Колко ще плащаме за пакта за еврото, пита БСП

Не дължим пари кеш, отвърнаха от ГЕРБ
7 апр 2011 15:03,
56
Колко ще плащаме за пакта за еврото, пита БСП
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колко ще плащаме и какво ще получаваме от участието на България в пакта „Евро Плюс”, питат от БСП. Според левицата в момента управляващите търсят краткосрочен политически интерес, за да се придвижи по-бързо членството на страната в еврозоната.

Мнението на Румен Овчаров е, че пактът ще решава проблемите не на малките, а на двете най-големи държави в ЕС – Франция и Германия. Това ще стане за сметка на социалната политика и на по-малките в Евросъюза.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски изрази съмнения за размера на вноската, която България ще плати след влизането си. Евентуалната сума, която в момента се спряга, е 6 млрд.евро.

Важно уточнение е, че плащането ще стане едва след като страната ни стане част от еврозоната. Парите ще се внесат на части. 

Според Орешарски на фона на останалите държави в единния валутен пазар сумата, която трябва да внесем кеш, е по-скромна. „Имам съмнение, че тя може рязко да нарасне. На фона, че Португалия също иска 80 млрд. евро помощ. Не е изключено и други страни членки, по-големи от Португалия, да поискат такава помощ”, допълни финансистът.

Колегата му Георги Кадиев обърна внимание и на друг евентуален аспект от влизането ни в пакта „Евро Плюс”. „Нямаме интерес от уеднаквяване на данъчната основа и данъчната ставка. И от увеличаване на пенсионната възраст”, подчерта бившият заместник финансов министър в правителството на тройната коалиция. Левите поискаха по-ясна позиция на настоящия финансов министър Симеон Дянков за участието на България в пакта срещу финансови кризи.

„Дянков да се включи по-активно в дискусията по този въпрос. Не, минавайки през парламента към летището, да ни съобщи този факт. Много се надявам, че министър Дянков сега събира сили в САЩ и да ни обясни”, коментира Румен Овчаров.
„Неистини, които искаме да разсеем” – така от ГЕРБ контрираха позицията на червените.

„Към момента България няма никакви финансови задължения и не дължи пари кеш”, отговори на „Коалиция за България” Делян Добрев. Той подчерта, че това ще е наше задължение, след като станем членове на еврозоната.

Добрев уточни, че никога не е ставало въпрос за уеднаквяване на данъчната ставка, тъй като никой никога не е искал такова нещо от нас.

„Единственото, за което е споменавано като тема – консолидирана данъчна основа”.

Добрев призна, че членките на пакта обмислят премахване на автоматичната актуализация на заплатите. „Това се прави, за да стане по-конкурентоспособна европейската икономика. Държави като България осъществяват дъмпинг на труда с ниските си заплати”, допълни депутатът от ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
7
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 32: Е, никой от тях до 8 млрд. евро не беше успявал да я докара. Даже, като се замисли човек, май всички заедно за 20 години не успяха да натоварят България колкото Бойко успя за 2 г. с тоя ядрен самовар и с очертаващото се завършване на целия Голям шлем на руските енергийни проекти в България. :)
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв шенген каква евро зона какво евро + !Ходете на Бакърената да видите как бързо се пълнят парцелите
31
8
 
12
 
! Отговори
BLAK DED преди 13 години
Не съм фен на Тиквата , но помните ли едни предходни *** докарали страната до разруха ???? Казваха им YES MEN'S ИЕС МЕНИ !!!!!! А ???? Тия сега са същите !!! Оня с кравешкият поглед , Милен Велчев - този който зароби няколко поколения българи и оправи живота на много поколения свой наследници ...Мони ментата - измисленото царче ...... Пвече коментари оставям на вас ...Но не забравяйте и другите крадци ...Костов,Софиянски, А.Николов, Станишев,Доган и знайни и незнайни крадци ....
30
6
 
3
 
! Отговори
хм преди 13 години
Преди да питат, нека самите те да отговорят колко ни струваше т.нар. кухата преводна рубла, която никой, освен страните членки на СИВ, не използваше,и то по принуда, какво стана със самия Съвет за икономическа взаимопомощ, какво стана с пенсионните фондове след 9.09.1944. Да отговорят, защо ни караха да мръзнем пред полупразните магазини и преди, и след 10 ноември. Нека си задават въпроси, няма лошо, но за съжаление и тази "загриженост" също плащаме всички ние.
29
7
 
22
 
! Отговори
Eli преди 13 години
ГЕРБ се кланят на всеки, обещават всичко, а следващите правителства ще се чудят как да плащат тяхните обещания.
28
7
 
17
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Боко е готов да се кланя на всеки еврочиновник.
27
5
 
8
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 26: За еврото: "Важно уточнение е, че плащането ще стане едва след като страната ни стане част от еврозоната", т.е. надали някога ще се наложи да плащаме.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какъв ........................европлюс ще трябва да чакаме?
25
5
 
