Ходене по мъките. Или как нашенци гласуват в странство

Блогър: В посолството ни в Берлин нямат кирилица
19 юни 2009 20:10, Екип на Dnes.bg
122
Ходене по мъките. Или как нашенци гласуват в странство
Снимка: БГНЕС

Голям брой българи, живеещи в Германия, няма да могат да вземат участие в предстоящите избори за 41-во Народно събрание.

Германските власти не разрешават да се откриват избирателни секции извън територията на официалните дипломатически мисии на България в страната, съобщиха за Dnes.bg студенти, които учат в Германия.

До момента няма разрешение за отварянето на секции в Манхайм, Фрайбург, Мюнстер, Карлсруе и Щутгарт.

Това означава, че въпреки изпълнените по закон изисквания за откриване на избирателна сесия, над 10 хиляди наши студенти няма да могат да гласуват на 5 юли.

Студентите твърдят, че посолството ни в Берлин е проявило нехайство, заради което сега немската страна отказва създаване на секциите.

Инициативните комитети в големите градове на Германия вече са събрали 100 заявления, необходими за разкриването на секция. Освен това те са се справили с поредица изисквания на българското посолство в страната, което в крайна сметка се оказва излишно.

След като принудително организирахме инициативен комитет за откриване на избирателна секция във Фрайбург, с нас се свърза г-жа Игова от посолството в Берлин и заяви, че всъщност това, което пише в закона е недостатъчно и ние трябва да изпълним още цял списък с условия – съобщава българският студент във Фрайбург Иван Янакиев.

В блога си Янакиев посочва, че българската общност в Германия среща и още един необичаен проблем в комуникацията си с дипломатическата мисия: в българското Посолство в Берлин не само, че не разполагат с кирилица, ами и не могат да четат писма на кирилица, поради което трябваше всички да пишем на латиница.

Студентът в Щутгарт Делян Панов, който следва в Германия от 2003 година, обясни за Dnes.bg, че за пръв път няма да има възможност да участва в избори.

Всички трябваше да пишем на латиница

При предишните избори в Щутгарт все още е действал почетен консул на страната ни, което е позволило разкриването на секция.

Сега обаче живеещите в града българи ще трябва да пътуват няколко часа, за да могат да пуснат своя глас.

Възмутени сме от нехайството на българското посолство, което ни информира за пречките за откриване на изборна секция едва след като събрахме нужните заявления и изпълнихмe изискванията според закона“, коментира пред Dnes.bg Панов.

Възмутени сме и от явното нежелание на българските власти да преговарят с немската страна за евентуален компромис“, добави той.

Възмутени сме от нехайството на българското посолство
Такъв компромис в никакъв случай не би бил прецедент, тъй като Гърция е успяла да договори откриването на голям брой избирателни секции за изборите си преди две години.

Междувременно от политическа партия „Другата България“ разпространиха протестна декларация, в която се посочва: „В публикувания списьк от Вьншно министерство на територията на САЩ са открити едва 15 избирателни секции, докато на предишните избори те са били 50; в Испания – откритите секции са 16, а на предходните избори са били 33, в Гърция съответно 3 вместо 8, и т.н.

В Германия е отказано да бъдат ситуирани шест секции в градовете – Манхайм (там са подадени 130 декларации), Нюрнберг (160 декларации), Карлсруе (150 декларации), Фрайбург (150 декларации), Мюнстерн и Щутгарт.

Обяснението на българския посланик е, че германските власти са отказали да бъдат открити избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства. Нашата информация е, че посолството е проявило неоправдана пасивност и така е лишило от участие в изборите повече от 10 хиляди българи, които в мнозинството си са студенти.

В Испания е отказано разкриването на избирателна секция във Виалба, при изявено писмено желание да гласуват 128 българи.“


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
ами разбира се, трябват им гласовете на неграмотните и унижените, на тези които никога не са имали някава перспектива в живота, или идея за това как трябва да стоят нещата в една подредена държава.
Хора, мислете с главите си, покажете червения картон на крадливата червена партия
120
0
 
