НС отсъди: "Атака" е опасна за България

Предварително ни осъждате, коментираха хора на Сидеров
Обновена: 27 май 2011 14:48 | 27 май 2011 10:25,
481
НС отсъди: "Атака" е опасна за България
Сблъсъците пред джамията. Снимка: БТА

С пълно мнозинство от 127 гласа парламентът прие остра декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.

Декларацията беше прочетена от съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, но е съгласувана с лидерите на останалите парламентарни групи от ГЕРБ, ДПС и „Коалиция за България”.

Единствено „Атака” се разграничи от съдържанието на текста.

С документа депутатите осъдиха петъчната агресия на партията на Волен Сидеров в центъра на София.

„С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество”, е суровата присъда на всички партии в парламента.

Четирите политически партии изразиха дълбока загриженост от опитите да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

„Със своя опит срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на България, „Атака” е опасна за управлението на страната”, се казва още в декларацията на ГЕРБ, ДПС, „Синята коалиция” и „Коалиция за България”.

Последва отново призив към прокуратурата и съда да спазят конституцията. Апелът към медиите беше да не дават трибуна на езика на омразата.

Единственият депутат на Волен Сидеров, който коментира декларацията, беше Станислав Станилов. Той обясни, че декларацията е нелегитимна и „Атака” няма да участва в дебата.

„Не са получени предварително резултатите от разследването на прокуратурата за инцидента пред джамията. Вие предварително ни обявявате за съдници и ни осъждате на смърт”, коментира депутатът от „Атака”.

Още по темата

Възможни са нови провокации около днешната петъчна молитва, потвърдиха в парламента. Отделно един от друг Явор Нотев от „Атака” и Иван Костов предупредиха, че имат информация за ново напрежение пред софийската джамия "Баня Баши" днес.

От „Атака” побързаха да се разграничат от такива действия, като обясниха, че няма да ходят пред софийската джамия, нямат и разрешение за такъв протест.

Иван Костов призова представителите на мюсюлманската общност да не се поддават на провокация.

„Няма нужда да защитавате себе си, защото държавата е в състояние да ви защити”, обяви от трибуната на парламента бившият премиер. И призова да не се отпушва бутилката на религиозното напрежение в страната.

Костов обясни, че декларацията на парламента е сигнал към Европейския съюз, Арабската лига и Ислямската конференция. За това, че България е твърдо решена да не се превръща в ксенофобска страна и е в състояние да противодейства на провокации за напрежение на религиозна основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
12
 
12
 
! Отговори
Tepix преди 13 години
И сега какво, забранявате на Волен да бие безнаказано който си поиска? Тц, тц, и това ми било правова държава. Тъкмо мислех да ступам съседа отдолу, понеже съм от "Атака" и съм яко мощен фактор в блока, тия от НС ми резнаха крилцата ...
46
11
 
18
 
! Отговори
българин=изчезва вид преди 13 години
Няма как да подмина този въпрос след всичките събития, които се случиха в рамките на няколко седмици. Виждам, че масово българите оплюват Волен Сидеров, аз също искам да се разгранича от неговите дела и постъпки, но смятам, че това е единственият политик, който защитава българската държавност. Разбира се, не с подходящите методи. Но тези случки и като човек, който се интересува за бъдещото на страната ми, не мога да не се питам има ли радикален ислям в държавата ни?Председателят на Управителния съвет на Национален антикриминален и антитерористичен форум (НААФ) Тихомир Стойчев посочи, че събитията пред храма не са единственият признак за наличие на етническо напрежение у нас. Той припомни широко отразената в медиите ситуация в *** квартал на Пазарджик, жителите на който се делят на християни и мюсюлмани. Последните са наричани талибани", тъй като масово носят дълги бради и визуално наподобяват екстремистите от Афганистан и Пакистан. Припомняме, в *** квартал беше убит евангелистки пастор. Председателят припомни, че по-рано е била разкрита клетка на организацията Халифат, за която е доказана, че е финансирана от Саудитска Арабия. Според него в момента службите нямат необходимия капацитет, за да опазват ефективно националната сигурност.Какви са изводите? България е слаба икономически и политически, а това е идеална почва за радикалният ислям. Докато членуваме в ЕС, НАТО няма реална опасност за българският народ. Но това, не означава, че държавата не трябва да се бори с радикалния ислям, защото нашата държава може да се ползва за трамплин към трети страни. Така, че българският народ (включвам в него и мюсюлманите разбира се) трябва да бъдат много внимателен с толерантността, защото има други хора, които не са толкова добронамерени и доброжелателни към нас. Така, че единственият път е да признаем, че имаме такъв проблем и с общи усилия да търсим решение, а не да се правим, че не съществува както всички български политици постъпват с малки изключения.
45
3
 
