България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014

През следващите 4 г. се съкращават около осем хиляди военни
28 окт 2010 13:19,
165
България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014
Снимка: Булфото

Парламентът прие "Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България".

Проектът предвижда въоръжените сили в края на 2014 г. да бъдат намалени до 37 хил. души.

Така от армията ни през следващите 4 години ще бъдат съкратени около 8 хил. души.

Бялата книга подкрепиха 95 депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, против бяха 19 от БСП. Въздържаха се 8 народни представители – четирима от ДПС, трима от левицата и един независим.

Емил Караниколов от ГЕРБ посочи, че тази книга въвежда нов стандарт и качество на отбранителната политика чрез нов баланс между финанси и възможности.

Колегата му Красимир Минчев отбеляза, че се запазват всички социални права и придобивки на военнослужещите.

Документът предвижда за отбрана да се отделят не по-малко от 1,5 процента от БВП, посочи той.

Георги Пирински от левицата, който се въздържа при гласуването, намери сериозен дисбаланс в документа между задачите за национална, териториална отбрана, от една страна, и за задграничните мисии, от друга.

Според него бил сгрешен и принципът, по който се предлага и гласува Бялата книга, тъй като не правителството трябва да одобри решението на парламента, а обратно – да гласува Бялата книга, а след това НС да я приеме.

Ангел Найденов посочи, че преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване.

На привържениците на незабавната модернизация на въоръжените сили министър Аню Ангелов обясни, че процесът не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство.

"Модернизацията не е само във въоръжение и техника, а и качество на личния състав, образование", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
7
 
! Отговори
Агресор преди 13 години
А че кой е тръгнал да ни напада? То ако се появи някой такъв сбърканяк българският народ ще го посрещне със хляб и сол. Историята е показала че чужденците мислят повече за БГ народа от БГ политиците.
57
0
 
3
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Мили дечица, ами прочетете за един отдавнашен спомен, който няма нищо общо с настоящата обстановка, но е важен като изводи - Петричкия инцидент. Колкото и да сме си мили със съседите винаги може да възникне някакъв конфликт и някой неуравновесен човечец да реши, че нещта трябва да се оправят със сила. Пък НАТО докато си размърда ***, докато реши какво да прави и какво да не прави, ООН докато се накани да приеме една резолюцийка и видиш окупирали ти 1-2 ниви
56
4
 
4
 
! Отговори
USA Today преди 13 години
A niakoi da se e zamislil zasto postoiano si sakrashtavame armiata i zasto zavodite v Sopot i Kazanlak sa pred zatvariane!? Sled kato sme bili edin ot vodeshtite iznositeli na oragie v minaloto i sled kato sme barkali nechii smetki, i sled kato ne uspiaha da prevatizirat i taka da sasipiat voenata ni promishlenost, mu nameriha cakata - pod opredelen broi voiska niamame pravo na orageini zavodi!!! Ami chestito na dupedavcite!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На гол *** - чифте пищови. Това ли е нужно на децата които създаваме ?
54
4
 
4
 
! Отговори
дон преди 13 години
и 15 хил е много , на тази малка държавица
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все пак предлагам да купим и два танка. Всичко се случва.
52
5
 
7
 
! Отговори
петко преди 13 години
Ф-16 е изтребител, който почти си е изпял песента, с каквото и да го кичат, а Юрофайтър е жалко подобие на изтребител. Оръжията, произведени съвместно от различни държави, са с малък експлоатационен ресурс, много скъпи и рядко са с нещо по-различни от другите изтребители. Т-72 си е старичък, но още 5-6 години може да изкараме с него, а за БА най-удачно е да се купуват (нови) руски машини, защото открай време сме с тях. Су-30 и Т-90 не са никак лоши варианти за превъоръжаване.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за култура, съвременно образование и медицина - сега няма пари, за да станат днешните деца утре прости , невежи и още по бедни.
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как е възможно офицер да получава повече от професор в Софийския университет! А да не говорим, че заплатите в университета до нова година ще бъдат мираж! Професор си плаща осигуровка и здравна осигуровка, пенсионира се на 63 години-много години след военните, и българските професори отиват на работа гладни , и с костюми втора употреба! Да намалят заплатите на военните и спестеното да отиде за образование! И военните да си плащат осигуровките, както го правят другите професии
49
2
 
