Отпуските за 2010 – по график на шефа

Ако не го направи – глоба от 1500 лв. вместо досегашните 10 бона
23 юни 2010 12:20,
97
Отпуските за 2010 – по график на шефа
Снимка: БГНЕС

Всички шефове трябва да започнат да изготвят графици за отпуските. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, които депутатите приеха и на второ четене.

Уловката е, че графиците са само за платената почивка от 2010-а натам, а не за натрупаните до момента отпуски.

Ако имате да взимате 50 дни от 2007-а, 2008-а и 2009-а например – е по-добре да ги отложите за следващата година, защото законодателят отсрочи използването на старите отпуски до края на 2011 година.

Тези, които ни се полагат за 2010-а, трябва да използваме сега, иначе ги губим.

Също така законът позволява на работодателя, ако прецени, че по важни, производствени причини не може да разреши използването на цялата годишна отпуска, да отложи 10 дни за следващата година. Тогава обаче вече няма да има правото да отлага повече.

Вече е ясно – ако не използваме полагаемата ни се почивка до края на 2011 година, няма да бъдем компенсирани парично.

Експертът от социалното министерство Емил Мирославов разясни, че това противоречи на конвенция на международната организация на труда.

Важна подробност в новия Кодекс на труда е глобата за работодателите, които не спазват закона. Точно тя скара депутатите. Досега санкцията беше между 10000 и 15000 лева.

Още по темата

Отсега нататък ще стане между 1500 лева и 15 000 лева.

„Дава се възможност на работодателя да злоупотребява, хората да нямат стаж, а работодателят да си плаща глобите”, противопостави се депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

Другарката му Емилия Масларова пък даде пример и за евентуална корупционна схема. Инспекторът констатира сериозно нарушение, но се разбира с работодателя да го глоби само с 1500 лева, а останалите пари да вземе на ръка.

Искра Фидосова обаче упрекна социалистите в „популизъм и демагогия”. Според нея намаляването на долния праг на глобата е просто „разтваряне на ножицата”, което да позволи на проверяващия орган да наложи адекватно наказание.

Проблемът е, че законът не уточнява кои случаи са дребно нарушение и кои – леко.

Мирославов интерпретира: дребно нарушение е това, което може да се коригира веднага. Например, ако инспекция установи, че работник е на строеж без каска – слага я и глобяват шефа му с 1500 лева.

По неговата логика обаче дребно е и нарушението за липса на графика за отпуск. При проверка работодателят веднага би могъл да състави такъв.
Цветан Костов от ДСБ обаче заяви, че ще подкрепи закона, защото горната и долната граница нямали никакво отношение към нагласата на инспектор, работодател или който и да е да влиза в корупционни схеми.

„Свалянето на долните граници на глобите позволява по-прецизно диференциране на прецизността на направените закононарушения”, аргументира се депутатът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОТ 2010 ГОДИНА ЩЕ СЕ ИЗГОТВЯ ГРАФИК НА БОЛНИЧНИТЕ -ПЛАНИРАЙТЕ КОГА ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ, КОГА ЩЕ РАЖДАТЕ И Т.Н. - ВАЖНО Е, В ИМЕТО НА НАРОДА ДРУГАРИИИИИИИНЯМАМ ДУМИ - АБЕ ТЕЯ ДЕПУТАТИ ОТ *** ПО-*** БЕ, ТО БИВА ПРОСТОТИИ, АМА ЧАК ТОЛКОВА... КАТО ЧУВАМ И ГЛЕДАМ КАКВИ ГИ РЪСЯТ, УЖАС - *** *** ***. ЧЕ КАК ИМАТ ОБРАЗОВАНИЕ, ТО.... УЖАС.
88
1
 
1
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ преди 13 години
Само че в МВР отново има НЕЗАКОННА МИНИСТЕРСКА ЗАПОВЕД която задължава до края на 2010г.И в Общините е така и навсякъде - ми то директори и депутати не спазват законите, че обикновения човек ли - ние бием и Бразилия и Мексико по беззаконие бе.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ти,няма такива ***,*** управници и в най-пропадналата държава,а дали това не е всъщност България?
86
1
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
немога да разбера защо все бъркат-има разлика между държавните и часните служители и по необлагодетелствани са часнитекои часник в тая криза ще ти плати отпуската ако не я използваш? и като не те пуска в отпуска -гориш....е не може така
85
1
 
5
 
! Отговори
коментатор преди 13 години
Ако сега си бяха събрали глобите от работодателите за това, че са допуснали натрупване, щяха да изкарат 1 млн. лева поне. Пишат си глоби, а то никой не го е еня за тях.
84
1
 
