПГ на ОДС излезе с декларация, в която настоява за скорошно въвеждане на електронното гласуване в България. Те са внесли проект за закон за електронното гласуване.

Целта е да се разшири значително гражданското участие в изборите чрез привличане на младите избиратели, за които електронната среда е естествена. Също да се привлекат избирателите със специфични физически потребности или заболяване, живеещите в чужбина избиратели, както и други групи български граждани, използващи съвременните комуникационни информационни технологии.

"Промяната на изборното законодателство в България закъснява силно и единствено по вина на Тройната коалиция", се казва в декларацията.

"Всичко това ни кара да се съмняваме в намеренията на БСП, ДПС и НДСВ да въведат мажоритарност на тези избори.

"Електронното гласуване у нас трябва да стане неотменна и важна част от европейската изборна практика, тъй като на среща на комитета на министрите на външните работи на държавите членки на Съвета на Европа през 2003 г. са приети стандарти и препоръки за електронно гласуване", настояват от ОДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A be teya zakonodately ne sa v chas! Bas dqrzha che nikoy ot tyah ne mozhe da formulira na kakvi principi tryabva da se izgradi edna elektronna izbiratelna systema. Glasuvane po intenetne e hich prosta rabota a tova se kazva podmolno ot vnositelite. Ne znaya nyakqde da se provezhda takova za serioozni izbori.I kak si predstavyat politicite che mozhe da se sqzdade takava electronna systema za nyakolko meseca. Koga i kqde shte bqde testvana.Vqprosite sa mnogo i ochakvam konkretni otgovori ot politicite.
15
0
 
0
 
! Отговори
Bojko Borisouglu преди 15 години
Живея в чужбина и не ми пука какво става в Циганистан. Нямам абсолютно никакво намерение да гласувам!
14
0
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 15 години
Продавам гласът си за Избори-2009 г.,цена по Договаряне.
13
0
 
0
 
! Отговори
NOSTADAMOS преди 15 години
`` 2020 GOD ZA PREZIDENT E IZBRAN ALI AXMETOV , BOIKO BORISOV BG OLIGARX BULGARITE TYNAT V MIZERIQ I JIVEQT V GETATA .. SVIKVA SA SUVET DA SE SMENI IMETO NA BULGARIQ NA CIGANISTAN `` TOVA E MRA4NOTO BUDE6TE KOETO NA O4AKVA .. ZATOVA SE SUBODETE I GLASUVAITE ZA ATAKA POBEDA !!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
долният линк не работи. Дайте нов.
11
0
 
0
 
! Отговори
teodordetchev.blog.b преди 15 години
На фона на набиращата скорост политическа свада на тема Промяна в избирателната система не е излишно да се напомни на спорещите, че смяната на избирателната система води до промяна на партийната система. Вече писах по въпроса тук:http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php? id=20510 Избирателната система се въвежда в зависимост от това, което искаш да постигнеш. Искаш да имаш двупартийна система, като във Великобритания - въвеждаш мажоритарни избори с относително мнозинство. Искаш да имаш блокова партийна система, като във Франция въвеждаш мажоритарна система с абсолютно мнозинство. Искаш по-фрагментирани парламенти с много фракции и коалиционни правителства - въвеждаш пропорционална система. Нещата си вървят по т. нар. Закон на Дюверже - Видът на избирателната система предопределя вида на партийната система в дадена страна,Никой не е отменил валидността на Закона на Дюверже за България. Нещо повече у нас той става все повече валиден. Времето на изборите - референдуми, формиращи абсолютни мнозинства отмина. Пропорционалната система заработи точно така, както се очаква от нея. Махалото не се люлеее между отричането на тоталитарното минало и бягството в носталгията по него. Периодът 1994 2001 г., отдавна е история. Изборите, проведени през 2001 г., също са история. Вече няма фигура, която да внесем от чужбина, за да олицетворява протестния вот срещу политическия елит на прехода.Повече по въпроса тук:http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id =208020
10
0
 
0
 
! Отговори
БСП(БКП) Е МАФИЯ преди 15 години
........... И СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В ЧУЖБИНА ! ПЪК ДА ГИ ВИДИМЕ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ КОГА ЩЕ ДОЙДАТ ПАК НА ВЛАСТ ??!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да се въведе електронното гласуване, че да стане като със спортния тотализатор! Някой да е чувал за случаен човек, спечелил 6-ца от тотото?
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как да искат? Нали дпс, 'неетническата партия' като сложи някой *** с българско име или етнически българин на мажоритарен принцип, сичкото *** и турчин ще ги подмине, защото не са 'от техните'? Да не си мислите, че бай асан може да чете на български? ами той като види иван драганов, въобще няма да разбере, че отдолу пише 'от листата на дпс'. и няма да гласува, защото не е мемет или мюмюн. а от друга страна, сичкото мемет или мюмюн, което по една или друга причина е влязло в сдс, герб и т.н. ще бъде избрано на мажоритарен принцип заради името...естествено, че няма да бъде допуснато...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От електронното гласуване и сигурно имат основателна причина за това. В тази държава гласуваме за "партия" ама за кого, не се знае...Те си се подреждат, нареждат и после четири години с пръст не можеш да ги пипнеш докато вършат безобразията си на наш гръб.От никого не можеш да потърсиш отговорност или да го изхвърлиш от парламента, та чак станахме за срам на света.
6
0
 
0
 
! Отговори
слабоумен преди 15 години
Защото няма да могат да си вкарат бълдъзите и баджанаците за депутати и на отговорни постове дето лесно се краде , тъй като самите тях няма кой да избере при тази система.
5
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
Алоо ... , защо никой от управляващите през тия почти 20 години , поне не внесе проекто закон за въвеждане на мажоритарната система за гласуване при избори ?
4
0
 
0
 
! Отговори
омбдусман преди 15 години
Каква безумна гражданска смелост демонстрира одс!?И как стигнахте до това проникновение!?Яне Янев ли ви каза!?:)
3
0
 
0
 
! Отговори
24-годишна, работеща преди 15 години
Силно се надявам, електронното гласуване да бъде прието като закон. Реалността е такава,че младите хора имат непрекъсната връзка с интернет пространството и това би дало възможност техният глас да бъде чут! Лично аз, както и мои познати и приятели смятаме,че граждани до 22 год. и след определена възраст не бива да имат право на вот относно политическото управление на страната. Да не говорим за изборния туризъм , който е невероятна гавра от страна на водещи политически партии със стремежа на населението от Родопската област, Търговище и Шумен да определи за себе си своите управници!
2
0
 
0
 
! Отговори
как сийка преди 15 години
Сетила се Мара да се побара...
1
0
 
0
 
! Отговори
yyyy преди 15 години
Абе, от ОДС! Стига сте се оправдавали - "тройката" не иска мажоритарен вот, та не иска... А вие искате ли? Защо чак сега запяхте тази песен, преди изборите? Колко предложения внесохте в Народното събрание за промяна на Закона за изборите? Сега като видяхте, че народа все по-често започна да споменава за квота за мажоритарно избрани депутати, и вие запрегласяхте. А в същност съм дълбоко убеден, че и вие не го искате.