Митрева контра на Борисов – не иска да си ходи

Шефката на НОИ нямало да се пенсионира
Обновена: 16 май 2011 14:42 | 16 май 2011 11:58,
279
Митрева контра на Борисов – не иска да си ходи
Христина Митрева. Снимка: НОИ

Управителят на НОИ Христина Митрева не смята да подава оставка, както поиска премиерът Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на института.

Фактът, че Митрева е в пенсионна възраст, по никакъв начин не означава, че тя трябва да се пенсионира, тъй като Кодексът на труда позволява на хората да работят и след това, заявяват още от НОИ, цитирани от БНР.

Премиерът Бойко Борисов поиска шефът на НОИ да подаде оставка заради заложени грешни приходи в бюджета на осигурителния институт.

„Не считам, че се справи добре с работата”, аргументира се министър-председателят, като напомни, че вече е в пенсионна възраст.

Запитан как ще я пенсионира, ако тя не иска, той обясни, че като лидер на най-голямата партия в парламента ще събере мнозинство, което да гласува отстраняването на Митрева.

Процедурата по освобождаването на управителя на НОИ изисква това да стане от парламента, защото е избираема длъжност с мандат.

Митрева все още не била разговаряла с премиера Борисов.

Още по темата

62-годишната Христина Митрева работи в НОИ от 1997 г. Тогава тя е назначена за главен актюер в института.

С идването на кабинета на ГЕРБ Митрева бе поканена от социалния министър Тотю Младенов за негов заместник. През март 2010 г. тя бе избрана от парламента за управител на НОИ, след като тогавашният шеф Сотир Ушев подаде оставка.

С връщането на Митрева в НОИ гръмна скандал – тя бе обвинена в конфликт на интереси, тъй като се водеше консултант на социалния министър, за което получаваше възнаграждение от 700 лева месечно.

Митрева си навлече общественото недоволство и когато се разбра, че е получила от обезщетения за неизползван платен отпуск 31 000 лева, точно когато правителството умуваше как да се справи с проблема с отпуските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още по темата: НОИХристина Митрева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно! НАП и митници също не си събират приходите, ама тамя няма размествания! Това има ли нещо общо с Цецовата тъща и Боковата Леденика:)
165
0
 
13
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Ето малко допълнителна информация, всеки има глава на раменете си, да преценява, кой е крив и кой прав! Според Кодекса за социалното осигуряване управителят на НОИ може да бъде освободен предсрочно, ако е осъден за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда, при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси, ако системно нарушава задълженията си, или е възпрепятстван да ги изпълнява за срок повече от шест месеца.Така за освобождаването на Митрева от парламента трябва да се приведат аргументи, че тя системно нарушава задълженията си.Междувременно експерти коментират, че е неоснователно вината за грешните разчети да се хвърля върху управителя на НОИ, тъй като бюджетът на институцията минава през сериозно съгласуване с Министерството на финансите и при наличието на резерви, числата е можело да бъдат променени. Това е можело да стане включително и между първото и второто четене на бюджета на НОИ в края на миналата година в парламента, но не е било направено. Сега се очаква депутатите на ГЕРБ, одобрили окончателно този бюджет, да освободят Митрева.Параметрите, на които е базиран бюджетът на НОИ за тази година, беше още по-сериозно обсъждан от обикновено заради пенсионната реформа, която правителството предприе. Параметрите в бюджета на НОИ залягат веднъж в тригодишната бюджетна прогноза, след това проектобюджета на институцията минава през Надзорния съвет й съвет, в който държавата има солидно представителство, през Министерския съвет и през две четения в Народното събрание.От стенограмата на заседанието на Министерския съвет на 20 октомври 2010 г. е видно, че и министърът на финансите Симеон Дянков одобрява бюджета на НОИ, с изключение на текст от преходните и заключителните разпоредби, отнасящ се до ранното пенсиониране, който допълнително беше уточнен след постигане на съгласие със социалните партньори. От стенограмите на заседанията на парламентарните комисии в края на миналата година става ясно, че НАП не е представила сериозните си възражения за начина, по който са направени разчетите в бюджета на Държавното обществено осигуряване.
164
1
 
