Русия иска фиксирана цена за "Белене"

България настоява за $ 5 млрд., а руската страна иска 8 - 9 млрд.
Обновена: 25 май 2011 15:08 | 25 май 2011 07:23,
17
Русия иска фиксирана цена за "Белене"
Снимка: Архив Булфото

Русия остава на позицията си за фиксирана цена на АЕЦ "Белене", обявиха от "Росатом". Те отново увериха, че проектът отговоря на най-високите стандарти за сигурност.

Това стана ясно по време на видеоконференция от Москва между служители на руската компания и експерти на Европейската комисия от Брюксел и Лондон.

На предстоящата среща на Г-8 пък руският президент Дмитрий Медведев ще лансира нова иницианива за ядрена безопасност, която предвижда повече отговорности за правителствата в страните с атомни централи, предаде БНР.

България беше многократно спомената сред държавите, в които Русия планира да строи нови ядрени мощности, отговарящи на най-високите стандарти за безопасност.


"Няма причини заради поуките от АЕЦ "Фукушима" да променяме нищо в плановете за "Белене", защото централата е проектирана така, че да устои на всякакви възможни предизвикателства и инциденти. Сега сменяме формата за определяне на стойността – цената ще е фиксирана и няма да се променя, докато не завършим строителството”, каза зам.--директорът на "Росатом" Кирил Комаров.

Български представители вече определиха този вариант като по-скъп и неизгоден. До този момент е известно, че България настоява за цена от 5 млрд. евро, докато Русия настоява да получи 8-9 млрд.

Още по темата

Синята коалиция най-вероятно ще се готви за вот на недоверие към правителството, ако се подпише проектът АЕЦ "Белене". Това прогнозира Румен Христов - заместник-председател на СДС и кандидат на синята партия за президент. Според него проектът "Белене" е ненужен за България и се превръща в изключително скъпо удоволствие."Ние казваме "не" на не толкова сигурната и не толкова ефективна руска атомна енергетика", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
321 преди 12 години
Господа, не бълвайте глупости! ВЕЦ, ТЕЦ и др. били неефективни! А как се измерва ефективността? Хайде да приемем, че ще измерваме в пари за произведен ток, но по неговата СЕБЕСТОЙНОСТ, а не по ЦЕНА. Цената е приета от енергийните регулатори било за насърчаване на инвеститорите (нали затова у нас ВЕИ са скъпи!), било за санкции срещу въглеродни емисии и т.н. В целия свят най-ниска е себестойността на вятърната енергия, после от ВЕЦ, после от старите АЕЦ (защото са амортизирани), от ТЕЦ с когенерация (парно и пр.), А ОТ НОВИТЕ АЕЦ Е ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ! Рано или късно себестойността ще стане определяща! Да не говорим, че България в момента замисля да спира централи, защото няма какво да прави толкова много ел.енелргия! И най-накрая, да не говорим, че тази централа така или иначе НЕ Е БЪЛГАРСКА, щом като нашата държава НЕ Е ИНВЕСТИТОР и ще плаща било 5, било 8-9 милиарда евро, за да добие собственост! Според всички специалисти, както и според интервюто на министър Трайков, цената на тока от АЕЦ ще е около 5 пъти по-скъпа, отколкото от Козлодуй, т.е. ще е колкото субсидираната на вятърните централи. Забравете както за евтин ток, така и за процъфтяваща икономика, здравеопазване и образование! Единствената полза е за джобовете на определена група избраници.
15
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
Става въпрос за това, че много скоро ще се наложи не само по-скъпо да плащаме за ток, ами може и да се наложи внос... не знам кое е по-евтино - да си го правим сами или да купуваме от румънците например. Атомната енергия за сега няма алтернатива! ВЕЦ, ТЕЦ и каквито и да било други мощности просто са неефективни и крайно недостатъчни за нашите условия...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип не съм против ядрената енергия ,но в конкретния случаи тази цена и огромна за държава като БГ! Вие за тези милярди знаете ли колко ВЕЦ , ПАВЕЦ ,ветрогенератори могат да се построят ? А ПАВЕЦ е супер наложително да се изградят поне 3 пъти мощноста която е в момента защото е единствения начин за регулиране на пиковете в момента! Ветрогенераторите също имат нужда да събират някъде енергията от своите пикове ! За това трябва да харчим пари не за ядрени централи!
13
3
 
