Възможно ли е скоро да имаме нов президент?

Какво ще се случи, ако конфликтът Първанов - Дянков стигне до Конституционния съд?
7 мар 2010 10:48,
585
Възможно ли е скоро да имаме нов президент?
Снимка: Булфото

Възможно ли е настоящият български президент да бъде свален с процедура по импийчмънт?

Конституционният съд е компетентен да каже дали има нарушение на Конституцията.

Това разясни пред БНР Неделчо Беронов (бивш председател на Конституционния съд) по повод възникналия спор между президента и финансовия министър.

Когато се повдига обвинение срещу държавния глава, решението на Конституционния съд трябва да се вземе тайно, защото е ясно, че една трета от съдиите се назначават от президента и тяхното мнение не трябва да се влияе от други фактори, обясни Беронов.

Още по темата

Ако има някакво нарушение на Конституцията, всеки е длъжен да се съобрази, дори и президентът, отбеляза още Неделчо Беронов.

Всички текстове на Конституцията са с еднаква стойност, няма големи и малки нарушения и дали има нарушение от страна на президента може да реши само Конституционният съд, добави Беронов.

Dnes.bg припомня, че в събота партия ГЕРБ публикува на сайта си декларация, в която се посочва:

"Очакваме, когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов"

Не бих съветвал г-н Борисов да иска импийчмънт на държавния глава, заяви пред агенция БГНЕС бившият конституционен съдия Георги Марков.

Наистина мисля, че от ГЕРБ биха могли да съберат подкрепата на 2/3 от народните представители, за да отнесат въпроса до Конституционния съд, но за да бъде отстранен държавният глава, той трябва или да е извършил държавна измяна, или да е нарушил много тежко Конституцията, поясни Георги Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
0
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 14 години
Хе-хе-хе...ти сериозно ли говориш? Президентът се вземал насериозно!? Ми че той ако не се вземе насериозно - кой бе? Гошо от кръчмата ли? БГ е прав - покрай глупостите, които се случват сред политиците и техните скандали, всичко остава на заден план. А да не говорим, че сегашното правителство се опитва да убие бизнеса в България с тези последни промени при данъците.
511
0
 
1
 
! Отговори
кай си преди 14 години
Къв си ти бе? Като си скрит и анонимен с кво право обиждаш? Може би си комунист?
510
1
 
1
 
! Отговори
ПЕШО преди 14 години
ДО 560 ТИ СЕ ЕДНО ТЪПО ЗЛОНАМЕРЕНО ***
509
0
 
3
 
! Отговори
мене преди 14 години
Проблемът е доста дълбок.За да се оправим ни трябва лустрация.А то е: Всеки заемал ръководна позиция в БКП/БСП/, да няма право да заема ръководна или ключова позиция в държавните органи.Да но, Барозу и сие ще пропищят цяла Европа, защото и те са социалисти прокомунисти. И няма изобщо да се усетят, че те не са имали народно кръвопускане и такива големи мандати за да се осерат и те, каквито имат зад гърба си нашите добронамерени- само на приказка БК/С/П представители.
508
1
 
3
 
! Отговори
Plamen преди 14 години
eto za towa trqbwa da ima nowa konstituciq,za da ne se kriqt we4e zad toq 4erwen parcal 6u6umigi kato Goceolu Sedef4owi4
507
2
 
4
 
! Отговори
az преди 14 години
ТВЪРДО НЕ...ще си изкара мандата спокойно...колкото и да не им харесва на някой...
506
7
 
21
 
! Отговори
софи преди 14 години
ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИ ПРЕЗИДЕНТА. МНОГО НА СЕРИОЗНО СЕ ВЗЕМА.
505
2
 
11
 
! Отговори
sgt.Hale преди 14 години
И новият ще да е като старият-нечия марионетка, политическо ***...
504
1
 
22
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Националната ни трагедия е, че покрай идотски и никому ненужни въпроси като този: "Възможно ли е скоро да имаме нов президент?", ние подминаваме и като че ли забравихме основния въпрос: Възможно ли е най-накрая да печелим и да живеем в нормална държава?!
503
0
 
11
 
! Отговори
тт преди 14 години
Досега се замеряха с политически досиета.Крайно време е икономическите досиета да се оповестят.
502
1
 
15
 
! Отговори
Борис преди 14 години
Този скандал е от интерес на управляващите за ни отклонят вниманието от планината нерешени проблеми. Не вярвам на нито една от страните, защото това не е моя дневен ред. Дали е прав Дянков-Пицата или Първанов-Социалния не ме интресува!!! Хайде да си оправим държавицата господа-другари, че няма кой да ни е оправя.
501
1
 
8
 
! Отговори
ne4o преди 14 години
a vazmojno li e nikoi da ne ni komandva aaaaaaaaaa koito i da doide vse taq ni6to novo pod slanceto
500
3
 
3
 
! Отговори
Strahil преди 14 години
PUTIO MARINKIN
499
2
 
10
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Конспиратор казва самата истина без най главната й част: Всичките комунистически правителства се доставят едно след друго от евреите и даже Атака по някакви причини да се качи на власт, то ще е с цената на ангажимент пред синедриона за продължаване на генералната линия - ***, потурчване, мизерия - до унищожаването на България
498
5
 
21
 
! Отговори
конспиратор преди 14 години
Всичко е една голяма игра измислена от шепа хора в залеза на социализма. какъв Първанов,какъв Дянков, какъв Бойко ,какъв Цар ?ти като си толкова мислещ Българино и много обичаш да взимаш страна, ще те попитам: какво е според теб ГЕРБ, защото според мен си е поредния роден провал.Е да намери се един бабаит да говори с езика на народа и всички влезнахме в капанчето, заложено от победителите в играта.лошото е ,че тези,които пишем по тези форуми обикновено сме от губещия отбор.Не се заблуждавай човече, супербойко не е нищо друго освен поредното парче от пъзела нареден преди 20 години от партийната върхушка
497
7
 
16
 
! Отговори
мен преди 14 години
Гоце,защо не поискаш извинение от избирателите на ГЕРБ,АТАКА,СИН.КОАЛИЦИЯ, за дето ти разтуриха рахатлъка с тройната(корупционната) коалиция.
496
3
 
9
 
! Отговори
Конституционен съдия преди 14 години
Знаете ли, че даже да успее глупавия ви импийчмънт (баси красивата българска дума!), Президент на Р България автоматично става ген. Ангел Марин. Може и да е з добре!
495
10
 
4
 
! Отговори
fack преди 14 години
Slavi Trifonov !!
494
0
 
9
 
! Отговори
данъчен преди 14 години
Не само на Първанов, ако обичаш! На всички и най - вече на новите "народни представители". Като как така имат обширни поля и гори, банки, тържища, вериги хотели. Да покажат откъде са започнали и как бизнеса им е прогресирал. Това са данъчни декларации, кредити и т.н. Ха да видим кой - кого.
493
4
 
9
 
! Отговори
nikki преди 14 години
Ми да си заминва , отдавна трябваше да си отиде , червения "авджия".Много дълго се спотайва , покрай тройната власт. ***.. !