Първанов: Руснаците имат своите възможности, имат своята информация

Президентът се срещна с Андерс Фог Расмусен
20 май 2010 22:55,
92
Първанов: Руснаците имат своите възможности, имат своята информация
Снимка: БГНЕС

В духа на принципа на НАТО за неделимостта на териториалната отбрана България внимателно ще следи и ще участва в подготовката на визията за визията за противоракетната отбрана (ПРО).

Това заяви президентът Георги Първанов на пресконференция с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след срещата им в четвъртък.

Не са водени разговори дали на българска територия да бъдат разположени елементи от ПРО поради простата причина, че все още няма яснота за това как ще бъде изграждана самата система, каза държавният глава.

Президентът посочи, че българската страна оценява позитивно поетапния адаптивен подход на САЩ към териториалната ПРО на НАТО и е готова да участва в конкретно обсъждане по темата.

Георги Първанов добави, че е важно сътрудничеството с Русия като една от предпоставките за изграждането на ефективна система за ПРО.

Защото руснаците имат своите възможности, имат своята информация и едно такова сътрудничество само би било от полза, тъй като предизвикателството е общо – коментира държавният ни глава.

Имаме нужда от ефективна защита и отбрана на нашата територия и население, заяви генералният секретар на НАТО.

Той допълни,че сме изправени пред реална заплаха с ракети и затова ни е необходима една ефективна ПРО.

Расмусен отново отбеляза, че цената за това ще бъде много скромна - по-малко от 200 млн. евро за 10 години, разпределени между 28 съюзни държави.

Реалният въпрос пред нас е не дали можем да си позволим тази система, а можем ли да не си позволим една система, която да осигури безопасността, защитата на 900 млн. души на съвсем умерената цена от 200 млн. евро, посочи той. 

Президентът потвърди запазването на ангажираността на България в мисията в Афганистан.

Ние оценяваме високо намеренията на България да запази своята ангажираност и дори да увеличи в бъдеще своята ангажираност към операцията в Афганистан, каза Расмусен.

Той посочи, че операцията в Афганистан е от първостепенна важност за сигурността на всички хора в Европа и в Северна Америка.

Расмусен заяви, че НАТО ще остане в Афганистан дотогава, докато не си свърши работата там. Разбира се, това не може да продължава вечно, нашата крайна цел е да предадем в ръцете на афганистанците отговорността за управляването на собствените им дела, отбеляза той.

Междувременно в Рим на съвместна пресконференция с италианския външен министър Франко Фратини министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви:

„Русия се надява да получи от ръководството на НАТО разяснения за преговорите с България по разполагането на системи за противоракетна отбрана“.

Във връзка с преговорите на генералния секретар на НАТО Расмусен в София той напомни, че всички са съгласни да се обсъжда с Русия оценката на заплахите за сигурността.

Архитектурата на ПРО в резултат на тези дискусии трябва да бъде основана на съгласувани колективни принципи и такова съгласие е постигнато между САЩ и Русия на най-високо равнище, заяви Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
САЩ алчни боклуци преди 13 години
Рискуват България да бъде вдигната във въздуха заради чужди инереси!Ние нямаме конфликт с никого и не е в интерес на никой да ни напада,интересите са АМЕРИКАНСКИ.Защо е нужно ние да плащаме огромни пари за нещо което не ни е нужно?Не само,че не е нужно,ами ни поставя под риска да хвърчат ракети по нас за да бъде разбит щита(ПРО).Трябва да си малоумне да не виждаш какво става.
77
0
 
2
 
! Отговори
Не Искаме Про в Бг преди 13 години
Американците се правят на тарикати.Имали заплаха от Иран.Почнаха с военните планове.Русия постигна споразумение с Турция,ще строи РУСКА АЕЦ в Турция +някой др партньорства.Русия с помоща на Бразилия се договори с Иран урана да се произвежда в Турция,иранския уран.И сега САЩ не могат да се оправдават със "Иран е заплаха".Селски номера цял свят вижда какво става,но силните страни всички са за Русия.Франция,Германия,Италия даже латино страни като Мексико и Бразилия подкрепят Русия.САЩ=обречени.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pasi da se maxne ot BG politika
75
1
 
3
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
След Прага стана ясно, че Русия е незаобиколим фактор в глобалната политика. Не увира обаче главата на шепа русофоби в българската политика и съподви жниците им. Ако Костов има мотив/изгониха го навремето от СССР където учеше за летец -за далавера/ то другите ???. Паси, син на проф Паси /преподава марсизъм/ Проф Иванов замът на Паси-баща му зав отдел на ЦК на БКП, а майка му проф по марксизъм в АОНСУ-и двамата активни борци. Просто дечицата без свян сминиха "чайката" на тате с мерцедеса на НАТО
74
0
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Da se nadqvame NATO i Russia da si satrudni4at,a ne da si pre4at.
73
0
 
