Какво би могло да победи Борисов – дилемата на 2011-а

Политологът Първан Симеонов пред Dnes.bg
Обновена: 29 дек 2010 22:26 | 29 дек 2010 17:49,
542
Какво би могло да победи Борисов – дилемата на 2011-а
Снимка: Булфото

Несериозно е президентските избори да бъдат „предрешавани” отсега в полза на ГЕРБ. До изборите ще се случат доста неща, а и общественото обаяние на управляващите е динамично явление, както се видя. 

Това заяви пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Според политолога на този етап по-интересен е не въпросът дали Борисов или негов кандидат може да бъде победен, а какво може да победи Борисов и негов кандидат – какъв тип личност, какъв тип легенда, какъв тип говорене и пр. 

Образно казано: ако към момента изглежда трудно Борисов да бъде бит от някого на собствената му игра, т.е. харизматичната, агресивна и стихийна реторика, то възможно ли е това схващане за политическия процес да бъде надиграно от противоположното: личност, която носи съобщението за инструменталност, прагматичност, последователност. Или пък от нещо друго – като ясен идеологически профил, например. Или нещо трето, коментира Симеонов.

БСП вече се стабилизира на определени нива. Като че ли там най-критичните моменти отминаха. Вътрешните противоречия изгубиха публичното си звучене, без да са решени и може би – без да са решими. Трудно ми е да си обясня обаче защо БСП продължава да не успява да се възползва от неудачите на управляващите, отбеляза директорът на „ББСС Галъп интернешънъл”.

Симеонов смята, че в момента „добрата стара десница скърца със зъби по адрес на ГЕРБ, но тъкмо ГЕРБ я съживи, а и тъкмо оттласкването й от ГЕРБ я легитимира наново. Съвсем условно и стилизирано, разбира се“.

АБВ по странен начин се опитва да рестартира лявото, като го опакова и награди с неясна мрежа. Волно или неволно. И по парадоксален начин „скърцането със зъби” на БСП по адрес на новата инициатива може и да послужи като здравословно оттласкване на БСП от видим ориентир, коментира политологът.

В последно време привидното "синьо-червено" деление се пресича от разлом между харизматично-популисткото и по-съдържателното и инструментално разбиране за политическия процес, обобщи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
27
 
! Отговори
загрижено безпомощен преди 13 години
Дано не си бъобрази, че наистина представлява ЕС в Бразилия, че може дастане някой много-поголям гаф. Искрено се надявам, че няма да импровизира.Дано. Там ще е Хилари, а тя е като Меркел - няма да се поддаде на балканскияхитроват мачо с неговите ученически лафове. Поне Младенов дано го усмири, че ще я закъсаме. Колкото по-висока е трибуната, толкова е по - опасно.
12
30
 
20
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Айдеееее,почаха платените соц.агенции да подгряват избирателите в полза на червените нагли и алчни политици.
11
3
 
7
 
! Отговори
галъп- бсп преди 13 години
Новият директор на социологическата агенция "Галъп" Първан Симеонов гостува във вечерното ток шоу на ТВ7. Той разясни на зрителите как точно се мерят рейтингите на политиците и защо всъщност тези изследвания са важни. Мерим чрез представителна извадка, а тя е един умален модел на обществото. Рейтингът е доверието и недоверието. Съвсем просто казано това е доверието минус недоверието към даден политик. Когато недоверието надвишава доверието, политиците имат минусов рейтинг. Честно казано повечето политици в България имат минусов рейтинг. Образно казано политиците си мерят минусите.Симеонов разкри, че за последното изследване, което постави Бойко Борисов на трето място по одобрение, е направено сред точно 1009 човека. Стана ясно още, че то не е поръчано и платено от никого, а традиционно вече двадесетина години за Галъп, а стойността му се покрива от маркетинговите изследвания, които са типични за една социологическа агенция. На въпрос с какво е важен рейтингът на един политик, ако избирателят няма пари за елементарните си нужди, Симеонов отговори, че така се проверява доколко обществото е реактивно и дали реагира гъвкаво на политическата обстановка, като увери, че всяко измерване на рейтинг е изключително коректно, независимо и точно.
10
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ami ako prodaljava taka da raboti v polza rody ,kakto kazva6e Joro Gan4ev ,moi 6te varne troinata koaliciq na vlast ,ama kakvo napravi za naroda namalil prestapnosta li xvanaxa edna banda deto obirala i otvli4ala bagata6i,drugo,magistrali li pove4eto investirani ot Evropa,drugite kato bombandirani ot dupki,a za zdraveopazvaneto i bezraboticata da ne govorim ,tam e palno bezxaberie,nikoi ne go interisuva dali obiknoveniq 4ovek ima rabota ili ima nujda ot le4enie
9
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вари го, печи го, мутрата си остава мутра!Но плебса още не го проумява а *** го подкрепят.
8
9
 
41
 
! Отговори
Тялото преди 13 години
Тиквата сам ще се бутне. До сега всички правителства са лъгали здраво съв статистиките за да се изкарат прекрасни. И това не прави изключение, даже може би минават колегите си по наглост.Ако до сега голото дупе не е лъснало твурде очевидно за всички е въпрос на време да стане посредния гаф, от който и най-тъпия да му дойде акъла.
7
4
 
12
 
! Отговори
wtf преди 13 години
Савчев, да беше написал просто "долу Тиквата", както ще коментират масово под статията. Не прави чест на една медия да публикува видимо подкрепящи една позиция изказвания на всезнайковци, извадени от коша с безизвестните :х
6
5
 
34
 
! Отговори
ALO преди 13 години
след нова година ще има голям цирк/за *** народ/
5
13
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На всички драскащи във форума ОФ-ГЕРБ активисти пожелавам през новата 2011 г. да станат малко по-образовани и дано да прогледнат. Така могат да помогнат и на себе си и на България.
4
20
 
59
 
! Отговори
гърбав преди 13 години
ако имаше световно по ПРОСТОТИЯ, Тиквата щеше да винаги първи
3
16
 
19
 
! Отговори
Пеликана Грую преди 13 години
Само Берое!
2
56
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен лично ми писна от лакирани мазноговорещи и високоерудирани политици. Нагледах им се 40 години. Харесва ми грубовато-натуралния изказ и решителността на Борисов.
1
18
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На снимката: Б.Б. управлява потъващия кораб.