България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014

През следващите 4 г. се съкращават около осем хиляди военни
28 окт 2010 13:19,
165
България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014
Снимка: Булфото

Парламентът прие "Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България".

Проектът предвижда въоръжените сили в края на 2014 г. да бъдат намалени до 37 хил. души.

Така от армията ни през следващите 4 години ще бъдат съкратени около 8 хил. души.

Бялата книга подкрепиха 95 депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, против бяха 19 от БСП. Въздържаха се 8 народни представители – четирима от ДПС, трима от левицата и един независим.

Емил Караниколов от ГЕРБ посочи, че тази книга въвежда нов стандарт и качество на отбранителната политика чрез нов баланс между финанси и възможности.

Колегата му Красимир Минчев отбеляза, че се запазват всички социални права и придобивки на военнослужещите.

Документът предвижда за отбрана да се отделят не по-малко от 1,5 процента от БВП, посочи той.

Георги Пирински от левицата, който се въздържа при гласуването, намери сериозен дисбаланс в документа между задачите за национална, териториална отбрана, от една страна, и за задграничните мисии, от друга.

Според него бил сгрешен и принципът, по който се предлага и гласува Бялата книга, тъй като не правителството трябва да одобри решението на парламента, а обратно – да гласува Бялата книга, а след това НС да я приеме.

Ангел Найденов посочи, че преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване.

На привържениците на незабавната модернизация на въоръжените сили министър Аню Ангелов обясни, че процесът не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство.

"Модернизацията не е само във въоръжение и техника, а и качество на личния състав, образование", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
5
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Аааа патриотинът Сидер, подкрепил съкращаването на армиятаЕдинствения гарант за съществуването ни" Който народ не храни своята армия, ще храни чуждата "Иначе полицията и жандармерията станаха към 70 000 вече Не по крясъците на митингите, а по гласуването в парламента, ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ
117
1
 
0
 
! Отговори
европеец преди 13 години
Армията трябва да е само доброволна. Който не иска да бъде войник да отслужва във бърза помощ и др. такива, които не са военни части.
116
1
 
4
 
! Отговори
abc преди 13 години
Нещо те засегнах, а. Май и ти си от лентяите с фурашки.Като ти е толкова тежък труда - кажи какво правиш по цял ден.А защо аз не съм като - нямам нерви да бездействам по цял ден.
115
9
 
10
 
! Отговори
Крум преди 13 години
Всякаква армия под 100000 си е подигравка с държавата,предвид сегашната обстановка на Балканите,а и в световен мащаб
114
1
 
8
 
! Отговори
JFK преди 13 години
К'ва война бе батенце - то сле 20 години с тази линия на управление, т.е. разруха - държава няма да има... То държава и сега няма... има едни хора дето лапкат, едни дето си клатят краката и зяпкат, докато стане ред да лапкат.. и ние останалите дето ги захранваме с благинки...
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 99-при война и твойте деца и всички ще бъдат мобилизирани. нямаме избор. който откаже да отиде-нали знаеш какво става после! Най-гадното е, че при война децата на такива като тебе ще бъдат скатани като писарчете на сигурно, синовете на военнните ще дават служба ,далече в тила, а обикновенните хора го отнасяме! То и при наборната армия-тези без връзки бяхме по бойните поделения, а връзкарите бяха дори цивилно облекло извън поделенията ,но им се водеше казарма
112
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
" просташка мисъл."Все пак е казана от военен, макар и генерал. Не съди твърде строго.
111
1
 
1
 
! Отговори
А АКО ИМА ВОЙНА? преди 13 години
СЛЕД 20 Г. КАКТО СМЕ Я ПОДКАРАЛИ АРМИЯ НЯМА ДА ИМА!
110
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стани и ти военен щом мислиш ,че лежат само.Вземи и ти да полежиш.Голям работник се извъди.Ама май седиш по цял ден на компютъра и си чешеш езика .
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво се крие зад маската на "родолюбие".... "патриотизъм"..... и др евфемизми "загинал за родината".... ! мир, образование, култура. това е равния път.
108
0
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 13 години
Ама и ти като мен си падаш по напудрените приказки а? То май ти се ровиш по уикипедии и разни други там сайтчета..Няма смисъл да споря с теб по темата САЩ/Русия и изток-запад..ясно е че имаме различни виждания за нещета но едно е сигурно за напрад каквото и оръжие да застъпва на въоражение то със сигурност няма да е руско...Та те самите "велики" руснаци ни продадоха 1989г на САЩ какво очаквате още от тях?!
107
1
 
1
 
! Отговори
ИРНА преди 13 години
АБЕ НЕЗНАМ МАКЕТАТА ДАЛИ ЩЕ СА НАШИ АМА ДЕ ЩО ИМО ЖЕЛЯЗО ЩЕ Е НАШЕ
106
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Страните, които си изброил, могат да си позволят армия. На този етап за нас тя е лукс. Същите тези страни отделят голяма част от бюджета си за образование. За мен не е реално да се отделят повече пари за негодна армия отколкото за здравеопазване, образование и култура. Това е все едно да нямам пари да си обзаведа къщата и да си нахраня, лекувам и изуча децата, а да плащам за СОТ.
105
1
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 13 години
95+19+8=122. 122 от 240. Разбрали са се да са поне с 2ма над половината за да има кворум. Останалите паразитни хрантутници са си развявали задните части някъде другаде.
104
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
военните създават само инвалиди, сираци, разруха и жестокост, зад маската на патриотизма , "родолюбието" и "предателството".
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да така е,българина май само знае да гледа на другитя в канчето,а не си гледа в неговото.Завистлив народ сме станали.
102
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рискът за живота на 1 миньор е по-голям от войник на мисия! нека и на миньорите да плащат по 80 долара на ден! Откъде -накъде по време на мисия се плаща стипендия за жената и децата на военните. А миньорът докато е в мината да не би на неговата съпруга да се плаща стипендия, а! безобразие. Когато загинаха военни в ирак наблизките им платиха по 50 000 лв,а когато в мирно време умираха в казармата наборни войници-държавата плащаше по 60 лева.60 лева-на толкова беше оценен живота на наборния войник
101
3
 
9
 
! Отговори
JFK преди 13 години
Що просто не съкратят цялата армия - и без друго не я ползваме за нищо....поне ще пренасочим средствата към здравеопазване и други социални разходи...Ако може и някаква част за кастрация на 'ромското' население, защото не само във франция то е генератор на криминални деяния, но и тук... ако не друго - няма ли държавата да се намеси и да защити гражданите си?!? както едните имат права и задължения, така и другите да ги имат... не от моите сметки да се плаща тока на полови ромска мааала...
100
3
 
12
 
! Отговори
abc преди 13 години
Гледам доста военни пишат глупости.Ще помоля поне един от тях да напише КАК ПРОТИЧА РЕАЛНО ЕДИН НЕГОВ ДЕН В АРМИЯТА. /Благодаря, че няма да го украсите художествено/. И не ми се правете на многострадалци, че съм сигурен, че всеки тук има поне по 1-2 познати на блаженна службица в армията като кадрови войник или на друга длъжност. Време е и от Вас да искат да работите, а не само да чакате края на работния ден.Стига вече безполезни хрантутници.И спокойно никой няма да ни напада.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като си на 16 отивай да си играеш на топчета,че от тези компютри ви се изпари мозъка.Или вземи някоя книга да прочетеш ,ама от тези книжните ,а не на компютъра да четеш.