За 2 години – обвинения в лобизъм и ретровлак до Банкя

С какво се прочу министърът на транспорта
Обновена: 18 май 2011 13:45 | 18 май 2011 13:44,
9
За 2 години – обвинения в лобизъм и ретровлак до Банкя
Снимка: Булфото

През двете години престой на Александър Цветков в министерския кабинет, няколко пъти името му се появи в един и същи материал с думата „лобизъм“.

Първо беше идеята да отпадне категоризацията на автобусите за ученически екскурзии, която беше въведена след катастрофата при река Лим. След скандал и намесата на премиера категоризацията остана, а за опита да бъде прокарана го отнесе чиновник от министерството.

Тогава се роди репликата на премиера за „ниските нива отдолу“, които се поддават на лобистки интереси.

После дойде нов опит за промяна в Закона за автомобилните превози, този път с идея за нова транспортна схема. Тя можеше да доведе до ограничаване на транспорта до малки населени места, а конкурсите за определяне на превозвачи по нея трябваше да се правят от министъра на транспорта.

Тогава малките транспортни фирми обвиниха Цветков в лобизъм, скочиха и общините, така че накрая депутатите махнаха текста между двете четения в парламента.

При преговорите за намаляване на цените на горивата Цветков изпрати от свое име сигнал за картел, написан от асоциациите на големите транспортни фирми, до Комисията за защита на конкуренцията. 

Междувременно редица транспортни проекти се бавеха. От оперативна програма "Транспорт" са усвоени едва 4,5% от 2 милиарда евро.

Затова пък до Банкя вече има атракционен влак, а от лятото и в другите влакове се въвежда бизнес класа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Посетител преди 12 години
Бе майка му стара няма ли да видим 1 в затвора бе ..... Бойко ги научи да си подават оставките, да напускат... следват личен пример ;) ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ СТРУВА ВЕЧЕ ХОРА !!! ни БСП ни ГЕРБ ни СДС и там подобните гамени. НЯМА ОПРАВИЯ.... НЯМА МОРАЛ В УПРАВЛЯВАЩИТЕ.. А няма ли морал ... няма нищо. Малките какво виждат сега !? Само кражби .. лъжи и измикярски извинения.....
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Селски шовинизъм и лобизъм, това е. Навремето Тато I направи Правец от кално село - град с компютърна индустрия и техникум и още какво ли не.Сега Тато II - всичко само за София и Банкя. От шопски шовинизъм тази държава дъх не може да си поеме.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мирна главица сабя не я сече, иначе... това е резултата. Пък Бойко изобщо не лобираше за" Лукойл", ама хич, даже и един друг министър беше на прага да си подаде оставката.Навремето Т. Живков и всички партийни секретари сас построили заводи в местата къде са родени, нищо тези заводи са носили повече щети, за не говорим здравословни такива, за да покажат благодарност към родното си място, че родили такива величия. Та и съседките на бат Бойко, дето го обичат и му дават яйца -ето отблагодариим се
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Затова пък до Банкя вече има атракционен влак"E, aма как няма да има до там :)
3
1
 
9
 
! Отговори
вечен песимист преди 12 години
"Бизнес класата" с какво се отличава от другите класи?В тях няма да допускат миризливи пияни мургаляци ли?
2
4
 
26
 
! Отговори
Джони преди 12 години
Какво стана с откриването в с Калояновец. Така и не разбрах защо тиквата чупи шампанското и каква е тая Жп магистрала дето я откриват ? Само ленти режат,пък министъра го сменят.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако написаното е вярно защо не са му искали оставката преди година примерно? :) Да не би именно защото си я е подал сега да се внушава на публиката колко е грешен и некадърен?:) ГЕРБ така и няма да се научат да звучат убедително когато си бърборят.:)