Георги Първанов с вето върху НПК

Президентът не разбира кому е нужен резервен защитник и таен свидетел
8 апр 2010 12:53,
233
Георги Първанов с вето върху НПК
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов наложи вето и върна за ново обсъждане в НС текстове от Закона за изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), приет на 25 март.

Държавният глава оспорва два текста от предлаганите промени.

Това са параграф 8, т. 2 и т. 3, и параграф 22, т. 1, отнасящи се до назначаването на обвиняемия на резервен защитник, въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник, както и възможността осъдителната присъда да се основава само на данните от специални разузнавателни средства и показания на свидетел с тайна самоличност.

Още по темата

Соред Георги Първанов стремежът към ефективно противодействие срещу престъпността не може и не бива да поставя в опасност основополагащи принципи и ценности на правовата държава, демократичното общество и правата на гражданите.

Той оспорва и текста, допускащ прокурорът или съдът да могат да назначат на обвиняемия резервен защитник въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник.

Според Първанов това противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, според която всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право “да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор”.

Президентът не приема и новата норма, според която може да се стигне до присъда на основание само на данните от СРС и показания на таен свидетел.

"Комбинацията между тях не може да не постави под сериозно съмнение справедливостта на процеса и достоверността на доказателствения материал", смята държавният глава.

На свой ред премиерът Бойко Борисов коментира, че мотивите на президента за ветото му върху промените в НПК ще бъдат разгледани внимателно.

"Ще кажем кое ще приемем и кое – не, и защо. Служебния защитник трябва да го има, анонимният свидетел трябва да се прецизира, за да са спокойни всички, че няма да има нито един незаконно осъден", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да
216
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо изощо трябва да има съд. Да се закрие и да се направят икономии. Няма нужда и от разследване и прокуратура. Просто бате Бойко ти казва чи си виновен и в паднелата
215
3
 
3
 
! Отговори
PlamenMitev преди 14 години
Това НЕ са закони това е съвремена форма на геноцит и популизъм.
214
5
 
3
 
! Отговори
Милен преди 14 години
Тези щатните писачи на БСП не спят ли или им плащат и за нощен труд. Чета коментарите и повечето нощни коментари са мнпого червени.На ръка ли им плащат не знам - ама добре си вършат работата - докато не ги подгонят данъчни и полициая.
213
0
 
3
 
! Отговори
milen преди 14 години
В Щатите в 99% от случсите, когато е предоставен видеозапис за доказателство за престъпление има ПРИСЪДА. У нас съда НЕ ПРИЕМА видеозаоиса като доказателство, ако той не е направен с предварително разрешение на съдия. Почти всеки магазин има камери - кой ще знае предварително, че ще го ограбят за да поиска разрешение от съда да ги ползва като доказателство. РАЙ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СМЕ.
212
1
 
4
 
! Отговори
Калин Вълчев преди 14 години
Правилно си го написала Димана. В момента на власт е простотията. Не леви не десни а абсолютни дилетанти. На власт са защото ги избраха също толкова прости електорални единици. Хора, които не разбират основни граждански свободи, но за съжаление с избирателни права.
211
4
 
5
 
! Отговори
ИВА преди 14 години
ЕВРОПЕИСКАТА КОНСТИТУЗИЯ Е ЗА ВСИ4КИ МНОГО Е ПРАВ ПРЕЗИДЕНТА НЕ МОЖЕ ДА СИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СИ РАЗ4ИСТВАТ ЛИ4НИТЕ СМЕТКИ С ПОПРАВКИ В ЗАКОНА.ДО СЕГА СЕ ГЪРМЯХА ПОМЕЖДУ СИ.СЕГА ИСКАТ ДА НАТАПЯТ И СЪДЯТ КОИТО НЕ ИМ Е УДОБЕН С ДОНОСИ И ЛЪЖИ.АКО НЕ Е ОТ ТЯХНАТА ГРУПИРОВКА.ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА.ТОВА ГО МОГЪТ.ДОБРЕ ,4Е ИМА КОИ ДА СИ СПИРА И ОТ ВАН ГЛЕДАТ НЕ ПРОЩАВАТ.
210
3
 
3
 
! Отговори
мм преди 14 години
Това че съм неграмотен няма да ми попречи да ти разпоря ***, червена ***.
209
4
 
10
 
! Отговори
Димана преди 14 години
"Народът-***" е казал поетът, това до днес важи с пълна сила! Много сте прости, всичките, повръща ми се като ви чета коментарите! Вие изобщо някакво образование имате ли? Стига с тия глупости тоя бил комунист, оня бил комунист, само това ви е на тъпите усти, защото още по-тъпите ви глави друго и не могат да измислят. Това, което се случва е безобразие и абсолютно в противоречие на човешките права и свободи!Неграмотници сте всичките, също като тия дето сте избрали да ни управляват!
208
5
 
