България полага усилия за елиминиране трафика на хора

Не отговаряме обаче на стандартите на САЩ в това отношение
Обновена: 29 юни 2011 15:58 | 29 юни 2011 15:50, Елка Василева
14
България полага усилия за елиминиране трафика на хора
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Девет страни от Европейския съюз, сред които и България, не отговарят на стандартите на САЩ за равнището на борба с трафика на хора, се казва в доклад на Държавния департамент, цитиран от EU Observer.

В документа, огласен в понеделник, Естония, Кипър и Малта са поставени в американския "списък за наблюдение" заради неуспеха им да предотвратят високите нива в трафика на хора. Докладът отчита, че в трите страни "абсолютният брой на жертвите на остри форми на трафик е значителен или значително нараства" и
обвинява правителствата, че не са показали, че увеличават усилията си да се справят с проблема.

Шест други страни – България, Гърция, Латвия, Румъния, Унгария и Чехия, също са назовани като неотговарящи на нормите на САЩ. Според Вашингтон тези девет страни от ЕС имат нисък рейтинг в борбата срещу трафика на хора, сравним с този на развиващи се държави като Гватемала и Малави, посочва EU Observer.

Повечето от кандидат-членките на ЕС от Западните Балкани и Турция, както и страни, претендиращи за отменяне на визите с ЕС, каквито са Молдова, Украйна и Русия, също получават ниски оценки в доклада на Държавния департамент.

В частта за България поместеният на уебсайта на Държавния департамент доклад установява, че нашата страна е по-скоро източник, а в по-малка степен транзитна или крайна държава за трафик на жени и деца, принуждавани да проституират, или мъже, жени и деца, подлагани на принудителен труд.

Български жени и деца са принуждавани да проституират във вътрешността на България - в курортните зони и в граничните райони, но те са "изнасяни" и за Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия, Германия, Чехия, Финландия, Гърция, Италия, Испания, Полша, Швейцария, Турция, Кипър и Македония. Около 15 на сто от жените и децата, обект на трафик, са от ромски произход, пише в доклада. Български граждани живеят в условията на принудителен труд в Гърция, Италия, Испания и Великобритания, а български деца са принуждавани да просят в България, Гърция и Великобритания.

Държавният департамент на САЩ подчертава, че правителството в София не изпълнява изцяло минималните стандарти за елиминирането на трафика на хора, макар че полага значителни усилия да направи това. Даден е пример с промените в Наказателния кодекс за увеличаване на минималното наказание за трафик на хора от една на две години затвор.

Към България е отправена препоръка да изключи възможността жертви на трафик да бъдат наказвани за незаконни действия, извършени като пряка последица от трафика, както и да продължи с усилията си да разследва и налага осъдителни присъди на официални лица, замесени в трафик на хора.

Относно Кипър докладът твърди, че в сексклубове на острова работят жени, прехвърлени от бивши съветски републики, Латинска Америка и Азия, като властите не са налагали никакви наказания на официални лица, замесени в незаконния трафик.

В Естония жени от селски райони са откарвани в секс клубове в столицата Талин, както и във Финландия, Холандия, Великобритания, Германия и Италия. Но правителството е похарчило едва стотина хиляди евро през 2010 г. в помощ на жертвите на трафика, се констатира в доклада.

По въпроса за притока на имигранти от Северна Африка към Малта Държавният департамент заявява, че те вероятно рискуват да бъдат вкарани в нелегалния трудов пазар на острова. Има и сведения за секстрафик на африкански жени през Малта за континентална Европа. Даден е пример със сомалийка, която се оплакала в малтийската полиция, че е принуждавана от престъпна банда да проституира, но е била осъдена на шест месеца затвор условно заради притежание на фалшиви документи за пътуване, посочва EU Observer.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В САЩ управляващи вземат подкупи, за да си затварят очите за трафика на хора, докато при нас управляващи го ръководят! Специалната служба ДС ръководи вноса/износа на наркотици, оръжие и хора. Стари (а вече и нови - наспедници) кадри на БКП все още управляват чрез агентурата на ДС и е овладяла всички видове власти - изпълнителна (5-10% от военното, полицейското, икономическото и т.н. министерства са съставени от ДС кадри), законодателна, съдебна. Ето това САЩ го нямат...
13
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 12 години
Усилия ли...? Аз съм навътре в нещата и виждам само смешни условни присъди за сводници...И то не защото доказателствата са събрани некомпетентно!
12
0
 
