Законите ни ставали все по-калпави

Институтът за модерна политика критикува първата година на НС
5 юли 2010 13:40,
49
Законите ни ставали все по-калпави
Борислав Цеков. Снимка: БГНЕС

Рязко се е влошило качеството на приетите от 41-вото народно събрание закони, според мониторингов доклад на Института за модерна политика.

Председателят на института и бивш депутат от НДСВ в 39-ото НС Борислав Цеков заяви, че това е "най-пробитият от частни и корпоративни интереси парламент през последните години".

Според него през първата година от работата на депутатите са налице обезличаване на парламентарните дебати и лобизъм.

Мнозинството е твърде неубедително и прибягва до "гилотината" на своето механично мнозинство, пише в доклада.

Политологът Димитър Аврамов коментира, че при дебатите управляващата партия се налага над опозицията като в казарма.

Според Борислав Цеков мотивите на приеманите закони често са общи и голословни и без да са подкрепени с данни. Освен това, преди да се подемат законодателните инициативи, не се анализира социалният и икономическият ефект от тях.

Докладът на Института за модерна политика се базира на 102 законопроекта, наблюдавани през първата година от работата на НС.

58 от тях попадат в зоната на сивото законодателство, сочи докладът. От тях 30 закона вече са приети.

Като пример за такива проекти от института дадоха Закона за автомобилните превози и Закона за обществените поръчки.

Не бе подминат и новият Наказателно-процесуален кодекс. Според анализаторите той застрашава гражданските права, тъй като възстановява фигурата на т.нар. вечен обвиняем и дава възможност за произнасяне на присъди само на базата на доказателства, събрани със СРС.

Докладът отчита некомпетентност и политическа несръчност на депутатите от ГЕРБ, но и "незадоволителна активност" на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Смех преди 13 години
И този мъж се е "оцветил" с лилав лигавник. Интересно как един мъж с лилава вратовръзка прави коментари. Интересна мода. Има я само в България. Някой да знае случайно, от къде тръгна модата на *** вратовръзки???
47
1
 
1
 
! Отговори
м преди 13 години
И все по-калпави ще стават.Няма перспектива,няма работа,няма пари,както и няма закони! До това ни докараха нашите управляващи.
46
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
голям тарикат ще да е тоя ...дето е измислил парламентаризма...че то е калпава работа бе...по добре да е един..поне един ще псуваме а не цели 240 търтейчета...охранени свинчета...и защо никой не може да им търси сметка за калпавата работа...щото се видя че всички до сега са калпави законотворци...законите им работят за тях самите...вързват си гащите всякак ако нещо се обърка и се наложи да се търси отговорност от тях...и след 100години ще са същите тарикати...аидееее... ...без моя глас за вас
45
1
 
3
 
! Отговори
киро преди 13 години
калпави са законите ни ,щото *** ,СИ ИЗБИРАМЕ ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ,само на приказки вярвахме ,АМА МАЙ ТРЕБЕ И АКЪЛ ВЕЧЕ ДА СЕ ИЗДУХАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА
44
4
 
2
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
А коментаторите в този сайт стават все по- *** ! :)
43
3
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
Да, явно вече на всички им стана ясно, че Боко я изкара до зимата я не и всяква *** взе да изплува от нафталина и да напомня за себе си, белким някой вземе та се коалира с него та пак да има достъп до държавната баница :). А често казано като знам потенциала на т.н. електорат току виж взел та си и гласувал за всякаква такава бивша политическа ***.
42
1
 
0
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Ох, тия не изчезнаха ли от политиката?! Видяхме ги и тях колко струваха и каква е народната любов към Кошлука и Ко. Да не забравяме, че именно техния човек Севлиевски подари ЕРП-тата. Поне преди казваха нещо умно. Сега НПК им пречел, щото можело да има присъда само на база СРС. Абе Цеков поне питай по-умните от теб да ти кажат. Проблемът не е, че някой може да бъде осъден само на база СРС-та, а защото могат да се използват безконтролно и да се манипулират! И всички умни аргументи бяха в тази насока. Много ми е странно защо врещящи тъпири като тебе са толкова против при някакво тежко престъпление виновния да бъде осъден само на база СРС, ако са законно използвани и достоверни. Кво, като някой взима подкуп освен документиран видеозапис и двама свидетели ли да се събират????
41
1
 
