Софиянски: ГЕРБ е "крадливо врабче"

Новото ОДС чака до седмица отговор от Синята коалиция за вота наесен
Обновена: 22 юни 2011 16:39 | 22 юни 2011 16:38,
184
Софиянски: ГЕРБ е "крадливо врабче"
Снимка: Булфото

Правителството и управлението на ГЕРБ e „малко крадливо врабче, което непрекъснато кълве и ощетява общините и бизнеса”. Tова заяви съпредседателят на Общността на демократичните сили (ОДС) и бивш столичен кмет Стефан Софиянски. 

Той каза това по повод дебата за опасното намаляване на парите във фискалния резерв на държавата и последвалите обяснения от премиера, финансовия министър и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, че с парите от резерва се финансират европейски проекти. 

Според Софиянски взимането на пари от резерва за финансиране на европроекти е правилно като логика и е трябвало да започне още в началото на управлението на Борисов, но за съжаление не е верен начинът, по който се прави.

Стефан Софиянски попита и кои са тези европейски проекти, струващи 700 милиона лева, сумата, с която е „олекнал” фискалният резерв, само през първото тримесечие на годината.

Още по темата
През този период е била завършена само магистрала „Люлин”, чиято обща стойност е 180 милиона евро, а това правителство е дало едва 60 милиона от тях, посочи той.
 
Изключително неприятно според Софиянски е, че стил на това управление и на финансовия министър става взимането на пари от европейски програми през некоректни операции. Парите, които общините трябва да получат от европейски проекти, не ги получават директно от резерва, а през държавен фонд, обложени с лихва от 6%. 

Ако наистина беше използван фискалният резерв като инструмент за финансиране на европейски проекти, тези проекти щяха да са финансирани отдавна и безлихвено, твърди Стефан Софиянски.

По думите му така се подхожда и със земеделските субсидии. „И въпреки тези некоректни операции правителството не може да се оправи и харчи пари от фискалния резерв, което е изключително опасно", казва съпредседателят на ОДС.

Стефан Софиянски припомни, че опоскването на фискалния резерв е започнало още от управлението на Сергей Станишев, когато през 2008 година е бил най-високият му ръст от 12 милиарда лева, а в края на мандата на тройната коалиция е спаднал до 7,8 милиарда. От своя страна ГЕРБ за две години източили от него още 3 милиарда лева.

Политическият съвет на ОДС реши да поиска разговори с кандидата за президент Румен Христов и Синята коалиция, за подписване на споразумение за общо явяване на президентските избори и където е възможно – и за местна власт, съобщи Иво Цанев на редовната пресконференция на ОДС.
 
Ако до седмица не получим от Синята коалиция съгласие за тези разговори, ще приемем, че Румен Христов не е единствената алтернатива. Търпението ни не е безгранично, каза Любен Дилов, говорител на ОДС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: ОДССтефан Софиянски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 12 години
СОФИАНСКИ ПРОДАДЕ ХАЛИТЕ ЗА 2 ЛЕВА
141
14
 
5
 
! Отговори
Партията на тъпите преди 12 години
Няма умен човек, който да харесва ГЕРБ. Софиянски като такъв също не прави изключение.
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
135, прав си, ГЕРБ не крадат, те просто здраво "консултират".
139
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадливият лешояд с глупава усмивка се промъква отново на трапезата!Първо Кунева,сега един след друг започват да изпълзяват от дупките си.Няма трапеза скъпи хищници и глупаците намаляха.Има ги в музея на Позитано 20 само.
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпанарино 147, по надолу един правилно е написал че благодарение Софиянски казваме, че София не е България Със слепци като теб не може се върви напред.Тоя икономически климат в Сф. по кое време се създаде? Ако беше "кмет" на цяла Б-я тогава И бг щеше да е като София и нямаше да трябва да се изселваме.
137
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от мързеливци герболизачи като 135-и! Никой не е длъжен да ти върши каквото и да е! Като искаш информация за наглите кражби на ГЕРБ, потърси си я сам, ще намериш достатъчно! Само дето има сериозната вероятност да си намериш и някой организиран 'инфаркт'. Така действа другаря Боко Тиквата.
136
2
 