2
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Всичките западни медии говорят че Паси е поканил Размисин в София.Русия реагира отрицателно,да видим дали няма да ни заложат искандър.Няма ли кой да изгони Паси от БГ!!!???
72
0
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
81 " присмехулник" "Ti pone im kaji ,dano na tebe povyarvat,4e na Tur4iná nyama da povyrvat !!!
71
1
 
3
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
промишленост. България беше известна със спортистите и артистите си/в частност певците/, с рози и гостоприемство тогава, а сега с мутри, крадци и ***... Какво произвеждаме в момента, колко са българските стоки в магазините. Нямаме лекарства, нямаме лечение, нямаме образование, нямаме...нямаме... нямаме... Нямаме си нищо освен злоба и неблагодарност в душите си. Падиграват ни се /клозета на Европа/, гонят ни отзад в кухнята и се радваме на всяко потупване по рамото...Гнус, а не държава
70
1
 
3
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
да ги знае, а всеки мислещ българин. И какво толкова лошо ни направиха русна ците освен, че ни научиха"Да ядем по три пъти на ден"-нещо което двадесет години упорстваме да забравиме. Отвориха ни пазари и ни помогнаха да направим промишленост, Продаваха ни тон петрол на цената на барел, допуснаха ни до газовите си находища и телефонната ни сметка беше по висока от тази за отопление, предоставиха ни гора да не изсичаме нашата, предоставяха ни безплатно въоръжение и развиха отбранителната ни
69
1
 
3
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
продъл. Колко пъти след това сме били против Русия все сме страдали или губили територия. Тя/Русия/ ни запази след ВСВ в сегашните ни граници. Всеки може да прочете предложението на Французи и Англичани за териториалната подялба на Б-Я. Всеки може да погледне фотографии какво направиха със София англоезичните ни братя. В края на краищата руснаците подписаха Санстефанския договор забада го редактира в Берлински. Това са факти "господа съдебни заседатели" и не само Първанов като историк трябва
68
0
 
3
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Афоризмът-"Няма добро ненаказано е измислен зарад нас българите" Колко пъти в последните два века Русия ни вади от калта и ние пак и се зъбиме/интересно с какво-зъби не ни останаха/ "Имали интерес и за това ни освободили." Първо няма нищо лошо когато интересите съвпадат и второ какви имперски интереси имат стотиците хиляди солдати оставили костите си, или студентите от Петербург, Москва и Одеса които възбуждат движение целящо свободата ни и принудило Николай да вземе окончателното решение.прод
67
0
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
76 Ti day izto4nicite ,az 6te gi pro4eta-mnoog sam po obrazovan ne s epritesnyavay !!! Rusko turskata voyba 1877-78 laja li elaja li e 4e padnaha 184 000 rusnaci i 65 000 rumanci ???? day da ti vidim izto4nicite neblagodarniko !
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da, i kato pishat komunistite na latineca mi se praviat na po-mladi...ei go toia 70, kakav e negramotnik ne e istina...abe i da ti kaje choveka, shte go razberesh li? samo kato vidia kak si napisal gladuva i umiram ot smiah...kakvi nemski iztochnici te interesuvat, negramotni mi drugaru, na ruski li shte gi chetesh? shtoto si mislia che i ruski ne znesh
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Choveche, i az sam si mislel koi sa tezi *** koito zashtitavat Goce i prestapnata BKP...ami nali se seshtash kolko hrantutnici ima v negovata administaria, koito gi hranim a te si shtrakat neta..na pozitano kolko hora samo pishat gluposti po cial den...dokoga, niamat li sram, tezi paraziti?!
64
1
 
1
 
! Отговори
Tyr4in преди 13 години
70 I koi sa ti nemskite izto4nici ,zashto ne gi citirash,gospodine s nemsko obrazovanie.A ne si se varnal v bg zashtoto ne ti s e glæaduva tam.ne s epravi aninteresen !
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе откаде са тези червени продажници, които вече и интернет ползват..на тези години как виждате клавишите другарки и другари? според Галъп до 5 години БСП ( БКП) електората щял да изчечне заради естествената смърт...аре по-рано, а дано
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господина е прав, поне не се излагай, като цитираш историка параванов, относно бащинската роля на РУсия
61
1
 
4
 
! Отговори
Борнео преди 13 години
Това Нещо нар. Гоце като все бута и Русия в схемите.Той друга държава на картата не е ли виждал или само тази е запомнил2
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
chovek, ti citirash obichainata oficialna istoria na BUlgaria do 89...az ti citriam nemski iztochnici, prosto sajaliavam no tuk sam zavarshil i tuk ostanah tochno poradi blugarskoto skudoumite i naglost, koito v momenta demonstrirash. Ochevidni sa propuskite ti v obrazovanieto i sipesh daje i obvinenia za oficialni bg iztochnici..ama mnogo si obarkal adresa, mnogo..Nedei, che me samniavaish dali izobshto si polzval kakvito i da e iztochnici
59
1
 
2
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
67 " i Rusia ne e iskala nezavisima darjava e protektorat kam neia" 4e sega nezavisima darjava li ste???