7
 
! Отговори
ДА! преди 12 години
Виртуалните политици от виртуалните партии сДС и ДСб отново се изказват и дават мнения,даже вотове подготвяли! От къде имат такова самочувствие Костов и папагала му,човек да се чуди!? Какво зависи всъщност от тях? Нищо! Добре,че в следващия парламент тези джудженца няма да ни досаждат с нахалството си...
12
4
 
7
 
! Отговори
Tina преди 12 години
България иска 5 млрд., Русия иска 8-9 млрд.Накрая да си стиснат ръцете за 6,5 млрд. и да се приключва с тоя цирк.Вече станахме Детската градина, 2-ра група.
11
3
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 10: Сините въобще не го "играят партия на зелените", ами го играят българска партия (не руска). АЕЦ Белене за 6.3 млрд. евро е безумие, АЕЦ Белене за 8 млрд. е толкова отвъд предела на лудостта, че даже не мога да го определя.До 9: Тогава явно си против строителството на АЕЦ Белене. Поздравления за това.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Синята бутафория ще сътвори бутафорен протест. Поради оределите редици вече го играят партия на зелените в сянка - за справка никъде в Европа тия толкоз симпатични зелени идеи не минават 17 % на избори. Но и без това този пик е тера инкогнита за тях...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм да има евтин ток в страната. Но русите искат почти двойно. Явно и тях ги тресе лакомията...
8
3
 
9
 
! Отговори
панта преди 12 години
Ако не го бяха протакали играчите тука, ако не бяха източили милиарди покрай тоя проект, досега "Россатом" щеше да е завършил централата и да е готова? Ама от тия играчи тука, живи не останахме та за централа ли да мислим? Това са 21 пропилени години? Досега щяхме да си имаме електроавтомобили, ако тая мафия тука не ни смачкваше живота. а тя е сбирщина от много хора и нации. Едни японци от земетресения и война станаха първи, а ние от 20-ти в света станахме последни.
7
4
 
4
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Не може до безкрайност да се шикалкави! Трябва да се каже да или не.Става все по-трудно.Преди 20 год.,когато Русия ни попита:Искате ли да станете нещо,с което другите да се съобразяват,или искате да си останете обрулени(точно,каквито сме сега!),и тогава не отговорихме с да или не.Тогава щеше да бъде много по-лесно.Сега е трудно.Не искам да съм на местото на тези,които трябва вече да дадат отговора!Не ми е жал за тях обаче!Напълно заслужено се пекат на собствения си огън!Хитрата сврака с двата кр
6
5
 
6
 
! Отговори
СТИГА БЕ КОМПЕТЕНТА преди 12 години
ДО 3ти пост/Този странджата, пак похлупак и на тази манджаСтранджа, ти има ли тема по кото не си кУмпетентен......май по темата за Хамерикански самолети за 1 МЛРД Евро дето иска твоя патрон РазБойко да ни натресе...
5
4
 
5
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Нека Русия обясни що е това фиксирана цена, която се "определя" между 8 и 9 милиарда евро. Тази сделка не бива да се осъществи, защото и децата вече разбират, че столетие напред те ще теглят руския енергиен ярем.
4
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Истинските, "братски" отношения на руснаците към нас лъснаха от проекта "Бургас - Александропулус" - без никакъв свян се опитаха да осер***т най-красивата част от България и да убият туризма по Южното черноморие... - като истински държавник Борисов прекърши намеренията им... ...А Россатом първо да си довърши 30 годишното строителство в Бушер - Иран!!!...
3
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Руските кърлежи пак искат да докопат жива плът... - всички виждаме колко са настървени в намеренията си...Хайде "братушки", проявете малко доблест... - виждате, че не сте желани - обирайте си крушите!!!...
2
4
 
12
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
За съжаление на противниците на проекта, това е реалния атомен проект на България. След случилото се в Япония, на Козлодуйския АЕЦ не му остават много години живот.Някой може ли да си помисли, че Европа ще остави да функционират на територията й реактори строени в 70-те години на миналия век. Преди да затворят своите стари реактори, Париж и Берлин ще резнат нашите. Просто стига заблуди вече...Мутроида Разбойко е прав - колко ще ВИ скочи тока, ако плащате ЗЕЛЕНАТА (вятърна и слънчева) енергия
1
5
 
6
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
ША ПУДПИША ЗА АЕЦ-а У БЕЛИНИ, ШТОТ КУНСУЛТАНТА ТУК СА КАЗВА - ВАЛЮ ЗЛАТЕФСЕГА ВЕРВАТИ ЛИ МИ ЧИ ША ПУДПИША