Оставаме донори, без да сме го декларирали изрично

Депутатите потвърдиха стария закон за трансплантациите
15 окт 2010 11:28,
104
Оставаме донори, без да сме го декларирали изрично
Снимка: БГНЕС

С едночасов дебат, вплитащ морал, религия и политика, започна парламентът днес.

Темата – промяна в закона за трансплантациите, поискана от депутата от „Синята коалиция” Лъчезар Тошев.

Според десницата действащият текст, според който по презумпция се приема, че ако не си декларирал „несъгласие” да дариш органите си, значи си съгласен, предполага че държавата няма диалог с хората.

Тошев уточни, че е „за” донорството и по морални, и по религиозни причини. Даже цитира статистика – „за” са 60% от българите. И все пак иска всеки от нас да декларира писмено „съгласие” или писмено „несъгласие” – ако не го е направил – то близките му да го направят, отново писмено.

Сега те биват уведомявани задължително и ако не се противопоставят, се приема, че също са съгласни.

Уточнявайки, че позицията му е лична, на страната на Тошев застана социалистът Александър Радославов.

„Аз съм вярващ човек и се гордея, че съм християнин. Ценностите на християнството са водещи при моето поведение”, разясни отношението си към законопроекта Радославов.

Според него „човешката душа и тяло принадлежат единствено на човека и Бог”, именно затова не бива да бъдем лишавани от правото на избор.

Не на това мнение обаче е колегата му от „Коалиция за България” и бивш здравен министър Евгений Желев.

Според него след като за 3 години, откакто законът действа, никой не му се е противопоставил и ничии права не са потиснати, не трябва да се променя.

Острието на ГЕРБ в този спор беше Лъчезар Иванов. Гинекологът уточни, че и сега се иска съгласието на донора, както и на неговите близки.

А що се отнася до начина, по който това се случва, според Иванов е много по-лесно за държавата, който не е съгласен да го заяви.

„Неговите близки също могат да откажат. И в двата случая имаме активното желание – веднъж на донора, втори път на близките му”, обясни Иванов.

И двамата лидери на „Синята коалиция” – Иван Костов и Мартин Димитров, подкрепиха колегата си Тошев. Костов попита депутатите кой има полза от сегашната ситуация, при положение че в чужбина се изнасят огромен брой тъкани и кости, а се трансплантират малък брой органи.

Мартин Димитров пък посочи, че никой в държавата няма право да взима решение за донорство вместо хората.

„Цялата концепция на закона е, че някой си мисли, че не може да има диалог с хората и затова не трябва да се иска тяхното съгласие”, разтълкува поведението на управляващите лидерът на СДС.

След като на няколко пъти в залата се чуха призиви да се гласува „по съвест”, както принципно трябва да се гласува за всеки закон според Конституцията, парламентът отхвърли предложението на Лъчезар Тошев.

Това обаче стана с гласовете на въздържалите се народни представители. Тоест, финално остава презумпцията за съгласие. Ако изрично не декларираме, че искаме да отнесем всичките си органи в гроба, значи сме съгласни да дарим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
а психично болните преди 13 години
Има психичноболни, които не са под запрещение, вменяеми са, но са емоционалнолабилни и не могат да правят адекватна преценка на бъдещи , произтекли от сегашната им воля,събития.Ако такъв, иначе физически здрав, млад човек не декларира изричен отказ от донорство, претърпи злополука, а животоспасяването му е възможно, но тежко за изпълнение и скъпо в разходи,няма ли да се създаде предпоставка да го помотаятт от болница в болница и след 4 часа да го обявят за починал по време на спешната операция.
97
0
 
2
 
! Отговори
Маргарита преди 13 години
Дано някой реши сериозно да разследва извратената докторо-гробарска мафия.
96
0
 
1
 
! Отговори
Боян преди 13 години
Много простаци, много нещо. Всеки е свободен човек и сам трябва да реши и да изрази волята си. Всичко друго е демагогия!
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 89Бъди жив и здрав !Извинявай , че не можах да ги отговоря навреме, последните 4 часа " печелих пари, които със сигурност влагам в коли, жени и простотии, присъщи на заниМаВАщите се с този бизнес". Пожелавам ти и на теб успех в такъв бизнес. А иначе мога да повторя специално за теб:Носи си вмирисаните органи на оня свят!
94
2
 
1
 
! Отговори
Сежерин преди 13 години
Всеки трябва да заяви СЪГЛАСИЕ или НЕСЪГЛАСИЕ приживе, а не някой друг да решава съдбата му. В случая имаме НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА (на починалия и на неговите близки)НЕЗАБАВНО ОТМЕНЕТЕ това РЕШЕНИЕ, което ще предизвика СПЕКУЛАЦИИ !
93
0
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 13 години
е, въпреки това си оцелял(а). Зависи какъв точно кръвен продукт ти е преливан. Има няколко: 1. Пълна кръв - с еритроцити, левкоцити, тромбоцити, плазма и пр. - най-евтината. 2. Само плазма - белтъци, фактори на съсирване и пр. 3. Филтрирани продукти - тромбоцити или левкоцити само - най-скъпата. Срокът на годност означава, че всички белтъци, ензими и клетки са в активно (живо) състояние по презумпция до датата. След нея е възможно да се разпаднат, умрат, т.е. риск от алергии и имунни реакции.
92
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Преливана ми е кръв на която срока на годност бе минал с 4 дни /моля за компетентен коментар /
91
2
 
