Борисов наля пари на картофопроизводители. Юруш

Вече знаем, че премиерът картофи не купува, сади си ги
Обновена: 9 май 2011 19:28 | 9 май 2011 19:04,
497
Борисов наля пари на картофопроизводители. Юруш
Бойко Борисов. Снимка: Архив БТА

Месец и половина след като премиерът Бойко Борисов препоръча на българите сами да си садят картофите, Държавен фонд „Земеделие“ отпусна 1 553 000 лв. за подпомагане на производителите на земеделската култура.

Парите се дават за закупуване на посевен материал за „семепроизводство и консумация“, става ясно от съобщение на фонда.

Желаещите да получат субсидия трябва да подадат документи в областните дирекции по земеделие до 27 май. Средствата ще се договарят от 6 до 17 юни, а изплащането им ще приключи до 15 юли 2011 г.

Максималната площ, за която може да сключи договор с фонд ”Земеделие” за купуване на посевен материал за семепроизводство, е 80 дка, а минималната – 5 дка. Максималната площ за засяване на картофи за консумация е 150 дка, а минималната – 5 дка.

Посевният материал се купува от регистрирани търговци, включени в утвърден списък от Изпълнителната агенция по сортоизпитване.

На 20 март тази година в тв предаване министър-председателят обясни, че той и семейството му никога не са купували картофи, тъй като винаги сами са ги произвеждали.

Още в началото на интервюто тв водещата се опита да насочи премиера към това, че народа повече го касаят скъпите хляб и картофи, отколкото магистралите. Тя го изкритикува, че продължава да призовава българите да стискат зъби, след като токът скача, а картофите са поскъпнали с 200%…

Още по темата

Борисов се ядоса, тъй като това било маловажен проблем.

„Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете“, съвсем насериозно отбеляза министър-председателят и продължи: „Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади… Те и 20 пъти да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство, а и стотици хиляди семейства това не ги касае“, каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
1
 
! Отговори
bbhuauho преди 12 години
yNP6Gq , [url=nhgzkyxbvzcn/]nhgzkyxbvzcn[/url], [link=zqvgczwhwouu/]zqvgczwhwouu[/link], beliegvwbmxy/
335
0
 
1
 
! Отговори
Jane преди 12 години
TYVM you've sloevd all my problems
334
2
 
1
 
! Отговори
ОЧАКВАМЕ преди 12 години
ОЧАКВАМЕ В СКОРО ВРЕМЕ ДА СЕ СУБСИДИРА И ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТИКВИ И ЗЕЛЕНИ КРАТУНИ . ТЕЗИ ПРОДУКТИ СА ОТ РОДОСЛОВНОТО ДЪРВО НА БОКО-МУТРАТА- ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА СОЦА ТЕ СЕ ИЗРОДИХА В РЕЗУЛТАТА НА КОЕТО СЕГА НИ УПРАВЛЯВА ТИКВО-МУТРАФОН, БИВШ КОМУНИСТ И СЛУГА НА БИВШИ ВЕЛИЧИЯ И ИСТИНСКИ ***.
333
0
 
2
 
! Отговори
kapka преди 12 години
ama ima balgarski tutuni i bg danakoplatcite sa platili da gi ima 73 miliona leva. nikoi v evropa ve4e ne iska da qde tutuni, ami vie nau4ihte li se da gi qdete? zna4i drugite evropeici sadqt hubavi zelen4uci i plodove , a vie iskate da gi trovite s va6ite tutuni...hubava predstava za harmoni4en jivot v eu.
332
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е човека. На пазара български картофи няма - има германски,полски, френски. как няма да поскъпнат, а? Защо трябва да се субсидира производството на тютюн който е един вреден продукт а да не се субсидира производството на плодове и зеленчици. Това е най-нормално разсъждаващия министър председател дето сме имали до сега.
331
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да напомня на отрицателно мислещите за премиера,162 166 ПРИВЪРЖЕНИЦИ САМО В БУКА.Ще ви спукаме
330
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, по-***, Тиква !!
329
0
 
2
 
! Отговори
електорат преди 12 години
Нищо ,че сме лош тариал и ний разбираме от подкупи
328
0
 
