Бюджет 2011: сини и червени искат повече приходи

"Не можем да слушаме повече", оплакаха се управляващите
Обновена: 2 дек 2010 14:06 | 2 дек 2010 14:05,
48
Бюджет 2011: сини и червени искат повече приходи
Снимка: БГНЕС

И от лявата, и от дясната част на парламентарната зала поискаха увеличаване на приходната част в Бюджет 2011 по време на дебата на второ четене. Социалистите – с над 2 милиарда лева, а „Синята коалиция” – с 900 милиона.

От БСП предлагат обаче и повече да се харчи, като са посочили 37 точки в тази посока. Част от тях са за по-високи заплати и пенсии, както и увеличаване на парите за майките.

Десницата от своя страна настоява приходите да нараснат с цел поддържане на стабилността. Хората на Иван Костов и Мартин Димитров виждат възможност това да се случи в рамките на предлагания от ГЕРБ бюджет, като се увеличат постъпленията от ДДС и акцизи.

„На практика могат да се съберат с 1,5 милиарда лева повече”, посочи Иван Костов.

„Предложили сме събирането на 900 милиона лева повече приходи. Идеята е не те да отидат за Белене, а да бъде намален дефицитът, който се очаква за 2011 година, за да може да падне под 3%”, посочи пък Мартин Димитров.

Според него иначе дефицитът едва ли ще е 2,5%, както е предвидено в законопроекта.

Съпредседателят на „Синята коалиция” отново предупреди за заплахата у нас да се случи сценарият от Гърция.

Корнелия Нинова от „Коалиция за България” упрекна управляващите, че са „загрижени единствено за контрабандистите”. Бюджет 2011 ощетявал обикновените хора и това личало по данъчния пакет – по-високи налози и замразяване на доходи.

Първата контраатака на ГЕРБ реши да предприеме депутатът от бюджетната комисия Валентин Николов. Той се заяде с левицата за това, че подхожда популистки към дебата.

"Какво става на второ четене – всички викат "дайте да харчим" и ни надуват приходите. И започват да говорят за някаква сива икономика и така нататък. Направо не мога да слушам повече", сопна се Николов.

След това депутатът погна Иван Костов. По думите му Костов първо твърдял, че приходите не могат да се изпълнят, а сега настоявал за нещо по-различно. "Разчита се на късата памет не толкова на нас, колкото на зрителите", предположи Валентин Николов.

„Вие видимо не сте били в залата, когато се изказах на първо четене по бюджета. За вас специално ще бъде изключително трудно да ме хванете в противоречие”, върна веднага репликата Костов.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова опита да насочи разговора за приходите и разходите по същество.

"За да се приемат каквито и да било предложения за разходи, те трябва да бъдат обосновани с източник за приходи. Затова видяхме и отляво, и отдясно предложения за увеличаване на приходите. Колегите отляво обосновават предложението си за 2 милиарда, за да намерят източник за 37-те си предложения за разходи. Колегите отдясно постъпват по-коректно, защото искат да гарантират дефицита на едно по-ниско ниво, а оттам дефицита на държавата, което за мен им прави чест. Прогнозите обаче са изключително консервативно планирани и това не е случайно", посочи Стоянова.

Това изказване коства на Менда Стоянова две остри реплики. Едната – на Костов, който препоръча да се ползват пари от европейските фондове, и още една – от Румен Овчаров, който упрекна Стоянова, че се обяснявала в любов на Иван Костов. Соцдепутатът предупреди, че това обикновено завършвало фатално.

В критиките към властта се включи и ДПС. Според Лютви Местан основният акцент в дебата днес е защо и за какво ГЕРБ харчи повече.

По думите му възможните отговори са два. Единият – за реформи, което обаче било трудният път. Вторият – да се задържи емоционалният вот, който качил ГЕРБ на власт.

„Ще коткате администрацията, защото ви е необходима за спечелване на изборите”, посочи Местан и призова управляващите да не работят само за тяснопартийния си интерес.

