Атаки отляво и отдясно към здравния министър

Стефан Константинов критикуван заради спешната помощ
Обновена: 11 мар 2011 16:09 | 11 мар 2011 16:07,
44
Атаки отляво и отдясно към здравния министър
Разработвала се нова концепция за спешната помощ. Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов беше подложен на сериозна критика заради състоянието на спешната медицинска помощ и неизплатеното финансиране към малките и отдалечени общински болници.

Мая Манолова от „Коалиция за България” поиска да разбере как здравното ведомство, което Константинов ръководи, ще се справи с проблемите с лошата организация, недостиг на кадри, ниско заплащане, административни безумици в спешната помощ.

Като за пример народният представител даде намаленото финансиране в сектора от 85 млн. лв. през 2010 година на 75 млн. лв. през 2011-а.

„При средни повиквания от 1 милион на година, това прави по 2 лв. за плащане за консумативи и лекарства”, изчисли Манолова.

„Не е вярно, че спешната помощ е опасна за българското здравеопазване. Такива неверни неща не трябва да се изричат от трибуната на Народното събрание”, контрира думите на Манолова Стефан Константинов.

Той обясни, че е в процес на разработване нова концепция за спешната помощ.

„Тревожно е намерението ви тепърва да правите концепция за спешната помощ, в средата на този управленски мандат”, репликира го Манолова.

Изчисленията на здравното ведомство показват, че в България има 27 центъра за спешна помощ с 198 филиала. Новите санитарни автомобили, с които спешните центрове разполагат, са 400, допълни Константинов.

Ваньо Шарков от „Синята коалиция” повдигна въпроса защо болниците в отдалечени региони още не са получили финансирането си за 2010 година. Министърът обясни, че 11 малки лечебни заведения в Тетевен, Бяла, Свиленград, Крумовград и Девин могат да кандидатстват за средства по програма към министерството.

Синият депутат припомни, че по закон 1% от събраните акцизи от алкохола и цигарите трябва да отиват за ограничаване на наркоманите, което прави между 15 и 17 млн. лв.

"На вас досега от 2006 г. ви се дава по 1 млн. лв. Направете необходимото да си получавате парите от Министерството на финансите, за да осигурите нормално финансиране на здравната система", допълни Шарков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
D преди 13 години
Някой може ли да ми отговори на въпроса "Колко нови и колко стари лица има в парламента?". След това ми говорете за "нови" и за "стари" управляващи
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20 - И какво направи сегашното правителство?!:) Я не ме разсмивайте:)
20
11
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 13 години
То какво да не се коси човек.Напълни се с *** вече.Ако предните правителства бяха направили някои от нещата, които сега чак се правят сега по-време на криза тези средства можеха да се използват и за здравеопазването и за култура и за много др... А ние тепърва трябва да си оправяме пътищата за да могат евентуално инвеститорите да могат да дойдат тук.Трябваше да ни спрат еврофондовете за да спреме да крадем грешка да крадат.И сега разни Маички много знаятда плюят.
19
9
 
1
 
! Отговори
roki преди 13 години
predi 2 godini bashta mi si razbi glavata povikah speshna-barza pomosht a tia doide sled 2 chasa.dotogava izteche kravta na bashta mi.estestveno sled 10 dena toi umria no v pirogov otkazaha da mu preleiat krav i da go stabilizirat a go izpisaha polujiv poluumrial.navremeto stalin dobre e pravil che e razstrelval lekarite mnogo e bil prav.balgarskite lekari sa biznesmeni i misliat samo za pari.te dori ne pomniat hipokratovata kletva.te sa sram i pozor za balgaria i evropa.
18
0
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не знам защо се чудят как да бъде ---- Все нещо се прави, уж се реформира, а все не се получава --- У НАС ---- До тук с *реформите* - да дойдат ПРАВИЛАТА / тези от нормалните страни/
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Направо сте смешни критикарите на ГЕРБ.Няма новина в която да не намесвате името на Б.Б. без значение от какъв характер е същата.Интересно как изведнъж станахте толкова чувствителни за проблемите в БГ и държите всичко да стане за 1 ден.Защо не бяхте толкова критични при упр. на тройната коалиция.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
14 - Не си коси толкова! Истината винаги е била болезнена! Ако крадливата тройка не беше купила и линейките сега и това нямаше да има:)))
15
8
 
8
 
! Отговори
БОКО БИРАТА преди 13 години
ЖАЛКО Е НО АЗ ТРЕБА ДА РИТАМ ТОПКА И НЕ МОГА
14
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде беше Мая в предния мандат ? Тогава да не би здравеопазването да беше цъфнало та сега толкова се пени.Те какво направиха.Нищо. В момента опозицията реве ГЕРБ да оправи всичко което куца в държавата за няма и 2 години а те изкараха цели мандати без да си мръднат пръста по същите тези проблеми.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12 - Варно! Твоето присъстивие го потвърждава:)
12
1
 
15
 
! Отговори
Tихомир преди 13 години
Много жалко, че всички, които добре знаят, как да се управлява България, постоянно са заети да пишат разни неща по форумите.
11
2
 
4
 
! Отговори
kapka преди 13 години
uha, tesi mnogo sa debeli
10
10
 
15
 
! Отговори
apisman преди 13 години
Нима очаквате един селски гинеколог за оправи здравеопазването?
9
4
 
21
 
! Отговори
пейо преди 13 години
Нанев беше свестен, но настъпи някого и най-вече Дянков. И го отлюспиха. Щото не можеш да заплашваш, че ако Дянков не плати до еди-кой месец дължимото на болниците ще си подаваш оставката. Сега се вижда че и АТ и МАГАРЕ да е министър на здравето - все на заколение ще го водят...
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АТАКИ ОТЛЯВО И ДЯСНО, ОТПРЕД ОТЗАД, НО ВСЕ ОТ СТАДАЩИ ХОРА
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4 - Трябва да проучиш маршута на Боко и да маркираш кръстовищата! След това е на късмет:)
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя същия в едно интервю през декември по бТВ изръси, че еди какъв си вирус не бил опасен, щото "се *** през устата". Просто този е поредното огромно недоразумение в цялостното безумие, наричано 'правителство на ГЕРБ'.
5
10
 
17
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Ще ме извиняват опозицията, ама общо взето довотите им се свеждат до следния шаблон:"Тва и тва е станало, здравеопазването от 20 гоини е в колапс и не работи - ТИ СИ ВИНОВЕН *** МИНИСТЪР, ЗАЩО НЕ ГО ОПРАВИ ЗА ШЕСТ МЕСЕТА *** С ***. ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ"Така са.
4
4
 
15
 
! Отговори
капо преди 13 години
Къде е опашката за здравни министри, да се наредя?
3
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 13 години
Бърза помощ за 2 кинта - ей това му се вика рентабилно!!!