10
 
! Отговори
165 преди 13 години
Прав си :))) Ама то и хер Флик сбърка на няколко пъти ония разчети - дето бюджет им се вика :))) Та що бабето да си оди, а хер Флик да кеси още :)) Тя и без това краде по-малко от него. Да седи :)))
163
5
 
5
 
! Отговори
до 146 преди 13 години
Ми щом не си е свършила работата,ква интелигентност,ква диплома!?Щом разчетите са погрешни,отива си и идва друг!Добре,че не е чичко Сталин,че директно заминава за Сибир!И ако само с това се отърве,ще е голяма късметлийка!Горе е пълно с пенсионирани червенушки,ама боко ги пази!
162
2
 
11
 
! Отговори
158 преди 13 години
А викаш доверието на тия дето я сложили :))) И кой я е сложил - Тиквата. Кво праи Тиквата - проститии и гепи даже с *** си. Следователно бабата не ще да прави простотии и да краде за Тиквата в такива обеми и за това той иска да я натири, че да сложи някоя друга послушна калинка - като Миро, вносителя на 20 г. говеждо с диоксин :)))
161
2
 
14
 
! Отговори
С ЕДНА ДУМА преди 13 години
ГЕРБ - ВСИЧКИТЕ СЪБРАНИ НА ЕДНО НЕКАДЪРНИЦИ
160
3
 
7
 
! Отговори
до Тра-ла-ла преди 13 години
Нали точно тази баба каза че е неморално хора в пенсионна възраст да не се пебсионират. Това пич не е ли наглост. А заемането на места от такива хора не е ли дискриминация по възраст спрямо хората в активна възраст. И кой си ти да даваш оценка на коментиращите. Като е така образована и грамотна защо НОИ е в колапс?
159
2
 
6
 
! Отговори
малта преди 13 години
КАТО НЕ ЩЕ ДА ХОДИ, ДА БЯГА
158
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една баба му разказа играта, пък той престъпност щял да бори:)))))))
157
2
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Тази от коя магистрала Боцко я е забърсал :)))
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е като е интелигнтна и образована, /то и аз съм такъв/, ама трябва и да си специалист в дадена област, та щом не е оправдала доверието на тия които я сложиха, трябва даже сама да си ходи, а не да чака надупена да и бият шута. Така само показва тъмната си и алчна страна, което е принизява още повече..
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Запитан как ще я пенсионира, ако тя не иска, той обясни, че като лидер на най-голямата партия в парламента ще събере мнозинство, което да гласува отстраняването на Митрева. ***!!! Всичко се решава така, по команда, без грам мозък. Цялата му политика е такава! Хаос и некомпетентност!
154
1
 
5
 
! Отговори
АКТЮЕРА преди 13 години
Батютю е най-добре като я изритва тая БаБка, да си изрита и на себе си един шут.
153
1
 
10
 
! Отговори
148 преди 13 години
Абе малоум, а що не вземеш да си припомниш кой я назначи :))). Те всички кадри на ГРОБ излязоха калапави, като самата мутренско-комунистическа партийка :))) Сал Боко Зеленчука готин и незаменим :))) То Калинки ли не бяха, то баби магистралки ли :))) Ама лошото е, че пропъдиха сума ти свестен народ и тук остават основно ***, гербави *** и милиционери. А хубава страна беше България :)))
152
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все пак да не забравяме че Боцко е назначи :))))).Такива са експертите му .....
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредната къртица, заровила се дълбоко в народните пари.А пък да я чуете как говори таяяяя - като препил *** ! Вън, марш казах - достатъчно е смукала !
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая бабка 20 години не е излизала в отпуск, щом като са се събрали 31 000. Оставете я да бачка като чистачка в НОИ, щом не иска да се пенсионира.
149
0
 
7
 
! Отговори
БМ-13 преди 13 години
Здравейте циркаджии :)
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето малко интересни неща за наш Бат Бойко dw-world.de/dw/article/0,,15078485,00.html
147
1
 
7
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Кой знае какви далавери има да крие в НОИ тази пенсионерка.....