Цветанов пак оправда полицейско насилие. Жертвата бил пил

Проверка не откри нарушение по случая с Радослав Божинов
Обновена: 9 сеп 2011 15:05 | 9 сеп 2011 14:08,
388
Цветанов пак оправда полицейско насилие. Жертвата бил пил
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Пребитият от полицаи в столицата Радослав Божинов е бил във видимо нетрезво състояние и е оказал съпротива на служителите. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на синия депутат Ваньо Шарков.

Случаят е от 14 април, когато 24-годишният младеж е спрян за проверка на бул. "Фритьоф Нансен", след като се връщал от концерт. Радослав, който е студент в Техническия университет в София, твърди, че е бил спрян от цивилни мъже, които заявили, че са полицаи. Поискали личната му карта, която той показал, но отказал да им даде.

По думите му се канел да си хване такси, когато единият мъж му сложил белезници, а след това се опитали да го вкарат в червена кола без обозначение. След това е бил съборен на земята и бит, независимо от опитите на очевидци да помогнат.

Днес МВР шефът заяви, че служителите на I РПУ спрели Радослав за проверка, но той отказал да се легитимира, опитал да избяга и буйствал. Той допълни, че в нетрезво състояние бил не само Радослав, а и останалите присъстващи, които твърдят, че опитали да му помогнат.

Още по темата

След като вътрешният министър оправда полицейското насилие, с твърденията за употреба на алкохол, все пак стана ясно, че Инспекторатът на МВР не е открил нарушения при действията на полицаите. Срещу всички, присъствали на инцидента, са повдигнати обвинения.

Цветанов отговори и на въпрос на червения депутат Петър Курумбашев за договора за дарение на 236 автомобила "Опел Астра" на МВР в нарушение на Закона за обществените поръчки.

По информация в медиите става дума за дарение, което ведомството е получило от собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги". Министърът посочи, че случаят касае сделка от 2004 г., а договорът, който е подписал, само я финализира. Обеща договорът да бъде качен на сайта на МВР.

Цветанов отново изтъкна добрата работа която ведомството му е свършило за последните две години. "Вече няма груби отвличания, поръчкови убийства. (...) Направихме задълбочен хоризонтален анализ, чрез който организираната престъпност бе приведена в известност. За 2011 г. 262 престъпни групи бяха разкрити. За 126 лица вече е неутрализирана престъпната дейност", заяви той.

По думите му в страната има райони с висока безработица, където хората са бедни и там се отчита повишение на битовата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
1
 
12
 
! Отговори
Русенец преди 12 години
Отвратен съм от българската полиция. Знам, че не трябва да обобщавам, знам че вероятно тук-там има някой свестен в системата на МВР, но уважаеми полицаи - не ви пише на челата кой от вас е професионалист и кой си е абсолютен ***.Системата Ви вече е така опорочена, че не виждам нито една причина за съществуването и.
328
0
 
9
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 12 години
До 343: Не се коси. Ще се окаже, че камерите не работели и няма записи.Преди 2г. на кръстовището пред телевизионната кула ударих полицай с мотор, който мина на червено без да е в специален режим на движение. На 5 мин. имаше 11 патрулки покрай мен плюс шефа на КАТ. Естествено всички камери се оказаха без записи. Имах 2-*** свидетели. На ченгето не му взеха алкохолна проба пред мен. Съставиха протокол за ПТП без виновен. В Армеец много се смяха. След 1г. получих акт, че аз съм минал на червено
327
2
 
12
 
! Отговори
Гкдкдкд преди 12 години
Цветанов,*** такъв.Най-големите комплексари с Борисов
326
0
 
10
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
*** полицейска *** искаме камерите от всички съседни сгради, независими прокурори ако ще и чужди да са ,снемане на обвинениятя от всички свидетели които сплашвате и мачкате нещастници, комплексари долни
325
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1.Пьрво задьлжение на господата милиционери по закона за МВР е да се лигитимират.То тва с казване ли става.Двама цивилни посред нощ ще ми взимат документите и ще ме качват в необозначена кола...ДА ДА.2.Дори и да е буйствал тия 2мата цивилни убосници им е било толкова трудно да се справят,с един толкова пиян,според ЦВЦВ,че трябвало да го направят крив за да го качат в колата.3.Не сьм сигурен ,но ми с струва,че Ф.Нансен не е в 1ви райони се чудя,какво тьрсят господата от 1во там.Оакали сте се
324
2
 
5
 
! Отговори
до 336 преди 12 години
***, някак си се научихме да се пазим от крадците и бандитите сами, но когато трябва да се пазим и от полицията, започва да ни идва в повече !
323
2
 