Тук обаче защитата дойде не от ГЕРБ, а от десните им полупартньори. Мартин Димитров упрекна тройната коалиция, че е създала практиката да се харчи повече. Според него затова сега го нямало „реформаторския хъс” у ГЕРБ.

„На вас този образ на всезнайкото, съчетан с менторския тон, не ви отива. Разбирам влиянието на учителя ви, но той е друга класа, на него му отива”, мълниеносно отвърна Местан.

В крайна сметка подобно на първо четене и днес гласуването на бюджет 2011 върви според сценария на ГЕРБ с подкрепата на депутатите от „Атака”. Така претенциите и на „Синята коалиция”, и на „Коалиция за България” за увеличаване на приходната част бяха отрязани.

Както и на предишния дебат по бюджета, така и днес министър-председателят Бойко Борисов не беше в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оооооооххххххх, няма ли да се най-после да седне и някой нормален в народното събрание за разнообразие... и няма ли кой да оттърве сегашните представители от мъките им, че писват вече....
47
0
 
0
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
samo edno ogromno neshto zabravi da otbelejish, che ot kakto gerb sa na vlast, vanshiat dalg raste i ochakvam do kraia na mandata im, poneje ima mnogo oblacheni hora, koito prodaljavat da si gi haresvat, da dostigne nivata na dalga po tatovo vreme. ot 2001 nasam, tova e edinstvenoto pravitelstvo, koeto go pravi!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пригответе се за умирачка с този бюджет:(((( Имам чувството че това е сън, не мога да повярвам, че хората които сме пратили в НС да ни защитават интересите , ни убиват час по час. Не мога да повярвам че е възможно в 21 век да има толкова некадърщина събрана на едно място. Спирам да работя, съответно да плащам данъци, докато нещата В БГ не станат нормални.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти какво очакваше?И с какво предишните бяха по добри та толкова са ти криви тези?Айде изброй ми поне три неща на което и да е предишно правителство с което е било по добро от настоящето.Започни с предходното за по лесно.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Красиво - само месец след като Пожарникарчето обеща,че париите от осигуровки ще отиват само и директно за здраве, сегашните палячовци гласуваха точно обратното. Само ако можеше по-простия и от пожарникар народ да осъзнае - и армията нямаше да може да ги спаси тези.Иначе - с две думи - завишаване на данъчните тежести, липса на пари за образование,здравеопазване и тн,. по-ниски приходи, по -висок БВП, нереален растеж и сигурна реактуализация до средата на годината.Бюджет на бедността, която ще нарастне ОЩЕ.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурно е бил на мачле.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лаком *** кръв ***
41
0
 
9
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Чух, че данък сграда може да се вдигне и с 50 процента - ако това е вярно значи е време да започнем да съдим държавата за предумишлено убийство
40
8
 
4
 
! Отговори
зелен преди 13 години
сини и червени нямат право да искат
39
0
 
5
 
! Отговори
Васко1 преди 13 години
Пари има само за хората на Доган,Боко клекна и на него.
38
3
 
7
 
! Отговори
bvb преди 13 години
Като искат повече да се бръкнат в техните джобове и да кажат на обръчите си от фирми че е време и вече да дават.
37
0
 
