Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!

София и Атина изригнаха срещу териториалните ламтежи на Скопие
29 окт 2009 12:03,
312
Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!
Снимка: БГНЕС

Като недопустима и като израз на териториални претенции към съседите си.

Така президентът Георги Първанов коментира чрез пресслужбата си изразената позиция от премиера на Македония Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия.

Дни преди Първанов, Груевски също посети Австралия и според македонската агенция МИА е заявил:

"В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

"Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции. Тя е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС", казва президентът Георги Първанов.

Държавният ни глава призовава Македония стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

"Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС не е безусловна, тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции", заяви президентът Първанов.

Гръцката страна обяви, че няма да влиза в диалог със Скопие по несъществуващи въпроси.

"Няма да влизаме в диалог с г-н Груевски. Гърция гледа открито на отношенията със Скопие, винаги с желание да бъде конструктивна.

Мисля, че лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че в техните ръце е изборът между познатата агресивна и националистическа реторика и конструктивния, искрен, състоятелен диалог по проблема за разрешаване на спора с името", обяви на брифинг в Атина гръцкият заместник външен министър Димитрис Друцас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Pffff преди 14 години
Хахаааа .... ще ме скъсат тези македонци !!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
22 преди 14 години
сръбски чикиджии
3
0
 
0
 
! Отговори
В памет на Македония преди 14 години
А дека заборавихте най-античките македонци Адам и *** Раевски???
2
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 14 години
мАкедония на три планети!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
МакДоналдс е Македонско !