7
 
! Отговори
до 336 преди 12 години
Гражданин, пардон, селянин! За това до колко помага полицията когато имаш нужда от нея са показателни три случая: - край Обзор - момиче се оплаква на двама Ушеви че я гонят да я изнасилят и.... я изнасилват полицаите - в София - *** убиха от бой младеж докато Ушев гледаше - Дядо отива да се оплаче че са му откраднали земеделски инструмети, а Ушев го изгони от РПУ-то с думите - "няма да се занимавам с глупости" Така че по скоро ще видиш костенурка с вълна от колкото Ушев да работи!
322
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 330 - Хаха! Мислех, че след светлия соц. всеки може да си ходи както му е кеф, но явно все още сме в Соца.До 332 - Нас преди време ни биха едни куки пред 04 РПУ и внесохме оплакване.От Военна Прокуратура върнаха офциален отговор, че след проверка се оказало, че полицаят забележето ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЕВ си седял пред районното, когато група нагли хулигани го нападнали ТЪРКАЛЯЙКИ СЕ! Ако някой не вярва ще намеря писмото, ще го сканирам и ще му го пратя на мейл.
321
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Умирайте прасета!
320
1
 
2
 
! Отговори
HOOLIGAN преди 12 години
A.C.A.B.
319
15
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Плюйте полицията, тя Ви е изтривалка. Но когато някой напит и агресивен започне да Ви пречи - веднага се сещате за нея. То на Вас няма угаждане.
318
2
 
14
 
! Отговори
майка преди 12 години
От 1998 г. досега България е осъдена 27 пъти в Страсбург да плати над 900 хил. лв. обезщетение на пострадали от полицейско насилие. По 23 от тези дела Европейският съд за правата на човека констатира както брутална употреба на сила, така и липса на адекватно разследване след това
317
3
 
9
 
! Отговори
майка преди 12 години
Статистиката на Софийската районна прокуратура за м.г. показва, че от 18 дела за телесна повреда, причинена от служители на МВР, 8 са прекратени, 5 са спрени, 2 са внесени в съда, а 3 още не са приключили. Общо срещу служители на МВР и съдебната охрана има 293 преписки. От тях са образувани 122 дела, приключените са 58, от които 9 са внесени в съда с обвинителен акт, едно с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на глоба, едно със споразумение. 23 производства са спре
316
2
 
8
 
! Отговори
майка преди 12 години
И тъй като никъде не е изнесена реално ситуацията-засега,мога да уточня,че синът ми е набирал 112 ,когато са дошли 2 патрулки и те са били с необходимите атрибути-полицейска маркирана кола и мъже в полицейски униформи,и те вече са направили необходимото без никой да се съпротивлява,а относно цивилните-там нещата са различни,каква е била операцията,до къде са им правата -в рамките на операцията ли са,и най-важното,защо са с облекло,което причинява физически травми и още много въпроси има...
315
4
 
12
 
! Отговори
Усмивката преди 12 години
И тогава видимо пияният Радослав Божинов, афектиран, нанесъл многократно удари с глава по обувките на служителите на реда. :-)). След като им е показал личната си карта, защо са поискали да му я вземат, без да са се легитимирали? Защо раздават "правосъдие" на улицата, а не са повикали униформен полицай, който може да го санкционира за неизпълнение на полицейско разпореждане? А защо и защитаващите Радослав не са повикали веднага полиция? Респектиране не значи побой. Цецо - Вън!
314
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da *** toya cvetanoff, da *** tiya kuki smardyashti na prostotia! Da gi *** dyavola sichkite do edin!
313
1
 
21
 
! Отговори
Copy And Paste преди 12 години
Ваньо Шарков цитира изказване на единия полицай - младежът бил С ДЪЛГА КОСА И ПОДОЗРИТЕЛЕН??????????????????? ?????///И се връщам назад. 1975 година. С моя приятел Пламен сме из града - лято, изпитите взети, спокойствие.Пламен е с широкопока сламена шапка. Смята, че тя ще скрие дългата му коса. Обаче - не.Двама милиционери се засилват към нас, хващат го, завличат го в бръснарницата...Но не ни биха...Защо ли се сетих?
312
3
 
13
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Ти може да мислиш,че цвъко пикае прав,но всъщност пикае седнал.няма кво да се лъжиме,който не е ходил в полицията или не се е сблъсквал с тях,той незнае,колко бой се хвърля в аретса а после всичко се потулва.Много ясно,че цивилния ще е виновен.Оф направо ми се опъват нервите с подобни глупости.....
311
19
 
4
 
! Отговори
роро преди 12 години
Незнам защо когато стане нещо подобно и веднага трябва да оплюваме Цветанов. Аз смятам, че той изключително добре се справя в работата си
310
17
 
2
 
! Отговори
лил преди 12 години
Цветан Цветанов знае най-добре! медийте изкривяват нещата понякога