Как да се избира независим ВСС ще бистри Попова

Да остане ли триинстанционното производство също ще се обсъжда
Обновена: 22 юни 2011 10:47 | 22 юни 2011 10:47,
22
Как да се избира независим ВСС ще бистри Попова
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Трябва ли да има парламентарна квота в ръководството на ВСС, да остане ли  триинстанционното производство и да се промени ли структурата на съдебната система са въпроси, които трябва да бъдат дискутирани във връзка с промяната в конституцията.

Това каза министърът на правосъдието Маргарита Попова по повод предвижданите законодателни промени във връзка с кризата ВВС.

Във вторник правосъдният министър свика обществения си съвет и поиска да започне обсъждане на конкретни предложения за промяна на конституционния модел на устройството и управлението на съдебната система.

„Най-важното нещо, което трябва да се дискутира, е как трябва да се избира ръководството на съдебната система, за да има абсолютна сигурност, че възможностите за външни и политически влияния върху този управителен орган са минимални“, коментира Попова преди заседанието на МС.

По тази причина тя обясни, че ще се дебатира трябва ли да има парламентарна квота и ако да – тя каква част трябва да бъде от общия брой на членовете на Висшия съдебен съвет, как трябва да се избират членовете от парламентарната квота, ако остане такава, да се подобрят правилата за избор на членове на ВСС, избрани от самата магистратска общност.

Това е единият коловоз, в който ще вървим в разговорите за промяна на конституцията, каза Попова.

Дойде време да поговoрим и за това имаме ли нужда вече от триинстанционно произвoдство, което така или иначе залага въпроса за правосъдие по-дълго, отколкото обикновено, изтъкна още правосъдният министър.

Още по темата

Натовареността и равномерното разпределение на делата, които се гледат, също са сред дискусионните теми.

Друг проблем е структурната реформа на съдебната система – дали има нужда от 28 административни съдилища, дали не трябва да се заговори за преструктуриране на броя на съдилищата и на прокуратурите.

За необходимостта от реформа в съдебната система се заговори след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Изборът на ВСС отприщи вълнà на недоволство от начина, по който се извършват назначенията в системата.

Преди седмица Съюзът на съдиите в България призова за оставка на Висшия съдебен съвет и излезе с конкретни предложения за промени в съдебната власт, сред които ВСС да не бъде постоянно действащ орган, мандатът на членовете да се намали от 5 на 3 години и да има разделяне на прокурори и съдии при кадровите въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
НАЛИ ! преди 12 години
......ВИНАГИ НЕЗАВИСИМИ ОТ ..........НАРОДА !
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И най-важното финансирането трябва да е процент от определен вид данъци и такси. Трябва да се скъса връзката с мин. на финансите и бюджета така, че да не зависят от настоящите управляващи. Министерство на правосъдието трябва да се закрие, а финансовия отдел да мине на подчинение към ВСС
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2 инстанции са достатъчни. Прокуратурата трябва да е или напълно независима - извън ВСС и с директни избори на гл. прокурор или трябва да е към изпълнителната власт.
19
2
 
1
 
! Отговори
BULGARO преди 12 години
TAIA CIGANKA MARGARITA POPOVA NEMALI KOI DAE SRITA OT VLAST TOVAE NAI GOLIAMIA PROGLEM NA BULGARIA.
18
2
 
0
 
! Отговори
Ipo преди 12 години
Цв.Цв. като ги назначи, ще са абцелютно независими
17
3
 
1
 
! Отговори
ШЕРЛОК ХОЛМС преди 12 години
...КОЛКО ПРОСТО ..УОТСЪН,.....ДА ПИТАТ .....КРАСЬО ЧЕРНИЯТ!
16
3
 
2
 
! Отговори
eeeeeй преди 12 години
А кво стана с разследването за смъртта на Мишо/бирата/ ??? Агент "Буда" що мълчи ?
15
4
 
0
 
! Отговори
Министерски съвет преди 12 години
Тази година за Коледа магистратите ще получат не както през 2010 г. декемврийска, тринадесета и четиринадесета заплата. Ще ги дикисаме и с петнадесета !!!
14
3
 
2
 
! Отговори
МАЛЕ ,МАЛЕ, преди 12 години
А ДО СЕГА КАК СА ГИ ИЗБИРАЛИ ....?АМА ТО КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ .....КАЗА КАК ,....САМО С ЕДНА ПРЕПОРЪКА ОТ ....КРАСЬО ЧЕРНИЯ .....?
13
4
 
2
 
! Отговори
некой си преди 12 години
"Как да се избира независим ВСС ще бистри Попова" Като се избере от Цецо!
12
3
 
2
 
! Отговори
замминистър преди 12 години
Министърът на правосъдието проспа ного моменти за намеса.Сегашната реакция е функция на европейски натиск.Предлагам оставка.
11
5
 
6
 
! Отговори
,i, преди 12 години
ама тая Маргаритка кво праи до ся, 2 години спа, ся са сети
10
2
 
1
 
! Отговори
независим преди 12 години
Е. те такова животно нема! Независим. божеее!
9
6
 
3
 
! Отговори
бахти неграмотниците преди 12 години
Алоооо днес.бг, Конституция се пише с ГЛАВНА буква, неграмотници!!!!
8
4
 
3
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
Как да се избира независим ВСС ще бистри ПоповаНЕМА КАК - СЪМ КАЗАЛ НА ЦЕЦКУ БРОКИРА ДА УВЛАДЕЙМИ СИЧКАТА ФЛАСТ У ДАРЖАВАТА...КОЙТУ НИ СА ПУДЧИНИ ША МУ ПРАТЯ РУМЕН ПАШАТА ДА МУ ЧУПИ КРАЙНИЦИ С ВИНКЕЛА...
7
4
 
7
 
! Отговори
До Христо Христов преди 12 години
Отговорът:Две години госпожата на снимката се е грижела само за своята собствена красота.Е чак сега й останало малко време да погледне и съдебните дела, на този кекав ВСС, на който е нещо като председател.
6
4
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Абе всъщност, ква е точно функцията на министъра на правосъдието и по-специално на г-жа Попова??? Понеже тази госпожа за 2 години се е обаждала 2 пъти с по 2 думи... Не че трябва да е като Бойко (за 2 години да НЕ СЕ покаже общо 2 пъти).. Аам какво точно работи (че дори е в групата на успешните министри?), какви са й постиженията... идеите...
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как от ГЕРБ само ГРОБ-ари ни управляват?
4
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 12 години
Според мен има един единствен въпрос, който трябва да се зададе сега: А къде спа до сега г-жата? Вече 2 години е министър, а нещата продължиха да си вървят към дъното. Това дали е ще бъде поредното тичане на място само, за да може да се задоволи общественото недоволство с имитация на дейност или ще има реална промяна?
3
7
 
4
 
! Отговори
Съдник преди 12 години
"Как да се избира независим ВСС"?Назначава ги Цветанов, човек с опит (спуснатата парашутистка, новата Калинка, за шеф на софийския съд го доказва по безспорен начин)!