Беден съм! – обяснението на българина защо продава гласа си

13% вземат пари, но гласуват по съвест
28 юни 2009 18:30,
81
Беден съм! – обяснението на българина защо продава гласа си
Снимка: Dnes.bg

Национално представително проучване показва, че основният мотив на българите да продадат гласа си е ниският им жизнен статус.

Това сочат данните от допитване на НЦИОМ по поръчка на асоциацията "Прозрачност без граници".

Проучването показва, че едва четири на сто от запитаните биха се съгласили да продадат гласа си на предстоящите избори, ако някоя партия им предложи това.

От тях 27.5 на сто посочват, че е приемливо да се гласува срещу заплащане, защото имат нужда от пари.

Около 13 процента от хората са заявили: "гласуването е тайно, ще взема парите и ще гласувам за когото съм решил".

Според 11.6 на сто продаването на гласа е единствената полза от гласуването.

Данните от проучването сочат още, че у нас 20.9 на сто от ромите, 7.7 на сто от етническите турци и 2.9 на сто от българите биха се съгласили да гласуват за дадена партия срещу заплащане.

Сред българите бедността е основният фактор те да продават гласа си (близо 40 на сто), докато никой от анкетираните роми не заявява като мотив ниския си жизнен статус.

Близо 39 на сто от ромите считат, че ще продадат гласа си, защото "гласуването е тайно, ще взема парите и ще гласувам за когото искам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
hm преди 14 години
И отново стигаме до дефиницията на "българин". Какво е българин?а) Всеки гражданин на република България, без значение от произход; илиб) Всеки гражданин на република България от български произход.Защото, ако за дефиниция приемем а), то наистина има много българи, които продават гласа си съвсем безцеремонно. Но тогава трябва да кажем, че има много българи, които крадат ток и си продават децата в Гърция.Естествено, ако приемем за дефиниция б), то тогава бройката е многократно по-малка...
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
срамота хора, срамота.Не знам кое как и накъде, но вече ми писна. Работя в МВР, парите не ми стигат, всички ме плюят, сякаш аз съм онзи Миков.Е сега пак по изборни секции - от .13.00 инструктаж до сутринта 07.00. Е как да не спиш, физически не можеш да издържиш. А тея идват от сутринта и бързат да гласуват, български не знаят, ама бързат преди работа, познайте що?
18
0
 
0
 
! Отговори
Пачо преди 14 години
Все още нямам право на глас,но на другите избори със сигурност ще дам гласа си за АТАКА!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
the inosent преди 14 години
k raino vreme e da zaigrae nacinalisti4eskata tojgfa i da se vurne zakona za za6tita na darjavata.kakvo e tva sega,razgraden dvor,selo bez ku4eta.az 6te glasuvam za borisov za6toto znam 4e e majkar i 6te turi red v taj darjava.no ako i toi ne se spravi 6te se hva6tame za sopite.
16
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
14 - някои от тях не само, че не знаят Български, но дори не могат да говорят ЧЛЕНОРАЗДЕЛНО !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
12 - и колко ще изкара с 20 кинта? 4 години до другите избори ли? За неграмотните *** - в бюлетините не трябва да има номера, а кандидатите и партиите да бъдат написани разбъркано и без съкращения - да видим тогава скудоумната *** как ще гласува... най-много да се пули, пули и за майтап да изпише мъчително кръстчето пред "Атака", че е най-кратко... :-)))
14
0
 
0
 
! Отговори
do 13 преди 14 години
ПРИЯТЕЛ, НЯКОИ ОТ ТЯХ ДОРИ НЕ ЗНАЕХА БЪЛГАРСКИ !!!!СРАМОТА !!!
13
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
И интересно как някои *** гласуват "за който си искат" (не че не е възможно да има такива), при положение, че не могат да се подпишат, не знаят за кого гласуват, нито даже за какво гласуват - гледаме им интервютата след всеки избор - "За какво гласува?" - "За 14" "Ама за какво - за президент ли, за парламент ли, за кмет ли..." "Ми-и-и... за 14" повтаря нисшето *** и гледа камерата с празни очи.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато живееш в малко населено място, където няма работа и си безработен, човек би си продал гласа и за 20 лв.
11
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Някога хората революции са вдигали и са умирали на барикадите, за да дадат шанс за достоен живот на децата си, сега някакви *** за 20 лева продават бъдещето им. *** не се броят, те са животни, които за кашон ракия си продават и чаветата, но ако Българин ми каже, че си е продал гласа, щото е беден, ще му разкъртя жалката мутра.
10
0
 
0
 
! Отговори
Янко преди 14 години
Колкото и беден да си , не виждам как може да забогатееш с 10 или 20лева които ти дават за гласуването, продаването на своя глас при избори може би е последната степен от деградацията на едно общество , а това означава ,че няма никакво значение кой ще дойде на власт , никаква стратегия или мисъл за бъдещето, просто живот от ден за ден ! Жалко !
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прав си 5, децата си продават, че за гласа ли.......
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
4добавен от: Анонимен преди 35 минути +14 Отговори Не че е беден, *** Е !!!! А АЗ ДОБАВЯМ-БЕДЕН Е ЗАЩОТО Е МЪРЗЕЛИВ И ***.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Познавам българи дето гласуваха на местните избори за Евророма, или там каквато беше на Цветелин Кънчев за колосалната сума от 20лв.Така че прав е N4,че е *** народа а не гладен
6
0
 
0
 
! Отговори
Xelos преди 14 години
Близо 39 на сто от ромите считат, че ще продадат гласа си, защото "гласуването е тайно, ще взема парите и ще гласувам за когото искам".Това нали знаем че не е вярно. Платено е на 60 човека , трябва да има минимум 60 гласа за съответната "***".Инак всички ще върнат парите.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Децата си продават....та за някакво глад суване ли да се замислят.....
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не че е беден, *** Е !!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
акли преди 14 години
за съжалиние не са само ромитев нашето село няма нито роми нито турци но предишните избори имахме 38 депесари защото имаме една дърводелка на която и трябват дърва за цеха и тя купи някои за по една каруца дърва;предимно старци и горскипосле им пусках поздрави по радиото с пожелание да си построят по скоро джамия и им бях обещала фесове и шалвари но за радост на евроизборите са се стопили до 5 гласаНО И ТЕ СА МИ МНОГОне знам как живеят в мир със себе си като се продават и то на турците
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Da be "Romite" shteli da glasuvat za koito si iskat !? xaexaexh trqbva da im se naemat u4iteli da gi nauchat kak da zadraskat biuletinata zashtoto te i tova ne mogat da napravqt ... tiq jalki chovekopodobni *** ! ! !
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е обяснението на *** !!!не на българина !!!!ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ, ВСИЧКИИИИИИИИ