15
 
! Отговори
ЦЕКО преди 13 години
ГЕРБЕР- ГЕННОМОДИФИЦИРАН АЛЕН МАК
83
3
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 13 години
Значи вече шефчето ми трябва да знае точно на коя дата ще ми се допър*и и няма да ми се ходи на работя, на коя дата ще празнувам рождения ден на детето си и темподобни.....звучи ми добре/Да ви *** маиката
82
1
 
4
 
! Отговори
D. преди 13 години
Къде отидохте, бе хорааа - темата е за платените отпуски и всичко около тях.... :(
81
1
 
8
 
! Отговори
м..да преди 13 години
Леле каква велика анти кризисна мярка.Те сега няма начин ще се измъкнем от кризата и ще се напълни държавният бюджет.
80
3
 
1
 
! Отговори
фгбхйм преди 13 години
до Сияние: Този брак не е от несвършена работа на учителите, а на родителите.
79
0
 
7
 
! Отговори
бо преди 13 години
Радвам се, че вие като родител обръщате внимание и се занимавате с детето си.Промблема обаче е в това, че такива родители са еденици.Учителите днес, за съжаление, се занимават с множество административни дейности в следствие на което основното им задължение "бяга в страни".Права сте, когато казвате,че "учителите правят всичко друго, но не и да учат", причината обаче не е в тях.Запознайнете се с проблемите в образованието и тогава коментирайте.Проблемите са много дълбоки.
78
0
 
6
 
! Отговори
lokster преди 13 години
"по-прецизно диференциране на прецизността"---Е*аси прецизната прецизност :D
77
6
 
14
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ratДа, така е. Лошото е в това, че българите в България също са се борили и са се мъчили стотици години за да постигнат нещо, но за съжаление бяха достатъчни 45 години див комунизъм и болшевизъм да сринат всичко до основи. Не материалните придобивки, а морала, мотивацията, уменията, познанията и образованието на българина. И затова твърдя, и никой не е успял да ме обори досега, че 500 години турско робство не можаха да ни смачкат толкова, колкото 45 години социализъм!
76
1
 
5
 
! Отговори
rat преди 13 години
ами защо ли, защото тези страни стотици години са роботили и са се мъчили да достигнат нивото си , което е в момента. И като е имало трудности те не са се оплаквали, аса постигнали нещата с труд и ум!
75
8
 
8
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Аз пък ти казвам, че аз съм доволна от работата си, но съм родител и виждам, че учителите правят всичко друго, но не и да учат. Дъщеря ми се справя, защото аз я уча у дома. Аз също не й наливам знания с фуния, но успявам да я науча, за разлика от преподавателите. Защото те са преподаватели, не учители. Даже в последно време мисля, че са търговци, само частни уроци са им в главите.
74
2
 
4
 
! Отговори
Dineva преди 13 години
nikoi v chasnia sektor ne ti dava otpuska kolkoto ti se polaga po zakon,davat ti samo 10 dni,a predi da postapesh na rabota ti davat dokument,koito da podpishesh,che polzvash 20 dni otpusk.kak da si pochine chovek s tezi 10 dnitakava eksplotacia e,che ne moje da se opishe,a ne mojesh da se oplachesh,zashtoto ostavash bez rabota.
73
1
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
и какво общо има това с така описаните промени в КТ, че аз нещо немога да схвана, тези промени ще засегнат само работещите по КТ в частни фирми, на един военен например с договор по закона за кадрова военна служба му е се тая
72
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ratP.S.: Не говоря празни приказки. Имам страшно много приятели, познати и роднини които са ходили, живяли, и работили и в момента са, живеят и работят в "мръсните" капиталистически страни.От десет човека има един-двама които наистина се връщат. Другите са си още там, и както гледам хич не се оплакват. Да, западняците са студени. Да, живота там е скъп. Да, много е трудно. Ама там им е по-хубаво! Защо ли?
71
3
 
8
 
! Отговори
Сияние преди 13 години
Пак казвам като претендираш ,че си имат това и онова - стани даскал и си имай и ти привилегии - кое те спира ?? А за това кой точно е виновен за успеха - може и да се спори , все пак учителите учат , а не ти наливат знания и мозък с фуния.
70
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ratОхоооо, само да ми се отвори възможност - ще хукна и с двата крака, че и крилца ще ми поникнат и ще хвръкна даже!!! Веднага ще замина и хич няма да се замислям. Стига да беше така лесно - отдавна да ме нямаше и сега нямаше да пиша тук в тези форуми. Но, човек докато е жив се надява. И правилото е само едно - Само на Запад! И никога на Изток!