1
 
! Отговори
koko преди 13 години
vseki dava savet ili psuva vsi4ko koeto se pravi nesavisimo ot kogo aide vie opravete balgaria 4akame s netarpenie novia valshebnik
40
3
 
5
 
! Отговори
Хей преди 13 години
..ЧЕСТИТО НИ НОВО ПАРАЗИТЧЕ .......ИЛИ СЪМ ЗАБЛУДЕН.......ИНСТИТУТЧЕ БЕ ХОРА....???????????
39
1
 
8
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Абсолютно верно. Засега няма закони необслужващи нечии интереси. Не последните 20 , ми последните 100 години. Бих добавил и чичко Лучано в законите от типа - трябва ли ти бе , ми що не си казал. И още бих добавил закони (като този здравето касаещ трансплантациите) които са жизнено необходими , а ги клатят по 15 години. Ние , гражданите на тая *** държава да му мислим. Който се е добрал до власта гладен не е останал.
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този усмихващия се *** да не е от партията на кратуната зад него?
37
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те ГЕРБерите в парламента се оказаха по-некадърни мошеници и от сюрията на Доган.
36
5
 
13
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Тоя па Цеков - ненаял се хомосексуалист, какво се обажда от коневръза ... да си ходи в гей-дискотеката и да не се обажда от политическия нафталин, където НДСВ беше натикано съвсем заслужено! п.п.Законът "ВАНКО 1" е дело и на НДСВ, не забравяйте!
35
4
 
12
 
! Отговори
Тотю преди 13 години
О, това го казал Цеков бе, както му викат Разбирачев, най некорумпирания, демократичния и умен политик. Само едно НО. Изхвърлен от политиката... защо ли?
34
12
 
3
 
! Отговори
До Бачо преди 13 години
Бачо, братко, *** си ти, затова си гласувай за Станишев, както винаги си гласувал и ни спести коментарите. Аз не съм гласувал за ГЕРБ, затова мисля, че имам право да кажа, че по-големи мошеници и *** от тия, които ни управляваха 1990, 1997 и от 2001-ва до миналата година, няма как да има. Пък който иска,КАТО ТЕБ, що не замине за Съветския съюз, там и законите - закони и бизнеса - бизнес, и милицията-милиция и свободата - СВОБОДА
33
2
 
5
 
! Отговори
OSTAVKA преди 13 години
OATAVKAAAA
32
7
 
2
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
До номер 8 .. аз помня по - калпаво управление - на деда ти и неговите дружки *** !!! А и аз казах как да не му повярваш - ако не си овца !! Нали бе обвчице ?!
31
2
 
7
 
! Отговори
историк преди 13 години
Не само този закон ! Почти всичките са правени...еееееее от такива ,който се усмихват на снимката горе :(( ... То да вземат да се съберат и да сравняват , например европейският модел на законодателство в този сектор, и да изравнят българските закони с тях .Просто като боб ,ама не ! Редче законче,парички .Поръчка законче или поправка ..пак кинти .Двадесет и кусур години народа е засмукан от различни юридически лобита . За първи път има власт без доминиращо софийски адвокатски колектив.
30
4
 
16
 
! Отговори
Бачо преди 13 години
Цял свят вижда,че ГЕРБ ни водят към дъното...реитинга им е под 20% вече,само *** би гласувал пак за ГЕРБ
29
4
 
15
 
! Отговори
987 преди 13 години
КАЛПАВИ ПОЛИТИЦИ - КАЛПАВИ ЗАКОНИ !