1
 
! Отговори
nolname преди 13 години
ДОБРЕ ДОШЛИ В НАШИЯТ ФОРУМ!!! НИЕ СМЕ БГ УСТРЕМ!!! ТУК Е МЯСТОТО ЗА НОВИНИ, ПОЛИТИКА, КЛЮКИ, ПОП-ФОЛК.БГ УСТРЕМ ОСВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ Е И НЕФОРМАЛНО МЛАДЕЖКО СДРУЖЕНИЕ ОТ РАЙОН ИЗГРЕВ-ДИАНАБАД!!!ЦЕЛТА НИ Е НАШИЯТ ЛЮБИМ РАЙОН ДА СЕ РАЗВИВА ПРАВИЛНО, ДА НАКАРАМЕ ВСЕКИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЗАБЕЛЯЗВА ПРОБЛЕМИТЕ И НЕРЕДНОСТИТЕ КОИТО НИ ЗАОБИКАЛЯТ И ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ ТЯХ, КАКТО В НАШИЯТ КВАРТАЛ, НАШИЕЯТ РАЙОН, ТАКА И В НАШЕТО СЕЛО ГРАД, И ДЪРЖАВА КАТО ЦЯЛО!БГ УСТРЕМ-ТОВЯ ИМЕ СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ГОДИНИ, И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ГО ИМА!!!ЧЕТЕТЕ НАШИЯТ ВЕСТНИК БГ УСТРЕМ, ЧЕТЕТЕ НАШАТА ТЕМА Т-Р-И-Б-У-Н-А- ЕДНА СИЛНА ТЕМА БЕЗ ЦЕНЗУРА КЪДЕТО СЕ КАЗВАТ НЕЩАТА ТАКИВА КАКВИТО СА!!!ПРЕСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАС, ПРИ НАС НЯМА ЛИДЕР, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ТАКА НАТАТЪК-ПРИ НАС ВСЯКО МНЕНИЕ СЕ ЗАЧИТА, И ЗА НАС ВСЕКИ СЪВЕТ Е ЦЕНЕН!ЗАТОВА ДОБРЕ ДОШЛИ ПРИ НАС!!! .novustrem.weebly/BGUSTREM.ACEBOARD .bgustrem.weebly/ДОБРЕ ДОШЛИ
36
0
 
2
 
! Отговори
далтонист преди 13 години
Кой червен, кой син, кажете, хора!
35
0
 
3
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Точно това казвам и аз, че каков плюем ние? Ако МВР намери доказателства и Съда ще бъде притиснат да издаде присъда. Ако закона не позволява това вече е друго? Но аз лично гледам тия хора все в нови аутоси се возят но кой какъв е не зная? Сигурно всеки от тях е бачкал яко, за да спечели парите и това е логично в тоя бизнесс-свят? Май ще трябав и аз да правя бизнесс, за да си купя нова кола? С тая мижава заплата ще си умра с барутника?
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, странно изказване направи за Мургина. Ясно се вижда, че изобщо не си в час по отношение на правната система - съдът НЕ доказва, а ПРЕЦЕНЯВА представените му доказателства. И тъй като от м.юли 2009г. МВР не се стреми да събере доказателства, съдът няма какво да преценява - а НЯМА право да събира сам доказателства. Такъв беше случаят с Мургина. А и с останалите серии от сериала на МВР Продакшънс.
33
1
 
4
 
! Отговори
кн преди 13 години
както е казано, това правителство ще си отиде с акумулиран дефицит на бюджета от 10 млрд. лв. за четири години. ашколсун. аз се чудя как партиите искат да се завишават заплатите, пенсиите и пр. те да не са бандити, та да им се дава тяхното???? мизерия на философията
32
0
 
1
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Ами аз съм болен о тзаплес ин е зня толкова много неща? А просто чета новините и мисля какво е всичко това? контрабанда винаги е имало и ще има, въпроса е аз размера и и кое е то? Има гадни неща, които не бива да пропускаме, а има и неща, които не са толкова фатални, макар че сриват икономиката ни? Всичко е фатално, но тоя свя те така егоистичен, че нищо не може да се направи? да му мислят службите за борба с това, а ние ще гледаме театъра и ще хапем, който ни пуснат в новините!
31
1
 
6
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Свидетели сме на приемане на боза бюджет който ще се нуждае от поправка още лятото, а може би и март.
30
0
 
6
 
! Отговори
иво преди 13 години
Плюшкин, Плюшкин,каква, контрабнда, какви 20 год. Та аз от като се помня , България просперираше с контрабандата . То не беше контрабанден износ на оръжие, контрабанда на наркотици с петрол и какво ли не още. Ти май си позабравил или не знаеш, но се създаваха цели ДСО, с цел-контрабанда.И наистина ли, никой в този форум не разбира , че няма различни политически сили. Има само една и различни интереси.
29
17
 
5
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Червени и сини като дойдат на власт да си правят бюджет , към момента само могат да слушат!!!!