Художниците получиха галерията на "Шипка"6

Правителството сложи край на дългогодишния им спор със СУ
Обновена: 14 сеп 2011 13:37 | 14 сеп 2011 13:36,
3
Художниците получиха галерията на "Шипка"6
Софийският университет получава сградата на бившия механотехникум на Стамболийски в София. Снимка: Булфото

Правителството прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху галерията на столичната ул. „Шипка” №6 на Съюза на българските художници, съобщиха от правителствената пресслужба.

За компенсация СУ „Св. Климент Охридски” получава сградата на бившия механотехникум на бул. „Александър Стамболийски” №82 в София.

Спорът между двете институции за сградата се води от десетилетия, той дори се прехвърли в съдебната зала, където университетът съди художниците за неоснователно облагодетелстване.

През март от Съюза писаха до премиера Борисов с молба за намеса в дългогодишния спор, с който не можаха да се справят различни ведомства и институции.

„Галерията, превърнала се в национален културен символ, ще продължи да се използва за целите и предназначението, за които е изградена, ще бъдат удовлетворени частично и потребностите на висшето училище от сграден фонд, позволяващ организирането на учебен процес и научно-изследователска дейност съобразно европейските стандарти“, решава спора кабинетът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
И какво студентите от лекции директно в Мола а!? В случая от софийския са на огромна далавера. Сградата на механото е супер !
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам голям ....
1
1
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Една добра...новина.Ще посетя галерията при първата експозиция на съвремени българскихудожници.Аз живея на...близо;на пресечката на Московска с Бенковски.