5
 
! Отговори
ферма за смърт преди 13 години
Вие , уважаеми "граждани" (крепостни селяни) , сте месо. Толкоз.На никой не му пука за здравето, щастието и благополучието ви.България е кланица , вие сте говедата . В чужбина ще се ползват от телата ви , а безродните интернационални *** , които ви управляват ще си живуркат на някой остров с парите от вашите органи.
90
2
 
6
 
! Отговори
Ще се сетиш преди 13 години
ама късно...демокрация-смятай пълен контрол...щом си в базата и си подходящ донор за някой мангизлия, може случайно да те блъсне кола и да стане почетен донор:))))) това само в такива *** държави като нашата го има!
89
2
 
5
 
! Отговори
На резервни части преди 13 години
То отдавна българите отиват на резервни части за "белите хора" щатите, израел, европа, ама никой не говори за това... сърбите също отдавна ги разпарчетосват и на износ...някой да се е съмнявал каква е ролята на балканджиите в филма "Бъгария-Америка-вечна дружба"?
88
1
 
4
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Нещо ме гони параноя-с новите биометрични данни в тескеретата,МВР знае къде живеете,работите,какви са ви анатомичните особености.Дали някои граждани с редки кръвни групи няма да станат "донори"?
87
2
 
9
 
! Отговори
aaa преди 13 години
абе значи аз да съм донор ако ме блъсне кола и не оживея...обаче ако оживея трябва да плащам скъпи операции и органи !!! Господ да ги убие с гръмоетвици тия психично болни *** в парламента
86
3
 
6
 
! Отговори
До 88 преди 13 години
Човек на хемодиализа не може да напише такива простотии. По-скоро си живо заинтересован от донорството, за да печелиш пари, които със сигурност влагаш в коли, жени и простотии, присъщи на заниващите се с този бизнес.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм на хемодиализа. И си мисля ,че ще дочакам трансплантация.След като прочетох високо-моралните коментари отдолу , вече не искам.Особено ме впечатли оня за естествения подбор и онзи ,който на българин нищо не давал /ама взема охотно вероятно / .Като не дава на българи да дава на турци *** и т.н.Не ви ща органите! *** и си ги носете на оня свят! Само знайте че със съгласие,без съгласие ако има донорска мафия , тя пак ще си ви изкорми.Бъдете здрави! Ще ви чакам там горе.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДЕКЛАРИРАШ ЛИ СЪГЛАСИЕ ЗА ДОНОР ИСКАШ СКОРО ДА УМРЕШ!!!
83
4
 
5
 
! Отговори
Противник преди 13 години
Стига вече с тези БСП игри.Огромно количество кости,сухожилия,жлези и др. се изнасят от фирми близки на БСП- ТОВА Е ГОДИШЕН ОБОРОТ ОТ НАД 1 МИЛИАРД ЕВРО.На местото на костите се слагат парчета пластмасови тръби.И това се прави от лекарите -паталози във всички болници.Представя те ли си за "КАКЪВ ОБЕМЕН БИЗНЕС СТАВА ДУМА". И ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ЧЕ "НИКОЙ НЕ ЗНАЕ И НЕ ГО ВИЖДА,ВКЛ.М.Н.З. И СЪОТВЕТНАТА ДИРЕКЦИЯ ПО "ДОНОРСТВО"". Е ЗА ТОВА ГЛАСУВАХА ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ-ПАРИТЕ НЯМАТ МИРИС.А С ОЧНАТА
82
3
 
7
 
! Отговори
ХараЛамби преди 13 години
С това решение просто ни превръщат в леснодостъпен ресурс! както полезните изкопаеми - намираш, вадиш....
81
2
 
10
 
! Отговори
ХараЛамби преди 13 години
Помислете само! Вземаш нещо (дроб, сърце, бъбрек и т.н), за което не си платил и една стотинка. Заглавичкваш роднините с някакви хуманни али-бали (спасяване на човеки живот и дрън дрън) и носиш карантията на някой, който от страх за живота си е събрал един чувал пари и ги изсипва на клиниката. Да сте чували суми под 20 000 евро (примерно) за цена на трансплантация? А за някои хора дори СМС-и пращаме, за да съберат 150 - 200 хиляди..... Като са толкова човеколюбиви, защо не го вършат по-евтино?
80
3
 
17
 
! Отговори
! преди 13 години
Всеки трябва да заяви СЪГЛАСИЕ или НЕСЪГЛАСИЕ приживе, а не някой друг да решава съдбата му. В случая имаме НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА (на починалия и на неговите близки)Отменете това решение!
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва мафията да се подкрепя как! Колко сигнала имаше за незаконни изнасяния ту на сухожилия, ту на органи и какво стана? Някой да видя осъдени? Видяхме само имоти от хеликоптер...