0
 
! Отговори
изБИРАтел преди 9 години
Другарите правят всичко /не/възможно, само да получат някой и друг глас повече. Покажете им че сте истински българи най-накрая и не се страхувате да им кажете, че не искате повече да ви крадат от труда 'по социалистически' и да ви раздават някави си 'социлни' облаги, които всъщност ги няма .
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА Е ЗАМИСЪЛ НА БСП И ДПС-ВСИ4КИ ГРАМОТНИ ХОРА ДА НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ,А САМО ТУРЦИ И ПЕНСИОНЕРИ
НАРО4НО Е НАПРАВЕНО
АМИ ДА МИСЛИМ ДА СЪДИМ ДЪРЖАВАТА И ДА КАСИРАМЕ ИЗБОРИТЕ
118
0
 
0
 
! Отговори
Истини->Контрола преди 9 години
Не е точно така. Имам много познати в чужбина и всеки е готов да се върне ако в държавата се нормализират нещата и престанат да ни мачкат физически и психически. Така че тези хора имат пълното право да гласуват. Те са български граждани. Икономически емигранти.
117
0
 
0
 
! Отговори
Контрола преди 9 години
Българите в чужбина не би трябвало да гласуват. Не е правилно да гласуват за управление, последствията от което (добри или лоши) ще търпим ние хората, които живеем в България, а не те, хората които не живеят в България.
116
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Да, разбира се - нищо или почти нищо не се прави за да могат Българите извън България да гласуват, но за турците, които не живеят и никога няма да живеят в България и не плащат данъци в нея има избирателни секции едва ли не във всяко село в ТУРЦИЯ !!!
Българи - гласувайте всички - ДПС трябва да бъде изхвърлена от властта, а Доган изправен пред съда !!!
115
0
 
0
 
! Отговори
гларус преди 9 години
Ами така ще бъде докато из посолствата ни се подвизават бивши /по скоро/ настоящи комунистически мекерета които просто защитават като "Матросов" интересите на своята партия /и на ДПС естествено.Там в чужбина е елита на този изстрадал народ и той няма да пропусне случая да гласува"против" БСП и ДПС. Между впрочем защо тези две партии не "плеснат с ръце и се прегърнат".НО ТОЗИ ПЪТ И ТОВА НЕ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ !
114
0
 
0
 
! Отговори
четящ преди 9 години
ВОЛЕНЕ, ЗА КОЛКО СРЕБЪРНИКА ПРОДАДЕ ЕООД ''АТАКА''

Ти ни прЕдаде и по-страшното - ти ни прОдаде.? Как подреди кандидат-депутатските листи със световнобезизвестни имена.? Сам, затворен в централата. А уж местните организации били издигнали кандидатите. Ти излъга всички честни българи, всички истински патриоти, които вярвахме, че ще си върнем България.
Преди 4 години заживях с идеите на Атака.Убеждажах хората, агитирах ги, ших знамена, лепих плакати, карах се с приятели. Чувайки сигнала на Атака, сьрцето ми трепваше. Много усилия положих,за да убедя мои роднини, живеещи в чужбина, да гласуват за Атака. Знаеш ли колко гласове си получавал от гр. Берн, Швейцария? Днес обаче и те са отвратени от подредбата на твоите листи. Крещях по площадите на наи-бьлгарските празници, приватизирани от тебе. Срамувах се на всеки 19 февруари, когато с най-грозни и обидни думи крещеше ''долу ДПС'' и тьлпата около теб пригласяше. Кой те излъга, че ти си като Левски. Та той е име-светиня за всеки бьлгарин, символ на българския дух и народност. А ти.? Преди няколко месеца ти напусна парламента, подведе и парламентарната група. Защо го направи.?Много е просто - за да улесниш тройната коалиция да приеме и последните си калпави закони. А може би това е част от плана ти.? На 2 юни ти поруга и паметта на гениалния Ботев. Е, много стана. Вьпреки това на Евроизборите гласувах, но гласувах с отвращение за оня побойник, синьт ти. Добре, че не влезе другият ''юнак'' - Чуколов. Знаеш ли колко свестни, читави,стойностни хора в Сливен работиха през тези 4 години за Атака?. Те отделяха време, средства, енергия. И резултатьт от техния труд е налице - трето място за Атака в Сливен с 13,4 % , процент, по-висок дори от твоя в страната. На тези хора всички им вярват. И ще продьлжават да им вярват. На тях, на Атака-Сливен, защото те са различни. Нищо,че свестните у нас считат за луди. Само че май лудият си ти. Вярно, че ти сьздаде партията. Извинявай, но това не е еднолично дружество. И помни - стига омраза! Така никой не е прокопсал. Човек загива не от войни и пожари, а от омраза. Само с любов всичко се постига. Никой не обича предателите. Боли ме, сьжалявам и се срамувам, че сьм ти вярвал. Аз сьм честен бьлгарски гражданин и няма да продам, а ще дам гласа си за ГЕРБ или за Синята коалиция! Знам, че те няма да променят света, но поне могат да направят живота ни по-добьр. Дай Боже, да успеят да изведат Бьлгария от кризата! А защо ли с теб никой не желае да с коалира?

