Станишев: Не помня, но не би трябвало

Бившият премиер коментира разкритията около подписването на договора с "Газпром"
9 юли 2010 16:14,
188
Станишев: Не помня, но не би трябвало
Снимка: БГНЕС

Валентин Иванов „не би трябвало“ да е подписал меморандума с „Газпром“, без да го е чел. Бившият заместник-министър никога не бил споделял това с бившия премиер. Това е лаконичният коментар на Сергей Станишев по въпросите, предизвикани от постановлението на прокуратурата по газовите договори, публикувано във вестник „Труд“.

Бившият заместник-министър на енергетиката Валентин Иванов разказва пред прокуратурата, че е подписал меморандума от 18 декември 2008 в качеството на председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“, без да знае какво има в него.

Именно като шеф на газоразпределителната компания Иванов се явява единственият представител на българската държава, който е сложил подписа и името си под договора с „Газпром“, с който се урежда постепенното увеличаване на цените на природния газ за България.

В прокурорското постановление се преразказват показанията на Иванов и тогавашния енергиен министър Румен Овчаров пред ДАНС. Зам.-министърът Валентин Иванов твърди, че е разбрал за подписването на договора в последния момент. Той отишъл с тогавашния енергиен министър Румен Овчаров в сградата на Министерския съвет, но не е присъствал на срещата на премиера с шефа на „Газпром“ Алексей Милер.

Още по темата

В обясненията си Румен Овчаров подчертава, че в преговорите е участвал лично премиерът Сергей Станишев. В петък Овчаров не беше в парламента, а лаконичен коментар по темата направи единствено Станишев.

Бившият премиер не можа да си спомни какво точно се е случило през зимата на 2008 година и по-точно дали Валентин Иванов наистина не е присъствал на срещата с Овчаров и Милер в неговия кабинет.

На конкретния въпрос дали е възможно заместник-министърът да подпише документ, без да го е чел, Станишев отговори, че не би трябвало и уточни, че Иванов никога не е споделял подобно нещо с него.

Станишев подчерта, че преговорите с „Газпром” се водят от ръководството на „Булгаргаз”.

Относно твърденията на Овчаров, че самият Станишев също е участвал активно в тях, лидерът на БСП уточни, че във финалната фаза е имало разглеждане в Министерския съвет.
 
Премиерът за пореден път защити „големия шлем” и разясни, че на въпросната финална фаза параметрите са подобрени в сравнение с това, което било договорено на експертно ниво по-рано.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
ввв преди 13 години
ПОРЕДНАТА ПАРТИЯ КОЯТО СЕ ПРИГОТВЯ ДА СЕ ОСЕРИ
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу Герб и БСП ние идваме
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затвор, станишев, затвор за тебе. Избирай си килия.
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бай Цецо и бат ви Бойко са ченгета и знаят как да обърнат мишките една срещу друга и да пеят след това всички на вазелинова терапия в кафеза милиярдите няма да се върнат но трябва да има възмездие и такива неща да не се случват вече
144
0
 
7
 
! Отговори
STRAAAAH преди 13 години
КОМУНИСТИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ КРИЯТ! Скандала с факта че са подписали договор за десетки милиарди БЕЗ да го четат се развихря!Станишев срещу Овчаров: Не съм преговарял за газаЗадочен скандал избухна между соцлидера и експремиер Сергей Станишев и бившия енергиен шеф в кабинета му Румен Овчаров. Вчера водачът на БСП отрече да е участвал в преговорите с Газпром. В показанията си пред ДАНС обаче Овчаров твърди, че Станишев е присъствал на част от разговорите с руския гигант.trud.bg/Article.asp?ArticleId=539649
143
0
 
5
 
! Отговори
niki преди 13 години
Прилича ми на оня виц дето всички го знаете. Хасан казал Айше а дано си девствена, а тя отговорила А дано,ама надали
142
1
 
6
 
! Отговори
Р. Овч. и Станишев преди 13 години
са за пандиза за ощетяване на държавата в особено големи размери, а Първанов Р. Овч. и Станишев трябва да бъде съден за национално предателство. Вчера, един руски експерт в прав текст заяви по телевизията, че Кремъл разиграва театър пред българите и няма никакво намерение да премахва посредници, защото те са най-важната част от схемата на Газпром (т.е. на Русия) за приватизация на огромни парични потоци, естествено, плащани от баба Гицка.
141
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
много се реве за тоя газ, договори на държавно ниво, регулации, ала бала, пълен соц.
140
4
 
1
 
! Отговори
Истински Българин преди 13 години
За американски *** като теб има само един изход и едно решение. Сталин го е казал. Българиа можа да се развива и да существува само под крилото на Велика Русия
139
2
 
6
 
! Отговори
АЛЕКС2 ДО ИСТИНСКИ Б преди 13 години
ТИ АКО СИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН,ТО АЗ СЪМ ИСТИНСКИ ИЗВЪНЗЕМЕН БЕ,ЧЕРВЕНА КРАТУНО...
138
11
 
3
 
! Отговори
Истински Българин преди 13 години
Свалете си глусните лапи от най-успелият премиер на странта, тогава имаше социален мир, кризата беше овладяна, имаше бюджетен излишък, сега няма нищо. Мечтата на Сергей беше да се обвържем по-близко с великият СССР , за да не зависим от използвачите и империалистите на запад от Калотина. Естествено парите купиха изборите и народният глас беше заглушен, за да бъде свален гениалният премиер от власт и на негово място да дойде бодигард
137
1
 
7
 
! Отговори
европринцип преди 13 години
Съд и эатвор за предателите.Защо се снимат пред портретите на Ботев иЛевски!
136
1
 
8
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
"Относно твърденията на Овчаров, че самият Станишев също е участвал активно в тях.... "Къде ли още активно е участвал и услужливо е забравил този плазмодии?!?!?Ама виновни са тези дето го избраха ... Как вобще можеш да сложиш човек да управлява държава без трудова книжка?!?! Та той няма трудови навици!
135
0
 
5
 
! Отговори
медии ии=политици преди 13 години
Срам!!! Какво е това ???
134
1
 
17
 
! Отговори
bg преди 13 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СТАВА ЯСНО ЧЕ СЕР-ГЕЙ СИ Е ЕДНА КУКЛА НА КОНЦИ.
133
4
 
20
 
! Отговори
YAKUDZATA преди 13 години
Какви тояги бе чичо,не го ли виждаш тоя че като му плеснеш само един шамар ще почне да казва и какво го не питаш, само те с тояги убиваха хората след девети и се настаняваха в къщите им.
132
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това момченце много забравя бе.я да му проверят банковите сметки.
131
14
 
6
 
! Отговори
ОКТОПОД ВРАЧКА преди 13 години
Следващото Правителство е на АТАКА.Сидеров ще бъде г-н Президент.
130
3
 
10
 
! Отговори
Станидаседна преди 13 години
Тая глава да не е тефтер !
129
12
 
5
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Ако от Герб се махнат-измамниците,интересчиите и неуспелите в други партии кариеристи и новобогаташите---ще останат един файтон хора.:)))))))))))))))))))