4
 
! Отговори
Икономика преди 12 години
Най-умния мъж във вселената, изключая Чък Норис естествено, май не е чувал, че икономика се развива като има размяна на стоки. Когато всички започнем да си произвеждаме всичко какво ще си разменяме тогава. Айде вече да си ходи тая тиква, щото почна да ни писва да му слушаме простотиите.
327
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в онея райони само тютюн верее идиодска работа всички политици не им дреми за хората да мрем после що няма да бягат Българите от България.бабите ни си вадиха хляба на къра преди години сега никой няма в селата в българия важи правилото оправяй се сам защотото на държавата не и пука дали ще мреш или не важно е данъци да има .
326
0
 
9
 
! Отговори
марги преди 12 години
Е, то сега предизборно ще раздават пари!
325
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а кой сади картофи юли месец????
324
2
 
14
 
! Отговори
Male Male преди 12 години
Е ТОВА В ТОП 10 НА НАГЛИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ЗАГУБЕНИЯ НИ ПРЕМИЕР! ДА ХОДИ ДА ЯХА МОТИКАТА КАТО Е ТОЛКОЗ КАДЪРЕН АГРОНОМ , ТО ВЕЧЕ СТАНА ЯСНО , ЧЕ САМО ЗА ВИСОКОПАРНИ ПРИКАЗКИ ГО БИВА И НИКАКВО ДЕЙСТВИЕ!
323
1
 
9
 
! Отговори
ЧОПЪР преди 12 години
Г-Н БОРИСОВ НЕ ЛИ Е КЪСНО ТОВА ПОДПОМАГАНЕ?СЛЕД 15 ЮЛИ ЩЕ ГИ САДИМ,ЩЕ ЧАКАМЕ ДА СЕ НАЛЕЯТ ДО ОКТОВЛИ- НОЕМВРИ .ЩЕ МОЖЕМ И ДА ГИ ИЗВАДИМ ПО ИЗБОРИТЕ!РАБОТА ЩЕ ИМАМЕ,НА ИЗБОР НЯМА ДА ОТИДЕМ,КАКТО С ГЪБИТЕ,ЗА ДА СТАВАТ ЗА ЯДЕНЕ. МИЛИОН И ПОЛОВИНА ЩЕ ОТИДАТ ЗА ТВОИТЕ АВЕРИ ,ИЗБОРИ ,А МУХИТЕ,КОМАРИТЕ И РАБОТАТА ЗА БЪЛЪЦИТЕ.СКОРО ТЪРСИХ ПОСАЧЕН МАТЕРИАЛ-КАРТОФИ,НО НЯМАШЕ!КАРТОФИ С МИРИС НА АФЕРА.ЦЕЦО ЩЕ РАЗСЛЕДВА,НО ЗА КОГО ЩЕ Е ПЕШКИРА? ПАК ЩЕ СЕ ПРОЧУЕМ !!!!!!!!!!!!!
322
0
 
9
 
! Отговори
Black преди 12 години
Bravo Boiko,edin kartofen boss be6e otrepan v Holland,6te napravi6 mnogo drugi proisvoditeli na kartofi.
321
0
 
13
 
! Отговори
КОМПИРДЖИЯТЯ преди 12 години
АМИ КАКВО ДА НЕ СМЕ ГЛАДНИ ЩЕ САДИМ КАРТОФИ, АКО ТРЯБВА И КРАТУНИ САМО И САМО ДА ОЦЕЛЕМ ДО ЕСЕНТА.
320
0
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Чекахте ората да си насадат компира и се сетихте да кажете, че че ги подпомагате....
319
1
 
26
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Бойковите простотии край немат... и как се обработва тая земя на ръка бе.. хората са стигнали до просешка тояга, че даже и кон немогат да си купят.. а трактора върви с гориво.После кой ще пази картофите от гладните тумби *** ?
318
0
 
13
 
! Отговори
вили преди 12 години
Идеята за пусеещите земи е правилна. Нас българите винаги земята ни е хранила а не Била или Лидъл. Този факт никой не успорва. Наистина е хубаво да се субсидират земеделците производители на насъщния. И да се налагат ограничение за вносителите на плодове и зеленчуци като референтни цени на вноса, квоти и високи ставки при обмитяването. Но всичко това казано от г-н Борисов в неговия неподържаем стил вече звучи инфантилно. За филиите с мас за копаенето и пр историй. Но какво можем да направим?
317
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Магистрали. До тях са грейнали лехи с компири и филии с мас. Мила родино, ти си земен рай.