На добьр час с БСП!

Христо Никифоров- бивш симпатизант на Атака от с. Бяла, община Сливен
113
0
 
0
 
! Отговори
kazanovka преди 9 години
kak se glasuva v 4ujbina...
az jiveq v Haga i edin priqtel mi kaza 4e sa dokarali cql avtobus s turci koito sa glasuvali purvo v Rotterdam i posle tuka s fal6ivi li4ni karti i imena.
112
0
 
0
 
! Отговори
Brave преди 9 години
Нито една официална институция, вкл. и ЦИК не са дали гаранции, че в 123-те изборни секции ще бъдат спазени всички законови и технологични изисквания за провеждането на избори. Не е отговорено на въпросите как ще се сформират секционните комисии, как ще се контролира тяхната работа и как ще се гарантира сигурността на изборните бюлетини. След като няма такива гаранции, всички бюлетини от секции, извън официалните ни дипломатически представителства в Турция трябва да бъдат обявени за невалидни.
111
0
 
0
 
! Отговори
incognito преди 9 години
Да и така се получава,че онези туристите ,които ще дойдат с автобуси и ще гласуват незаконно,ще им бъде по-лесно от на тези,които имат правото?!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙТО НЕ ГЛАСУВА НА ДОГАН СЛУГУВА!
109
0
 
0
 
! Отговори
Gnusmus преди 9 години
Що не се гръмнеш,бе мръсно koпeленце?!? Ако нямаш с какво,аз ще дойда,само патрона ще си платиш(0.68 лева,консуматив),транспортните разходи са от мен!
А ЗА ТОЗИ,КОЙТО МИ ИЗТРИ ПРЕДНИЯ ОТГОВОР ЩЕ ИМА ПРИМОЦИЯ-И КОСУМАТИВА ЩЕ Е БЕЗПЛАТЕН! ТИ БЕ,ЗАЩО НЕ ИЗТРИ АНТИБЪЛГАРСКИЯ ПОСТ НОМЕР 101 НА antikirilik ,А ИЗТРИ МОЯ ГНЕВЕН ОТГОВОР,ПРЕДИЗВИКАН ОТ НАГЛОСТТА НА ТОЗИ БЪЛГАРОМРАЗЕЦ?!? ТИ КАКЪВ СИ,БЕ? ВИЗАНТИЕЦ?!? ***!!!
P.S.И да не се мъчиш да ми даваш BAN по IP,нали знаеш,че няма да успееш?
108
0
 
0
 
! Отговори
ИДЕ ЛИ преди 9 години
На тази държава не и пука нито за броя, нито за здравето на избирателите, респективно данъкоплатците. Т.е. на държавата не и трябват живи и здрави българи.
107
0
 
0
 
! Отговори
blinky преди 9 години
Е, голяма работа като не можели да гласуват.

Нали повече от половината избирателни секции в чужбина са в Турция - там ще гласуват и за тях.
106
0
 
1
 
! Отговори
mara преди 9 години
ami da glasuvat balgarite v 4ujbina za gerb.nali sa v 4ujbina i nqma da usetqt razru6enieto,koeto 6te dovede tazi partiq sled sebe si
105
0
 
1
 
! Отговори
ilko преди 9 години
NALI SDS ISKAHA POVE4E SEKCII V 4UJBINA!4UDQ IM SE NA AKALA KATO NIKOI NQMA DA GLASUVA ZA TQH
104
0
 
1
 
! Отговори
sram преди 9 години
Срам, еееееей, срам!
Срам ме е , че съм българин като ви чета глупостите...
ужас..
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добро оправдание но не на мен-Ще пътувам за да покажа 4ервен картон на управлиаващата шаика!Да на Сините!
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз работя на Wаll Strееt и съм една от най-големите финансови акули в света. Когато ми омръзне да завладявам световните финансови пазари може да се кандидатирам за президент.