БСП: Даваме милиард отгоре за "Белене"

Червените скочиха на ГЕРБ, но поздравиха Русия
Обновена: 1 дек 2010 16:35 | 1 дек 2010 16:34,
166
БСП: Даваме милиард отгоре за "Белене"
Снимка: БГНЕС

От БСП представиха два варианта за оскъпяване на АЕЦ „Белене”, според така наречените инфлационни индекси – песимистичен и оптимистичен.

Според първия лош сценарий е трябвало да се бръкне в джоба на българския данъкоплатец с 1 милиард и 854 милиона евро върху договорените близо 4 милиарда.

"Тоест дори ако се вземе предвид индексът на инфлацията според Евростат и високата трудова инфлация у нас трябваше да платим с 500 милиона евро по-малко от договорените вчера 6,298 млрд. евро", пресметна пред журналисти в кулоарите на парламента бившият енергиен министър Петър Димитров.

Според левицата е имало и оптимистичен сценарий за индексация.

"При него трябваше за 30% от индексацията да се смята българската инфлация, а за останалата – европейската. Тогава щяхме да платим още 461 милиона евро. Това вече е с около 1 милиард и половина повече от реализацията на българския кабинет при преговорите вчера", допълни червеният депутат.

Петър Димитров поздрави още руската дипломация и лично бившия премиер и настоящ шеф на Газпром Сергей Кириенко.

"Това, което се случи вчера, е грандиозен успех за руската дипломация", посочи Димитров.

Още по темата

По друг начин обаче определи резултата предшественика на Димитров – Румен Овчаров. Според него загубите за България заради политиката "алъш-вериш" по отношение на АЕЦ „Белене” са за 3 милиарда лева само до този момент.

"Атомната енергетика е нещо малко по-различно от производството на домати или на гайки", обърна внимание Овчаров.

Според него страната ни се е отказала от бъдещи печалби, които ще предоставим на руски, френски и финландски фирми, но за сметка на това запазваме всички рискове.

Като такива той посочи съхраняването на отработеното ядрено гориво и бъдещото изваждане от експлоатация на реакторите. "Аз мисля, че това е чиста форма национално предателство", заяви Румен Овчаров.

Сергей Станишев пък обвини кабинета в грешна стратегия на преговорите.

"В разговорите не са използвани българските козове, защото и до момента от руската страна има проблеми с техническата документация", посочи той.

"Това би трябвало да се използва, когато се договаря цената", заяви бившият премиер. Той е категоричен, че държавата трябва да има 51% контролен пакет върху собствеността.

Според договореното вчера обаче ще загубим мажоритарния дял, защото в меморандума е записано НЕК да има мажоритарния пакет.

"Ясна е тенденцията – изкупуване на държавните дялове в перспектива от компаниите, които вчера бяха обявени като допълнителни участници в проекта", изтъкна лидерът на БСП.

Сергей Станишев се противопостави и на решението Русия да получи 45% от собствеността без никакъв конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: БСПАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Китаец преди 13 години
*** просто намекват,че Бойко е по задръстен и от Гейчо
142
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ? Та ще въвеждаме и такса електромер, която отвсякъде си е Моноролно свръхпечалба!!!1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 4.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е в ПЪТИ по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% тока си със себестойност 1.168ст. не по 6, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Пазарната икономика е товаТака ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България беше една голяма Дискотека...!!!
141
1
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
Щом наглите комунисти плюят, значи всичко е наред. Досега не си спомням червените крадци да са казали нещо, което наистина да е така! За некадърността, наглостта и продажничеството на станишев, димитров, овчаров и компания няма смисъл да споменавам. С няколко думи - всичко е наред. Видите ли комунистите да се потриват самодоволно ръце, да си мълчат и да се усмихват лукаво, тогава трябва да се притесняваме.
140
2
 
5
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Ми за съжаление са прави! С едно изказване за "грешка" БГ ще трябва да плати над 6 млрд.! Истината е хубаво нещо! Все пак разбрахме, че имало цена от 4 млрд по думите ни Кириенко! А не както твърдеше Боко! Сега с "грешката" станаха над 6 млрд! Поне така казват в медиите! Лошо! Много лошо Боко!
139
4
 