9
 
! Отговори
Мариела преди 14 години
Ако идеята ви е да "храните" президента - направете си антифен сайт!!! Тези, които разбираме от закони, сме адски възмутени да виждаме безсмислените ви и не на място коментари. Абсолютно правилно е наложил вето! Но какво да очакваш от необразовани безхаберници... Евала Първанов!!! Продължавай в същия дух..супер си!!!
207
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гоце го е страх ,че неговите спонсори рано или късно ще си го получат и се опитва всеачески да го предотврати ,успя да отърве Люси Стойков ,но все даде жертва в лицето на Марио Николов. Само свинярчето Гергов да затворят и неговите ''избиратели'' - купени *** и помаци значително ще ОРЕДЕЯТ!!!
206
0
 
2
 
! Отговори
POMOGNETE преди 14 години
EVALA NARODE PISNA MI DA GLEDAM KAK MA4AT VSI4KI JIVOTNI OSOBENO PIT BULITE 6TE DAM VAJNA INFORMACIA NEKA NQKOI SIGNALIZIRA NA ORGANITE NA REDA KADE SE PROVEJDAT BOEVE S PIT BULI DO VLAKOVITE RELSI V SLIVNICA PROVEJDA GI SVETLIO NISAK ZDRAV YMARTVI STOTICI KU4ETA KUBRAT PULEV SAM GO VIJDAL TAM V SABOTA I NEDELQ SA PREDIMNO BOEVETE ADRESA NA SVETLIO E ORLANDOVCI ULICA ODESA NOMER 23 NEKA PRATAT BARETITE TAM ZA DA VIDAT KAK TORMOZI JIVOTNITE MOLQ VI NAPRAVETE NE6TO TOI E 4OVEK NA ZLATAN BARETATA!!
205
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Гоце, Ъъъъъърт, сапикясай се малко. Озапти се и се ослушай. Я погледни днес колко твои електорални единици са гибирясали от морбили. Ами ако така продължи няколко дни още, на изборите ще останеш без бюлетина бе. Трайкай си.
204
4
 
8
 
! Отговори
аф преди 14 години
Първанов - човекът, който през 2005 г. даде мандат за съставяне на правителство в ръцете на турската сепаратистка партия ДПС!
203
5
 
5
 
! Отговори
west преди 14 години
GO6KO,GO6KO,GO6KO BE ,MA NA TEBE MAI MNOGO RABOTI NE SA TI QSNI.4ERVENA KOMUNISTI4ESKA SVINIO
202
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Иска пак другарите да крадат да правят заменки да вършат далавери.Г-н Първанов къде бяхте тези години когато тройната коалиция крадяха на поразия.Сега се правите на много заинтересован.Само че, няма вече такива които да ти вярват освен вашите крадливи другарчета.
201
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТОЗИ Е ДОЛЕН ЧОВЕК!ГНУСЕН!
200
10
 
13
 
! Отговори
Мирослав преди 14 години
...за тези които не знаят, че имаме Президент абсолютен ***!!! Друго нямам какво да кажа.
199
6
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
GO6E TRAI SI BE PI4AGA.
198
5
 
11
 
! Отговори
ЕГАТИ "УМНИЯ ГО преди 14 години
ТОЯ ГОШКО, ЩОТО НЕ ЗНАЕ КАК ДА Е , АМА И ТАКА НЕ ИСКА ДА Е, ТА ОТСЪДИЛ МЪДРО - НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН. А НИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ВСЕКИ ПЪТ ГЛЕДАМЕ МАЗНИТЕ ФИЗИОНОМИИ НА РАЗЛИЧНИТЕ АДВОКАТИ, КОИТО В ДАДЕН МОМЕНТ БЕЗ ДА ИСКАТ ВЗЕЛИ, ЧЕ СЕ ПОБОЛЯЛИ ОТ НЕЩО СИ. ТЕЗИ, КОИТО СИ ИЗБИРАТ БОЛНАВИ АДВОКАТИ ДА ИМАТ ПРАВО И НА БЕЗПЛАТЕН ОТ ДЪЛЖАВАТА, ЗАЩОТО Т.НАР. ПРАВОСЪДИЕ ОТДАЛЕЧЕНО ВЪВ ВРЕМЕТО Е ЛИПСА НА ПРАВОСЪДИЕ.