0
 
! Отговори
www преди 12 години
полагат усилия ли че кога почнаха ???
11
0
 
0
 
! Отговори
по-точно преди 12 години
България полага усилия за елиминиране на хора.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Български жени ...... са "изнасяни"...Имаме най-хубавите жени. Изнасяме, изнасяме и пак има...
9
1
 
0
 
! Отговори
пипи за минусите преди 12 години
да, в САЩ има клонове на организации, които издадоха директива за нашето ликвидиране, но те са наднационални и присъствуват във всички страни. Има и хора, обаче, които им пука какво ще става по света, включително и с нас? Затгова не бива дас е плюе цяла държава, народ! Те сап рави, защото много момичета са отвличани, рекетирани за да проституират и тук и дори навън. А това си е ликвидациян а хората, на нас. Защото сестрите ви, ддъщерите ви може да ги насилват да проституират. Отделон търговците с органи, търговците на секс- и несекс робини по света? Даже има момичета са извеждани зад граница, вземани сами паспортите, пребивани, за да проституират? А някои нес е и връщат повече? Лично считам, че ако съм шеф на такава агенция за борбас тозди вид сводници и насилници, поне няколко хиляди бройки ще ми тежат на съвестта. Даже и без закон, ще наредя на агентите дза им пръскат тиквите, като шишарки. Да, някои много печелят от този вид дейност и се покровителствува от различни политически лица и други. Но на тях не им пука за момичетата, така че и на мен няма да ми пука за тях и доходите им? А и товас а паризитчета, да вървят да си поработят някъде лично че да изкарат! Но явно няма да стана в тоя живот шеф на торяд за борба с такива неща иначе доста сводници щяха да ходят с откъснати топки нема матап .В казармата винаги стрелях много ниско така, че ротния ми биеше шамапр зад врата и казваше: никъв стрелецц не става от теб, само в мъд---е целиш! Е, ако имате свободна оферта за оперативен работник или шеф в такъв отряд, свиркайте. Ще ги целя сводниците само дето.умея. А и това ще пораздвижи търговията с бинтове и обезболяващи?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
махнете "трафика" от заглавието и ще сте прави.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А САЩ атговарят ли на собствените си изисквания?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алооооооооо физкултурника, хайде изкажи се де.
5
4
 
2
 
! Отговори
пипи преди 12 години
Я, чичо Сам отново изгря? Трябва да призная, че там има хора, които ни обичат повече, отколкото доста наши тука. Има и такива, дето ни закопават, он в случая са прави - много невинни момичета са насилвани да проституират. чичо Сам, назначи ме за шеф на отряда за борба със сводничеството и трафика на хора, и ти гарантирам, че войната ще е жестока. И понеже съм чел книгата "Първо действувай, после мисли!" считам, че ще донеса неприятни изненади на сводниците от всички етажи. Давай поста и почваме!
4
3
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Не мога да разбера само защо трябва да отговаряме на някакви норми или изисквания на държава с която нямаме нищо общо.Ако можех бих им изпратил 1 писмо че изобщо не ми дреме какво мислят за нас и да си гледат тяхната работа.Нация от алкохолици и наркомани избрали черен за президент едва ли е в позиция да дава оценка на ЕС суверенни държави.Аре фък офф фуулс.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, за това не отговаряме, ама за шистовия газ гледай как си паснахме със САЩ!
2
1
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 12 години
Не на трафика а на самите хора.
1
2
 
7
 
! Отговори
ЦИГАНИН преди 12 години
Барак обама е виновен!!!. Давай визите, и братчедите ти ще дойдат при теб!!!