За съда – или добро, или нищо

Без повече нападки между институциите, обеща премиерът
1 фев 2010 21:12,
127
За съда – или добро, или нищо
Снимка: БГНЕС

Мораториум върху нападките между институциите! - това обеща министър-председателят Бойко Борисов, след като се срещна с членовете на Висшия съдебен съвет.

След заседанието на правителството в сряда премиерът лично щял да разясни на министрите защо не бива да се говори срещу съдебната система.

Изказването на Бойко Борисов е заради последната размяна на реплики между изпълнителната и съдебната власт.

В интервю за в. „24 часа“ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че съдът е съпричастен към някои убийства, тъй като знакови престъпни фигури не получавали осъдителни присъди.

Премиерът изрази надежда, че няма да има повече обвинения между институциите и е убеден, че след срещата с ВСС „утре няма да излезе подобно интервю“.

Той все пак защити вътрешния министър, като обясни, че Цветанов полагал много усилия и затова нервността е оправдана.

По думите му намеса в работата на съда имало и сега.

„На коя друга държава в Европейския съюз делата й са изнесени да ги наблюдават? Това не е ли вмешателство? Има ли друга държава, на която са й спуснали да изпълни 57 мерки?“, попита премиерът.

Според Борисов въпросът сега бил съдебната система да стане действена и бърза, а Брюксел да спре да ни наблюдава делата. Тогава, по думите му, реформата ще е приключила.

Премиерът още веднъж повтори тезата си, че реформата в съдебната система трябва да бъде извършена именно от хората, работещи в нея.

„Искрено се надявам, че вие ще сте моторът на промените“, заяви Борисов.

Той обеща приемственост при работата на правителството с Висшия съдебен съвет и заяви, че ПГ на ГЕРБ ще излъчи възможно най-добрите професионалисти при попълването на парламентарната квота във ВСС.

„Тук политика няма да правим“, подчерта Борисов.

Той заяви, че застава изцяло зад магистратите, за да се случи реформата максимално бързо.

От своя страна председателят на ВСС Анелия Мингова заяви, че съветът има воля да осъществява реформата в съдебната система със законодателната и изпълнителната власт.

Като една от основните цели тя постави изработването и приемането на изцяло нов Наказателен кодекс.

ВСС подкрепя идеята за съвместни екипи между МВР, прокуратура и ДАНС, както и за създаването на специализирани отдели в първоинстанционните съдилища, в които да се гледат делата с висок обществен интерес, съобщи Мингова.

„Имаме готовност да работим в диалог и взаимодействие с изпълнителната власт, защото властите в България са като скачени съдове“, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АМИ ДА НЕ ХВАЩАТ ТОЯ И ОНЯ НАГЛИ И ТЕМ ПОДОБНИ КОИТО КОЙ ЗНАЕ КЪДЕ СА! САМИТЕ ТЕ СЕ ПРАВЯТ НА СМЕШНИ!! ОСВЕН ТОВА С ПАРИ КОЕТО НМЕ СТАВА СТАВА С МНОГО ПАРИ! ТАКА ЧЕ НЯМА КАКВО ДА ФИЛОСОСТВАМЕ!
124
8
 
32
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Свикнахме почти всяка вечер в новините да гледаме как арестуват престъпили закона люде, а след някой и друген да разберем за тяхното освобождаване. Екраните изпълва и някой висш служител на прокуратурата, който ни вменява "Ето, ние ги хващаме, а пък те /съдът/ ги пуска"! Но няма да е честно, ако не споменем, че съдиите са безсилни да осъдят голяма част от подсъдимите, понеже органите на МВР не са си свършили работата както трябва - я доказателствата са събрани незаконосъобразно, я преписките са
123
8
 
32
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Ami pone dosega kato gledame kak prestapnite bosove ostavat nenakazani ne mojem da kajem dobro za bulgarskiq sad,zatova po-dobre da ne kazvame ni6to!
122
8
 
32
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Ami 6tom nqma osadeni prestapni bosove-zna4i s4itai,4e sadat e martav.
121
8
 
32
 
! Отговори
456745 преди 14 години
Колкото събори барбекюто на Ахмед Доган и му взе яхтите ;)Да сте видели свиленградки митничар пред бюрото по труда ?Предател излезе и тоя
120
8
 
32
 
! Отговори
Нереалист преди 14 години
Че съдът, да не е мъртъв?
119
8
 
33
 
! Отговори
Ахой! преди 14 години
Днес е 2-ри Февруари- ден на ку*ви и ку*рвари. Честит празник на всички слвани труженици от Съдебната система.
118
8
 
33
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Не може една власт да бъде НЕЗАВИСИМА напълно от народа, който я издържа с данъците си и да се самоизбира, самоназначава, самоконтролира и сама да си определя заплатата и бонусите, без оглед на резултатите. Съдиите и прокурорите трябва да бъдат избирани с избори, както и шефовете на районните полицейски управления. Само тогава ще има някой интерес да работи.
117
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Марлон е безсилен, това е истината!!!ХАХАХА
116
8
 
35
 
! Отговори
Патриот преди 14 години
Аз НЕ ВЯРВАМ в българската съдебна система!!!А ти?
115
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
или по-скоро: нищо добро :)
114
8
 
32
 
! Отговори
българин преди 14 години
Не правителството ги осъжда,а корумпираните съдии.... Аз съм сигурен,че ако Б.Борисов има власт би сменил всичките съдии.... но за жалост е безсилен.....
113
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"За съда или добро, или нищо" => НИЩО!
112
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Значи нищо...
111
8
 
32
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
ББ гледа лошо. Магистратите треперят.
110
8
 
32
 
! Отговори
Мафиозо преди 14 години
Те за хилядарка са готови *** да ми направят, вие чакате правосъдие от тия хора....
109
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те СА несменяеми и никой не им иска сметка за безобразията им и нямат интерес да си свършат работата и да вкарат престъпниците на топло-след като могат да набарат як рушвет и за 10 години стават милионери...
108
8
 
32
 
! Отговори
То преди 14 години
Е, сега за 1-2 % ли ще спорим.
107
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защото на алчните и *** *** в съда не им стигат 15 000 лева тринайста и 14-та заплата и щото днеска трябва да почерпят!
106
8
 
32
 
! Отговори
Хмм...даа!? преди 14 години
Седесарите с думата реформа унищожиха икономиката,вие със същата дума ще обезлюдите цели райони.Работете господа,работете,без да се оправдавате с предишното правителство,търсете начини да намирате пари без да закачате бедния народ.Безброй хора трупат пари без да плащат на държавата и една стотинка данъци.