1
 
! Отговори
grafa преди 13 години
profesorite n a poleto s motikata.kato si profesor si izkarvai barite sam darvavata ne e dlajna i na tiq tartei profesorite.az moite anaci neikam da otivat za tiq sme6ni u4eni kato sa tolkova dobri neka biznesa gi finansira.
48
9
 
9
 
! Отговори
aaa преди 13 години
И за какъв са ни тия 37000 лентяи. Вместо да дадем тези пари за наука, образование и здраве ние ги дава за тези кухи тикви. Ама така е по-удобно е да има послушни тъпънари в тази държава, а че БАН и университетите агонизират - на кой му трябват умни хора.
47
2
 
6
 
! Отговори
от 37 преди 13 години
Съюзите се създават и разпадад. Имаме твърде много такива примери в новата си история. Абсолютна глупост е да поставяме националната сигурност, суверинитет и цялост на държавата в ръцете на съюзници. Да не забравяме, че Хуните са били съюзници на Атила. Трябва да се водим от собствените си интереси а не от идеята че някой ще дойде да ни защити.
46
1
 
14
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Аааа патриотинът Сидер, подкрепил съкращаването на армиятаЕдинствения гарант за съществуването ни" Който народ не храни своята армия, ще храни чуждата "Иначе полицията и жандармерията станаха към 70 000 вече Не по крясъците по митингите, а по сласуването в парламента, ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за какъв дявол ни е нужна армия ? ние сме най бедните в ЕС ?
44
2
 
9
 
! Отговори
2+2=? преди 13 години
И колко силен меч можеш да си купиш ти?През комунизма имахме голяма войска и стратегията ни беше да задържим фесовете на Стара планина поне 12-14 часа за да дойдат руснаците и да им скъсат шортите :)Ако не си забелязал българите в България сме 5 милиона, другото са *** и турци. От тези 5 милиона, половината са жени, а от останалите по-голяма част за възрастни хора. Откъде ще "изковеш" силния си меч :) Четете, това е хубаво, ама после мислете, преди да пишете :)
43
0
 
12
 
! Отговори
xXx преди 13 години
И 1000 души да ни е армията пак няма да я видим модернизирана. То е крадене, то е чудо. Нямат ли насищане тея хора.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 37-образованието е гаранцията за националната сигурност в 21 век! В Софийския университет няма заплати до края на годината, в БАН няма заплати, във ВИТИЗ -няма заплати, в Техническия-заплати има заплати, но със закъснение-научния елит на държавата е изкаран по 3 месеца без заплати, а от 2011 година ще бъде с редуцирана заплата, а същевременно военните получава възнаграждения превишаващи в пъти заплатата на професор! И не плащат 1 стотинка осигуровка, а професор е без заплата и плаща осигуровк
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 40 - просташка мисъл.
40
3
 
4
 
! Отговори
NATO преди 13 години
37 000 ОК Колкото толкова..Ама я помислете за поне 2 ескадрили F 16 Block 52+ или Eurofighter. И задължително свалете от въоражение тия 160 консерви Т 72.Те не стига че са супер стари,ами са и от експортния(маймунски) вариант с тънката броня!!! На тяхно място 1000% по-добри са Леопард 2А4P.S-F 16 Block 52+ е изключително усъеършенстван модел изтребител,няма нищо общо с първия вариант F 16 A..който е 1:1 с Миг 29. F 16 Block 52+ е много по-добър от прехваления Миг!
39
5
 
8
 
! Отговори
gigo преди 13 години
По-добре е и икономически по-изгодно да нямаме никаква армия, да се ликвидира и това министел(рство.Няма от кой да ни пазят, само ще ни навлекът ядове с тези мисии по Азия.