8
 
! Отговори
Избиращ избирател преди 13 години
За Аец-а около 10 000 000 000 евро вътрешно, а за еврото колко ?Да знам дали да си купувам еднопосочен
24
3
 
11
 
! Отговори
an преди 13 години
DOKATO ELEKTORATA GLASUVA I KA4VA NA VLAST MUTRO-KOMUNISTI, MUTRESTANIQ NIKOGA NQMA DA IZLEZE OT BATAKA NA MIZERIQTA I POMIQTA. O6TE 21 GODINI 6TE VI VKARAT NA KU4ETO TAM DETO SLANCE NE IZGRQVA. VSI4KO TOVA SE SLU4VA ZA6TOTO V MUTRESTANIQ OSTANAHA SAMO TAPI GALO6I. VSI4KI KADARNI I UMNI, OTDAVNA SE IZNESOHA OT MUTRESTANIQ.TOVA BE6E CELTA, KOQTO POSTIGNAHA MUTRO-KOMUNISTITE. SAMO GALO6I DA OSTANAT V MUTRESTANIQ. PO LESNO SE UPRAVLQVA PROST NAROD, OTKOLKOTO UMEN.
23
8
 
8
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 23: БоБо е спуснал към подчинените (евро)депутати новата партийна линия по отношение на ядрената енергетика и ГЕРБ-ерите най-сетне имат твърда позиция. Жалко само, че е в ущърб на България, за което свидетелства съвпадението в позициите на представителите на ГЕРБ и БСП в Европарламента. :(
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европарламентът ще гласува днес резолюция за ядрената безопасност. В нея се отправя призив за временен мораториум върху изграждането на нови атомни централи в Европейския съюз.Забраната ще продължи поне докато се проведат стрес-тестове и оценки на резултатите. В резолюцията има и втори текст, който, ако бъде гласуван, ще задължи страна-членка да посочи срокове, в краткосрочен и дългосрочен план как смята да закрие атомните си мощности.В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" български евродепутати обявиха, че няма да подкрепят документа, защото според тях това не е в интерес на страната ни.Илияна Йотова от БСП заяви, че тази резолюция е против бъдещето на ядрената енергетика въобще в Европа.Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ, заяви: "Ние трябва да имаме още, как да кажа, една атомна централа, още няколко атомни мощности, които да ни помогнат и ние да прескочим в следващата енергийна ера."
21
2
 
13
 
! Отговори
В брой преди 13 години
Да де, не дължим пари кеш, а само в брой или на ръка, ако предпочитате!Действително, ако казаното в статията не беше от Р.Овч. щеше да е истина, сега е под въпрос
20
1
 
13
 
! Отговори
fogman преди 13 години
Е КАК КОЛКО - ВСИЧКО КОЕТО НИ ОСТАНА -ВСЕ ПАК Е КАЗАНО -"ОТ ТОЗИ КОЙТО ИМА МАЛКО ЩЕ МУСЕ ВЗЕМЕ, А КОЙТО ИМА МНОГО ЩЕ МУ СЕ ДОДАДЕ"!!!
19
4
 
20
 
! Отговори
га до 14 преди 13 години
то Борисов каза и че Доган ще е в затвора,ама УЗАКОНИ МУ 2 милиона,че тази 2011 ще е добре за нас,да ..ама не е...с АЕЦ-а пълен цирк,орел рак и щука,всеки си праи квот си иска,аз като ББ каже нещо настръхвам,щото след 5-6 часа казва НАПЪЛНО обратното,та значи тва за ЕВРО+,го зел решението спонтанно,и сега га са усети,малииии Дянката ще картонира :)))нали той е чист,а забравих кога *** лента на завода за ***,дето Гея му пречи още?
18
1
 
13
 
! Отговори
Попето преди 13 години
найстина има проблем с матриала в този страна и то доста по-лош вариант от този на Бойко. матриала се фашизира - става агресивен иска кръв и то червена, а всичко друго няма значение...насилие и това е главното..и така нещата ще се оправят..
17
11
 
7
 
! Отговори
бай Ставри преди 13 години
Давам потно комунистическо дупе за задоволяване на ГЕРБ-ерски мераци. Не взимам скъпо.
16
6
 
25
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Бойко подписва разни неща май така колкото да сме там с големите, барабар петко с мъжете. И кво се оказва че сега ние ще плащаме помощите на техните пенсионери и безработни, понеже сме цъфнали и вързали. Тези държави изпадат в такова положение защото се грижат за хората си, не те остават като тука да умреш от глад на улицата ако нямаш работа. А ние тука ще се правим на стабилни за сметка на изнемогващите хорица.
15
6
 
1
 
! Отговори
коментатора преди 13 години
Ко ще ми питат тези?Каквото кажат Путин и Уорлик.Сега вече ще лъсне маймунския *** и на хамериканците,че играят с ***!
14
7
 
11
 
! Отговори
OoOoO преди 13 години
И платените гЪрбавски *** седнаха на пц-тата.И като е казал така гспДин Слънце Борисов си го вземи у къщата бре ***.