Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък

Журналисти под прикритие им обещават лукс телефон
Обновена: 2 дек 2010 14:28 | 2 дек 2010 07:10,
515
Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък
Снимка: БГНЕС

С какво се занимават българските депутати в работно време? Журналисти под прикритие от bTV и „168 часа”, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи.

Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.

Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа в сряда, по време на гласуването на така наречения данък колиба, парламентаристи започват тихомълком да напускат залата.

Групата включва депутати от всички партии.

38 депутати са поканени на скъпо парти в луксозен хотел, като им е обещано за подаръци суперскъпи мобилни телефони, струващи по над 6000 лева бройката. 16 народни представители се поддават на изкушението.

Това са: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Деян Червенкондев - от ГЕРБ, Кирил Гундеров - от "Атака", Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева - от ДПС, Бисерка Петрова, Дарин Матов - от РЗС, Румен Такоров - от БСП, Димитър Чукарски - независим.

На въпрос какво знае за въпросните телефони депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри”.

На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като журналистите разкриват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така:

„Вие видяхте, че над десет колеги бяхме… Вие използвате името на една компания… Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер”.

Ето как протече разговорът с друг депутат - Митхат Метин:   

- В момента тече ли заседание на Народното събрание?
- Да!
- А вие защо не сте на работа?
- Кой ви е казал, че не съм в момента?
- В момента на работа ли сте?
- Вижте... Вижте, народният представител, макар да изпълнява определени задължения вътре във… и трябва да присъства и да гласува, той не е служител...
- Какви задължения изпълнявате вие сега в този хотел?
- .... (мълчи и ходи)
- Какви държавнически задължения изпълнихте вие тук?
- Бях поканен от... с колеги... ето можете да видите там колеги... наши има... бях поканен... решихме да се отзовем и се връщаме в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още по темата: НС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
2
 
16
 
! Отговори
REUTERS преди 13 години
Стана ясно че шумно арестуваните лекари нямат никаква вина. Те са освободени , няма повдигнати обвинения. А СЕГА????НЕ Е ИСТИНА - МИЛИЦИОНЕРСКИ ПРОИЗВОЛ , ПОДКРЕПЕН ОТ УСЛУЖЛИВА ЖУРНАЛИСТИКА .... А СЕГА?ВАРИАНТА Е САМО ЕДИН - ОСТАВКА И ТО НЕ УТРЕ СЛЕД СЕДМИЦА , ДОГОДИНА, ДНЕС ДРУГАРЮ МИНИСТЪР , ДНЕС
410
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се сега ,когато БТВ покани депутатите като гости в сутрешния блок ще откликнат ли на поканата им?
409
1
 
29
 
! Отговори
7-8 преди 13 години
От няколко месеца забелязвам, че бТВ смени курса и не лиже толкоз управляващите, както го прави Нова ТВ. Нова Телевизия вече не става за гледане.
408
0
 
21
 
! Отговори
светла преди 13 години
ЗА КАКВО ГОВОРИМ,ЦЕЦКЕ ТЕЗИ СА СЕ ПОБЪРКАЛИ,НЕ КАЛИНА ИЛИЕВА ТУК МНОГО "КАЛИНИКИ"СА КАЦНАЛИ ПАК ДА ЛАПАТ,А ТЕЗИ ЖУРНАЛИСТИ,КОЙ ЗНАЕ И ТЕ ВЕЧЕ СА ЛАПНАЛИ ТЕЛЕФОНИТЕ,АБЕ ДНЕС ИЗКАРВАМ ПО 10 ЛЕВА ,22 ДЕНА Х 10 РАВНО НА 220,ЗА КАКВО ГОВОРИМ ВСИЧКИ СЕ САМОЗАБРАВИХА,АНИ САЛИЧ ЩЕ МИ СЕ КИПРИ В НОВИ ДРЕХИ ВСЯКА ВЕЧЕР И ЩЕ КАЗВА ПОМОГНЕТЕ,НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ ГИ ВИЖДАМЕ ,ЧЕ СЕ ПРОДАВАТ ЗА ФАТСТАТИЧНИ МОБ.АПАРАТИ,СРАМ И ПОЗОР ЗА БЕДНИЯ ТРУДОВ НАРОД.
407
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 13 години
няма защото са знаели-тяхна идея. сдс и дсб са антибългари и скритикомунисти. с изключениена костов тойе самокандидат комунист
406
2
 
1
 
! Отговори
Az преди 13 години
Ami mahni i televiziite i vesnichite i togava da vidim kak shte razbirame za tezi meko kazano nepravilni neshta koito se slucvat v Bg.To togava vece niama da ima i glavi koito da misliat.
405
1
 
17
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Тези от БТВ не ми се обадиха да искат разрешение ! Вижет от Нова ТВ винаги ми се обаждат за разрешение разследващите журналисти.
404
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отдавна съм казал- всички депутати - и бивши и сегашни - до стената и разстрел!!! Самоо тогава България ще се оправи и ще тръгне напред!
403
0
 
10
 
! Отговори
az преди 13 години
EVALA na jurnalistite. ei taka se pravi NEZAVISIMA jurnalistika (osven ako nikoi ot siniata koalicia ne e bil pokanen????) Taka ili ina4e, efektyt e postignat. sega da gledame kak NIAMA da gi mahnat tezi.
402
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вън Герберската *** от парламента!
401
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
очите им са на *** на тия измети
400
15
 
2
 
! Отговори
оруел преди 13 години
Дали да не се потърси сметка от БТВ за уронване авторитета на страната, за скрита реклама на нацистите и по точно на Клаус Барби, това не е ли позор за страната, да ползваш собствените си народни представители за реклама, да се забрани ли БТВ? А че наште депутати са балами е ясно, явно някой иска наистина да разцепи Герберите, то това вчера го каза и ясновидката на берлускони? Хора мислете с главите си!!!!!
399
0
 
24
 
! Отговори
7-8 преди 13 години
Чудя се тези от ГЕРБ щом на телефони кълват... на какво ли е кълвяла Калинка ?
398
10
 
2
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Станишев е виновен ! Ако не беше оставил България в такава криза, депутатите нямаше да търсят аванти, а щяха да получават европейски заплати.
397
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"16 *** са отишли. Няма НИТО ЕДИН от Синята коалиция. Това е истината !"Били са предупредени!Иначе Костов щеше да е пръв на опашката - като се полага на алфа ***!
396
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
виж списъка на всички поканени и тогава дрънкай глупости. за мен това си е чиста проба политическа поръка. Ся борисов трябва да ближе лай*ата.
395
1
 
4
 
! Отговори
до 401 преди 13 години
няма защото никой от тях не е получил покана. само Тагарински но той е "бивш". А журналистите смънкаха сутринта, че "не знаели" за напускането му от СДС.
394
2
 
12
 
! Отговори
Стига лъжи !!!! преди 13 години
Пратена е покана на всички партии пропорционално. Ти за какви ги мислиш тези от БТВ? За аматьори? Това да не е вестник ДУМА или АТАКА :)
393
0
 
16
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 13 години
Авантата е чиста печалба.Някой да не си е помислил, че депутатите са тези, които мислят за народа.Те влизат в парламента с мисълта за лична изгода и интереси,а и те имат семейства, как се кара само с една депутатска заплата.
392
0
 
9
 
! Отговори
7-8 преди 13 години
Пропорционален според това колко депутата имат в парламента.