Дянков сигурен: Няма нужда от актуализация на бюджета!

Вдигането на минималната заплата и пенсиите нямало да увеличи дефицита
Обновена: 10 юни 2011 16:13 | 10 юни 2011 16:12,
34
Дянков сигурен: Няма нужда от актуализация на бюджета!
Снимка: БТА

Няма опасност от увеличаване на дефицита при ръст на минималната работна заплата и на пенсиите от 1 юли, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Ресурсът за увеличението на доходите ще дойде от резерва в държавния бюджет, отделен за непредвидени разходи, посочи Дянков.

Това по думите му не налага актуализиране на бюджета.

Той отказа да коментира с колко и кои пенсии ще бъдат увеличени. Ще говорим за пенсии, когато му дойде времето, заяви той.

Дянков бе категоричен, че Министерството на финансите ще се вмести в сегашния държавен бюджет.

Финансовият министър се включи в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която бяха одобрени промени в Закона за държавния бюджет, предвиждащи вписването на две от мерките от Пакта за финансова стабилност.

Те се отнасят до  ограничаването на държавните разходи до 40% от БВП, забраняването и на бюджетен дефицит над 2% от брутния вътрешен продукт.

Втората по-спорна част от  фискалния борд се отнася до промени в конституцията, които изискват за промяна на преките данъци да гласуват поне две трети от всички народни представители, а същият брой депутати да разрешават бюджетен дефицит над 2% от БВП.

Те обаче сега не бяха обсъждани.

С 16 гласа „за” и без нито един "против" депутатите от бюджетната комисия започнаха законодателни промени, необходими за въвеждането на финансовия пакт.

Приемането на промените премина почти без дебати. Липсваха и основните представители на опозицията в бюджетната комисия – Пламен Орешарски и Румен Овчаров.

Представителите на Синята коалиция подкрепиха мерките от пакта. Депутатите от ДСБ не одобряват единствено мярката,свързана с променянето на преките данъци с квалифицирано мнозинство, а от СДС одобряват изцяло пакта.

Любомир Владимиров от "Атака" каза, че партията настоява при промените в закона за устройството на държавния бюджет да се приеме и премахване на плоския данък и въвеждането на подоходно облагане.

Депутатите от "Атака" гласуваха с "въздържал се".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
дядовото преди 12 години
добре,че идват избори,че да имитират увеличаване на пенсиите и заплатите!защо порламента вдиган ТАЙНО субсидиите на партиите?Нали било криза и нямало пари,бе ББ и СД?
32
0
 
4
 
! Отговори
:D преди 12 години
прав е човека то има толкова голям дефицит че парите за увеличаване на пенсии и заплати ше са като капка в океана
31
1
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
amerikanska gnida.
30
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Закачка бе Дянков!
29
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
ТАка де -и ние някога ще станеме пенсионери.Не разбрах само този пакт за доро ли е и ли за по- добро?
28
0
 
5
 
! Отговори
НАЙ СА преди 12 години
БЮДЖЕТЪТ СЕ УПРАВЛЯВА С ХВЪРЛЯНЕ НА БОБ И НА ПРИНЦИПА ТУКА ИМА ТУКА НЕМА.НАЙ СА ДНЕС БЮДЖЕТЪТ НЯМА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА.ЗА УТРЕ ОБАЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ. ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА НА ПРИНЦИПА ПРОБА-ГРЕШКА-СЛУЧАЕН УСПЕХ.КОНГРАЧУЛЕЙШЪН,ЧЕ НЯМА ДА МЕ ПУСНЕТЕ.
27
1
 
0
 
! Отговори
vic преди 12 години
Нервна, Не знам дали си нервна, но може би си и ***. По-голяма простотия не бях чел. Не е работа на финансовия министър да закрива президенството и да намалява броя на депутатите. Работатат му е да дава пари срещу свършена работа и постигнати цели и да контролира правилното изразходване. Не разбирам и другите нервни форумци - като чистачки развълнувани дали ще им вдигнат заплатите с 30 лева. Правилно Дянков изчаква работодателите да решат, иначе синдикатите много им се вдигат акциите.
26
0
 
5
 
! Отговори
Гешо преди 12 години
Дянков пий си хапчетата и си лягай!
25
3
 
8
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 12 години
Ако има състезание "Най- некадърен финансов министър" Симеон Дянков го печели вече 2 поредни години. Този господин е вреден за ългария и ако продължава да стои на поста си ще станем като Сомалия! Някой ще ми отговори ли кой му е дал диплом на тоя? Това нещо си мисли, че щом увеличи акциза върху тютиневите изделия автоматично постъпленията в бюджета ще скочат с 2-3 млрд. лв. Този трябва да го съдят за геноцид срещу българите в България!
24
1
 
2
 
! Отговори
lilly alex преди 12 години
be hora , koi go slozi tozi negramotnik vav bg vlastta i na vsi4koto otgore go napravi ministar soc. politika li? vsawnost neznam kakv ministar e oba4e e vidno 4e za tam ne e.
23
2
 
7
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Абе ***, дребен! Нали ИМАШЕ П О В И Ш Е Н И П Р И Х О Д И и от тях щеше да увеличиш пенсиите? (което само по себе си е идиотщина - следващото тримесечие може и да се понижат). Сега от резерва за непредвидени ситуации?!?! ТОВА НЕ Е НЕПРЕДВИДЕНА СИТУАЦИЯ!!! ТОВА Е ПОПУЛИЗЪМ!!! А АКО НАИСТИНА СТАНЕ НЕЩО НЕПРЕДВИДЕНО БЕ, ***!!!??? ОТКЪДЕ ПАРИ ТОГАВА????Простете тона ми, но този вече надмина всякакви граници!
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм сигурен,че времето на герб изтича.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това отвратително пискливо човече е най-голямото зло за България
20
16
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
4OVEKA KOITO O6TE NE MOJE DA OPRAVI PROSTOTIITE NA TRIGLAVATA LAMQ I KOSTOV.SAMO TAKIVA HORA 6TE OPRAVQT BG.
19
11
 
4
 
! Отговори
:-))))))) преди 12 години
DQNKOV TI SI VELIK!!!
18
3
 
25
 
! Отговори
GOSHO преди 12 години
ТОЯ МОЗЪК ДЯНКОВ ЕДИН ПЪТ НЕ СПОМЕНА ТЕРМИНИ КАТО ДОХОДИ, ПОТРЕБЛЕНИЕ, СТИМУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИКА.КАКТО ПИСАХ ПО-ДОЛУ *** НАРИСУВАН
17
2
 
21
 
! Отговори
666 преди 12 години
Тези думи на ловешкия пицар ме притесниха. И миналата година бе убеден, че бюджетът му е правилен. До средата на юни....
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕХХХ ДЯНКОВ,КОГА ЛИ ЧЪК НОРИС ЩЕ ТИ РАЗБИЕ КУХАТА ЧУТУРА ГАД ***
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той беше сигурен, че миналата година трябва спокойно да си изтеглим последните спестявания и да идем на море, а като се върнем кризата ще е минала. Преди седмица беше сигурен, че увеличаването на пенсиите ще е за всички, даже каза, че обратното е дискриминация.Е, не може да се сравнява с Тиквата по смаяна на мненията, но това не значи, че трябва да му се вярва.
14
4
 
24
 
! Отговори
ив 05 преди 12 години
НИЕ ЧАКАХМЕ ЕДИН *** 800 ДНИ СЕГА И ТОЯ БАШ ФИНАНСИС И НЕГО ЩЕ ЧАКАМЕ КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ГОРКИТЕ ПОДАНИЦИ НА ТАЯ ДЪРЖАВА