Край на "книжката на трупчета"

Парламентът готви яки глоби за джигитите на пътя
Обновена: 8 дек 2010 20:49 | 8 дек 2010 19:58,
151
Край на "книжката на трупчета"
Снимка: Булфото

Шефът на „Пътна полиция” комисар Алекси Стратиев застана твърдо зад предлаганите промени в Закона за движение по пътищата.

Основен акцент в новите текстове е облекчаване на режима за отнемане на шофьорските книжки.

Предвижда се това да става при повторно или системно каране с бясна скорост.

Така баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата.

Книжката няма да им бъде отнета, дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят.

Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Комисар Стратиев обаче е категоричен, че увеличаването на глобите е достатъчно сурово наказание. Той припомни, че отнемането на шофьорска книжка за скорост беше прието още през 2007 година. Тогава загиналите по пътищата по тази причина били между 50-52%.

Още по темата

Миналата година обаче катастрофите заради скорост са стигнали 56% от останалите.

„Тоест лишаването не е повлияло за целта, за която е било прието”, посочи Алекси Стратиев.

По думите му такава е и европейската практика – по високи глоби и лишаване от право за шофиране едва след това.

Комисарят каза, че според действащия закон половината шофьори в България трябва да останат без книжки.

От опозицията обаче вече посочиха при първото четене на законопроекта, че неговата основна цел е да се съберат още пари в хазната.

Депутатите дори се пошегуваха, че явно и Законът за движение по пътищата е сътворен от финансовия министър Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
бог преди 13 години
тои е така заради ло6иа ваздъх
87
2
 
25
 
! Отговори
отвратен преди 13 години
тоя на снимката е много добре подготвен физически. *** за какво му е физика, то парите сами си идват до него, той само борави с палката. *** !!!!!!!!
86
4
 
24
 
! Отговори
Данко Идакиев преди 13 години
Я, какъв *** на снимката!
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще видите, че ще има ефект. Дори да се вдигне "тарифата" на полицаите, пак много хора ще се замислят. После, ако не съм заплашен от взимане на книжката, ще предпочета да дам парите на държавата, а не да корумпирам полицаите. Българина винаги е готов да изпищи, все очаква някой да му бръкне някъде. Спокойно, случаят не е такъв.
84
9
 
2
 
! Отговори
Аспарух преди 13 години
Ами аз не се чувствам нестабилен със 160/170 км.Както и да е.Поздрави!;)
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мога да се хвана на бас, че нарушенията на скоростния режим ще намалеят, това само предубеден човек може да не го признае. Глобите се увеличават повече от три пъти, някой може ли да каже, че като му вдигнат глобите ще стане по-смел?
82
1
 
6
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Реално, в който и да е град в България, вдигането над 80 км, вече прави шанса да не убиеш някого 70/30 за изправните коли. От там нагоре, вече става газ-спирачка. Ако се остави всеки който може да си позволи да кара като луд в града, с това се обричат на неприятни изненади по-бавни коли и пешеходците. Иначе на извънградско не е лоша идеята ви, защото те и без това карат като луди, та поне ще съберете приходи? Но в града, където всичко се мени неочакванно, шанса да блъснат някого е огромен.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pредният post е до 71.
80
0
 
6
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Това, за компромиса със скоростта, можеше да го приложите на извънградско, защото тогава опасността от катастрофи и убити пешеходци е по-малка? Скоро бяха блъснати 2 момичета с висока скорост до училища, което показва, че шофьорите се чувствуват недосегаеми и си карат както им е кеф? Компромисс е добре да има, ако някой случайно надвиши с десетина киллометра скоростта, но ако някой кара бясно в града, това обрича останалите на огромна вероятност да са блъснати? А за умрелите няма печалба?.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В предвид и НА педвид... сте ми ясни! Ако ще пледираш за нещо, поне го направи както трябва. Иначе съм съгласен с казаното от теб.
78
1
 
5
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 13 години
ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАИ. Това, което написах беше за любимите ми КАТ-аджии
77
1
 
6
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 13 години
Е нали полицаите ходиха да пушат пред министерския съвет и трябваше да се направи нещо, за да им подобрят социалното положение. Ето на - държавата се погрижи и за тях.
76
1
 
7
 
! Отговори
иво преди 13 години
Ето товасе казва Народно събрание Ето това се казва закон Все за тиквите мислят и коват ли коват най великите закони Ами че в Ръ Бъ май има улици и по тях все още ходят живи хора Явно в милото ни Народното събрание ни броят вече за мъртавци Евала де путатници
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветелина Бориславова бе определена за най-богатата българка, притежаваща състояние за 219.8 млн. лв., което и отрежда 13 позиция в общата листа.
74
11
 
0
 
! Отговори
цар преди 13 години
абе балгари мене колаа та не я спират.ако ме спрат само ланеца е колко колата.плащам и карам книжки документи са за будалите балгарите.ше си карам с колко сакам
73
1
 
4
 
! Отговори
40 преди 13 години
Тъпчо, казах, че който може да плаща 200-300 лева на седмица за глоби, обикновено не се вози сам, а си има кола с шофьор. И такива хора обикновено карат скъпи коли и не се набутват в неприятности по пътищата. Големите глоби ще накарат селските гъзета с изпърдяни голфове и беемвета да се замислят над нещата от живота. Освен това книжката се взима след трето нарушение, както беше и досега. Мисля, че сегашният вариант е по-добър от предишния.
72
0
 
2
 
! Отговори
47 преди 13 години
Не е проблема в колите :), казах ти, че магистралата не позволява. Когато е правена начина на изграждане, дебелината на настилките, виражи и т.н. са разчитани за 120. А това влиае на стабилност, сцепление и още куп такива неща. Така че за по-висока скорост трябва много яка рехабилитация и прекрояване. Те тия не могат да я довършат, камо ли да налеят пари за това :)
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ръководят ни едни нагаждачи и ***. Ръководят ни ***, като тук нямам в предвид управляващата партия.Просто тази държава се управлява от едно гадно поколение - именно поколението на НАГАЖДАЧИТЕ, на стахливците на консуматорите, като този "комисар". Защо? Защото дори и да нямаш книжка, та и пиян да си зад волана - пак нищо няма да ти се случи. Пускат те по живо по здраво, докато не убиеш човек.Не им се занимава, няма правосъдие. Я в САЩ да те хванат без книжка - примерно?? ЗАТВОР - ВЕДНАГА
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След дърпане на уши от бизнеса който спонсорира ГЕРБ за книжките куките си взеха поука и няма да се повтори грешката отнемане на книжки. Бедния си е беден и 350лв като не може да си ги плати, ще си качи колата на трупчета
69
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Абе аз да ти кажа и 50 ще го оправят, че милиционерите като гледам толкова са огладняли :))).