6
 
! Отговори
an преди 13 години
KATO 4ETA ISKAZVANIQTA DO TUK,SE VIJDA 4E V MUTRESTANIQ, SA OSTANALI SAMO OLIGOFRENI.NEMOJE S TAKAV PROST I TAP NAROD, DA ISKAME DA IMA SILNA DARJAVA I IKONOMIKA. NE SAM GLASUVAL OT 90 GODINA. ZA6TOTO ZA MUTRO-KOMUNISTI,OLIGOFRENI, PSIHOPATI, MAIMUNI, I 6IMPANZETA NEMOGA DA GLASUVAM.MNOGO NAROD -OLIGOFRENI-HODEHA SKA4AHA RIPAHA I SI MISLEHA 4E KATO DOIDE DEMOKRACIQTA OT 4E6MITE 6TE POTE4E MED I MASLO.DA POTE4E NO ZA DRUGARITE MUTRO-KOMUNISTI. A VSI4KI OSTANALI IZDUHAHA TARATORA.NE NAROD A MAR6A.
44
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо атакистите си купуват стълби?За да свалят новините на турски език от държавната телевизия БНТ.
43
12
 
26
 
! Отговори
Говедарин преди 13 години
Абе язе само едно не можах да разбЕра...Уж от Атака били одили да тепат мюсюмани пред джамията, па аз един бит не видех.А от Атака имаше и със сцепени глави, и с шити джуки...
42
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо атакистите си купуват гаечни ключове?Защото Волен Сидеров им казал, че ще правят ремонт на правителството.
41
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НС отсъди: "Атака" е опасна за България.... БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И ТУРСКИТЕ РОДНИ ДЕПУТАТИ В НЕГО "ДО ЕДИН" СА ОПАСНИ ЗА СИГУРНОСТА НА БЪЛГАРИЯ.
40
11
 
9
 
! Отговори
PPP преди 13 години
Чак сега ли разбрахте, че Доган е платил на Болен Сидеров да направи този протест и нападение над джамията... И мен ме дразни джамията и високоговорителите и ама не е това начина! Преди 20 години нямаше високоговорители. Резняка си пееше с мегафон майче...
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако бяхме суверенна държава правилното решение би трябвало да е по средата срещу двете страни и с/у воя и с/у атака но нашия МЕДЖИЛИС няма собствено мнение няма топки а само един гол *** Г.З !!!
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо атакистите се обаждат на телефон 150?За да спасят реакторите на АЕЦ "Козлодуй".
37
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През турско робство не е било забранено да си христянин, защо сега да се забранява да си мохамеданин?
36
16
 
21
 
! Отговори
ВИДЯХМЕ ТЕ преди 13 години
Всички са продажници! - каза Волен Сидеров и се качи на чисто новия шевролет.
35
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тази есен ще гласувам за АТАКА!"Няма да можеш. Дотогава ще и врътнат кранчето! Имате време да събирате подписи за нов вариант. :)
34
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ ДПС ДА СЕ СПРЕ СТРАШНИЯТ ВОЙ ОТ ДЖАМИИТЕ - НИЕ СМЕ ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА ДОКОЛКОТА ЗНАМ.
33
15
 
24
 
! Отговори
Роко преди 13 години
Наистина незнам, как съм могла да бъда членка на СДС! Господа политици, на сила карата народа да гласува за АТАКА
32
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее САЩ и Американското правителство! Благодарение на САЩ света съществува! САЩ съдържа в себе си цялата история и потенциал на човечеството!Най-великата Държава в Света - Империята наречена САЩ. Скооро светът ще се обедини и ще стане една голяма световна Америка! Тези които наричат американците *** погледнете се каква безмозъчна и долнопробна балканско-ориенталска *** сте! Всички антимерикански *** ще бъдат отстранени от управлението на държавата!ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК БЪЛГАРИЯ СКЪСВА ВСЯКАКВИ ОТНОШЕНИЯ С *** РУСИЯ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ СЪС САЩ!Крайно време е България да изгради ракетен щит срещу Русия! Всички руски паметници в България трябва да бъдат унищожени!Крайно време е територията и природните богатства на тези гнусни руски *** и *** да бъде дадена на САЩ!Няма нищо по-гнусно от антиамериканските долнопробни и миризливи и *** *** в България!Само с повече американска култура и музика може да се превъзпита това безмозъчно балканско племе, което не е дало нищо на света!Купувайте си американски стоки (компютри, телефони.) и спонсорирайте и рекламирайте американската икономика!ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ЗА СВЕТА Е САЩ!
31
2
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Ееее, най-после и теб да те видя да напишеш нещо смислено! Браво!
30
7
 
2
 
! Отговори
СУПЕР!!!!!!!! преди 13 години
ЕДНОТО ЧЕНГЕ НА ДС НА БКП .... , СИ ОТИВА!!!!РЕД Е И НА ДРУГОТО....МАМКА МУ...!ЗА "ПЕТАТА КОЛОНА" НА РУСИЯ...БКП/БСП .....ЩЕ СЕ ИСКА ПОВЕЧЕ ТРУД...!ЧАК ТОГАВА , ....ЩЕ СМЕ "БЯЛА ДЪРЖАВА"!!!
29
23
 
24
 
! Отговори
Негласувал досега преди 13 години
Тази есен ще гласувам за АТАКА!
28
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Срам ме е, че гласувах за БСП на последните избори! На тези определно ще гласувам за Атака! Колеги ляво мислещи, нали лично другаря Живков даде старт на голямата екскурзия на турците.