Престъпността разяжда България

Според британския посланик и след 24 г. ги има черните коли
14 мар 2011 20:41,
248
Престъпността разяжда България
Стийв Уилямс. Снимка: БТА

Проникването на организираната престъпност в политическите и бизнес структурите, и корупцията, свързана с това, е "разяждаща" за България – за икономиката, но преди всичко за обществото като цяло.

Това заяви посланикът на Великобритания Стийв Уилямс в лекция по повод края на мандата си в София.

"Малцина забогатяха прекомерно, незаконно, за сметка на мнозинството. Тези проблеми бяха отчетени при присъединяването на България към ЕС с установяването на механизма за оценка и сътрудничество", каза Уилямс, цитиран от БТА.

По думите му през последните 18 месеца е отбелязан значителен напредък, което се признава от ЕК. Заслугата затова в голяма степен е на правителството, смята той.

Според посланика е жизнено важно да се продължи с този напредък, защото огромното мнозинство от обикновените българи искат и заслужават това.

Уилямс отбеляза, че колкото и успешни да са полицейските операции през последната година, те трябва да бъдат последвани от осъдителни присъди, за да могат хората в и извън България да се убедят, че напредъкът е необратим.

Посланикът е изкарал около седем години на дипломатическа служба в България - първоначално от 1984 до 1987 г. и от 2007 г. до момента.

Говорейки за промените в обществената йерархия и социалния статус, Стийв Уилямс си припомни гледки на черни мерцедеси и волги, които сигнализират със светлините си, за да отбиеш и да мине "ВИП персоната".

"24 години по-късно е потискащо, че същият феномен съществува. Големи черни автомобили, мигащи светлини и водачи, които смятат, че едни са правилата за тях, а други – за "обикновените хора".

Разликата е, че този път тези водачи обикновено не са от политическия елит, а водещи фигури от "сивата" икономика, меко казано, или "мутри"- ако се изразим по-малко учтиво" каза Уилямс, като добави, че не всички в големи черни автомобили са "мутри".

"Българите са малко като британците. Проявявате склонност да сте много  самокритични, да виждате "чашата" по-скоро "наполовина празна" отколкото "наполовина пълна", допълни британският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те щото в Англия са забогатели честно..Е да, и ние ако имахме колонии да им съдираме задниците нямаше да се садираме сами себе си. То г-н посланник, и вашата държава има пръст в разрушаването на България. В началото това ви бе целта, сега не ви харесва, щото има несигурност за вашите бази, агентурни централи и изобщо почнахте и вие да чувствате несигурност. Нима вие не приехте "честните и почтенни бизнесмени" при вас с крадените им капитали. С нашите пари...Лицемерно е.
4
1
 
32
 
! Отговори
112 преди 13 години
Чак сега открихте топлата вода!!! Браво!!! Евала!!!
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Блазе му на посланника и той се спасява от БГ.
2
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Престъпността я има защото има протекцията от най-високо ниво, от мазни физиономии като Станишев, Доган, Първанов. Има протекция от цели партии. Има протекция или поне удобно бездействие от съд и прокуратура.
1
27
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бсп е виновна за престъпността, партийната върхушка е отговорна за грабежа на България!