8
 
! Отговори
#1 преди 12 години
...казал най-крадливия :D
135
14
 
6
 
! Отговори
дада преди 12 години
Софиянски може да е всякакъв,но ще сложи в малкия си джоб всички набедени финансисти начело с Дянков. Това,което казва , е истина .Другото,което се дипли тук из този форум са празни приказки на неграмотници, които гледат все назад,а пред носа си не виждат нищо. Ще ви питам следващата зима,като си бръкнете в джоба какво ще намерите.
134
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не кажете ГЕРБ открадна това и това Посочете един случей, ама проверен.Не доблесните политици като Софиянски знаят в какво е самомнителен народа и това говорят за да се харесат на народната ***.
133
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички имате право да ревете и то кански.и така ще бъде ,неможе да крадете безогледно и сега като има някакъв ред ви е гадно,неможе да продължавате с далаверите си.А като знам и кои мрънка сега пази Боже,наи смотания кмет на София.По негово време нищо не стана само далаверите вървяха.
132
3
 
10
 
! Отговори
лили преди 12 години
Дали Софиянски закъса за пари, че иска да се връща в политиката?
131
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя докато беше кмет вечно беше ухилен сега много тъжно гледа сигурно и той отъня след мандата.
130
0
 
9
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
Голяма част от Българския народ са лъжливи и крадливи и естествено недоверчиви мислейки, че и другите са като тях И поради това е абсолютно невъзможно който и да е управник да не бъде набеден че е крадец. Да стане Барак Обама наш президент само след година ще кажеме, че и тоя краде и че и тоя ни е излъгал. А в САЩ ще управлява 8 години и никой няма и да помисли това.
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Казал Гарвана!
128
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадецът вика: "Дръжте крадеца!" :)) И не е прав - ГЕРБ не е 'крадливо врабче', а е крадлива сврака, защото освен да крадат, непрекъснато грачат по всичко и всички.
127
2
 
13
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Кой го казва?!А Софиянски е крокодил, който изяжда всичко по пътя си!
126
5
 
4
 
! Отговори
ТЯ,КРИЗАТА -- преди 12 години
---НЕ ПОЖАЛИ И СС ---КОФТИ ,НЕКА И ТОЙ ДА РАЗБЕРЕ ,...ОТ СПРЕНИЯТ КРАН НА БОЙКО !ПОЖАРНИКАР ....А ,АМА ИМА И КРАНОВЕ ,КОИТО СЕ Е НАУЧИЛ ,КАК ДА СПИРА !
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не беше Софиянски кметувал сега нямаше да се казва, че София не е България. А за политик не става.
124
6
 
14
 
! Отговори
КО СТАА БЕ , преди 12 години
ГОЛЕМОТО ЗАКЪСВАНЕ ,МНОГО Е ГАДЕН БОЙКО ,...ОПОЗИЦИЯ РЕВЕ ,КОСТОВ РЕВЕ ,СК РЕВЕ , БСП РЕВЕ ,ЯНКА РЕВЕ ,АЛ. РЕВЕ ,..."ГОЛЕМОТО РЕВАНЕ ",А ГА ЯДОХТЕ ..КИФТЕТАТА И НЕ ПЛАЩАХТЕ ,НЕ РИВАХТЕ ,...САМО РИВАНЕ ЗА ВАС И ---ВЕЧНА ОПОЗИЦИЯ ,ПОНЕ СЕ НАУЧЕТЕ ОТ ТУРЦИТЕ НА ...НЕЩО МЪДРО ?
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези които напуснаха съдебната система наскоро,дано на тяхно място доидат по доблестни садии и такива като Софиянски и куп други политици да почнат да ги вкарват в затвора вече,повече от 20 години крадат и никои не ги закача!!!