4
 
! Отговори
съдята преди 13 години
борисов и овчаров са еднакви. Само дето борисов е по-*** и нагъл.
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като си грамотен ...затова ли сега си толкова нещастен ?
137
3
 
0
 
! Отговори
reni преди 13 години
Kakvo e sytvoril s cenata na gaza? Bylgariq she se vyzpolzva ot nai niskite ceni na gas... da ne govorim che tozi dogovor e podpisan ot georgi pyrvanov i sergei stanishev! koga shte se naichite da se informirate behora, a ne prosto da plqmpate kakvoto vi doide v malkite mozycheta?! da ne govorim, che ako ne drugo, ovcharov e priznat ot vsichki ekspert po energetika i qdrena fizika.
136
0
 
4
 
! Отговори
СПИТЕ , НАЛИ.....??! преди 13 години
....ЩЕ СЕ ПРОБУДИТЕ, КОГАТО ВИ БРЪКНАТ В ДЖОБОВЕТЕ "БРАТУШКИТЕ"!НАЙ-ДОБРЕ ,СЕ МИСЛИ НА" ГЛАДНО СЪРЦЕ".....!НЕКА "ДРУГАРИТЕ", СЕГА ВИ УСПИВАТ С ОБЕЩАНИЯ ..."ЗА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ"!КАТО СЕ СЪБУДИТЕ----ЩЕ Е КЪСНО!УЖАСНО ,КЪСНО!ЩЕ ВИ Е ЧЕРНО ПРЕД ОЧИТЕ....ОТ СОБСТВЕНАТА ВИ ГЛУПОСТ!
135
0
 
2
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Въх мър майкооо... да ти имам грамотността :D
134
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
45 процента собственност за Русия , ами то е просто суперрр !! нека , нека да ви горчи от вътре българи , както секазва каквото почукало такова се обадило . Вие си го заслужихте ...само така !
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв (а не кой) ще е следващият ни премиер? Много е стръмна кривата.
132
8
 
3
 
! Отговори
Player преди 13 години
НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И ИЗВРАЩЕНИЕ С НАРОДА.ДО КОГА ЩЕ СЕ ГАВРАТ С НАС ТЕЗИ НЕГРАМОТНИ ЧОКУНДУРИ ОТ ГЕРП?ХОРА СЪБЪДЕТЕ ЕС ПРОСПАХТЕ БЪДЕЩЕТО НА РОДИНАТА. (ПРОБУЖДАНЕ)
131
0
 
1
 
! Отговори
harakir преди 13 години
do dnes.bgkirienko ne e shef na gazprom ;) moite uvajenia.
130
3
 
16
 
! Отговори
българче преди 13 години
Туй БСП кои бяха ве
129
6
 
17
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Аре спрете с тоя паткан бе :) 8 години го гледахме... Повръща ми се вече... Кой го *** какво мисли казва Станишев ? БСП е бита карта...
128
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тиквата е едно поставено лице на червените генерали от ДС,известни като ***,Монтерей,Орион,Вис,Сик и т.н. ,но реално са едни и същи хора - разни крадливи дъртаци и продажници.
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
typite krasni kelemeta shto ne napraviha taia smetka predi 1 sedmica, ami bash dnes, sled vchera?
126
4
 
10
 
! Отговори
до 127 преди 13 години
Докога ще мърсиш форумите с неграмотното си писане!Или по това че не пишеш главни букви те познават господарите от Позитано и ти плащат надницата!Червени неграмотни чукундури като тебе има много!Поне си пиши простотиите грамотно,нали сте с претенциите да сте по-интелигентната част ог народа!
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
cherveni prestapnici, dokoga shte gi tarpi toia narod...65 godini, veche ni praviat na maimuni..tova sa nacionalni predateli, klaniashti se na rusia
124
9
 
6
 
! Отговори
мучас грасиас преди 13 години
ц-ц-ц, лелееее, не следя отблизо новините, но естествено разбрах как бате бойко пак надуваше мускули и се тупаше в гърдите, че бил спасил положението. да отстъпиш мажоритарния дял от АЕЦ си е за разстрел...нема такъв тепигьоз просто!