Без увеличение на максималния осигурителен доход

Социалната комисия отхвърли идеята той да е 10 минимални заплати
28 сеп 2011 19:55,
3
Без увеличение на максималния осигурителен доход
Снимка: Булфото

Депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика отхвърлиха предложението максималният осигурителен доход отново да се обвърже с минималната работна заплата и да се определи в размер на 10 минимални възнаграждения. Предложението беше обсъждано при първото четене на промените в Кодекса за общественото осигуряване, които бяха гледани на днешното заседание на комисията.

Когато през 2000 г. беше възприет новият модел на пенсионно-осигурителната система, който се основава на три стълба – държавно обществено осигуряване (ДОО), допълнително задължително пенсионно осигуряване и допълнително доброволно пенсионно осигуряване, беше прието максималният осигурителен доход да бъде в размер на 10 минимални заплати. Тази обвързаност отпадна две години по-късно, по време на управлението на НДСВ.

Миналата година, когато се обсъждаше бюджетът на ДОО за тази година, въпросът за обвързването на максималния осигурителен доход с минималната работна заплата отново беше повдигнат от депутатите от Коалиция за България, но предложението им не се прие от управляващите.

В средата на септември т. г. за обвързаност в съотношение 1:10 заговориха синдикатите, което означава, че максималният осигурителен доход трябва да скочи от 2 000 на 2 700 лева, тъй като минималното възнаграждение беше увеличено от 240 на 270 лева от 1 септември.

Мотивите "за"

Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев каза, че увеличаването на максималния осигурителен доход ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета на общественото осигуряване.

Той посочи, че се очаква до края на годината дефицитът в ДОО да достигне около 300 млн. лева. „Имаме икономически растеж, увеличават се минималните осигурителни прагове, но не можем да съберем осигуровките“, коментира Стойнев.

Според Стойнев, увеличението на максималния осигурителен доход ще позволи да се вдигне и таванът на пенсиите, който в момента е 700 лева. Максималната пенсия се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход.

Асия Гонева, експерт от КНСБ, допълни, че размерът на максималната пенсия би могъл да се замрази за определен период от време, така че да не се натовари изведнъж бюджета на общественото осигуряване.

Председателят на социалната комисия отбеляза, че вдигането на тавана на пенсиите може би ще бъде единственият шанс за растежа им догодина. Той каза, че в становище на Министерството на финансите се посочва, че "не се предвиждат политики за увеличаване на пенсиите през 2012 г.".

Мотивите "против" – вижте ги в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Националния ни интерес е кристално ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!НО ДНЕС НАД БЪЛГАРИТЕ СЕ УПРАЖНАВА ГЕНОЦИД!!!1. Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвяват чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни - "Социалния минимум" е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв.ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!!Това означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ и в социалните системи!!!За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да плати ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...Което означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в бюджета!!!ТАКА ПРИ ДЕМОКРАТИЧНО И СПРАВЕДЛИВО ОБЛАГАНЕ, ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА ЩЕ НАРАСТАТ С 2/3, БЕЗ СЪТРЕСЕНИЯ ЗА НИКОГО2. Пари за пенсионната система има и при днешното ниво на вноските, но! Гражданите дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас,- Солидарна,- Капиталова лична (но защо частна),- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)...- Данък Обществено осигуряване, с който работещите граждани плащат КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата!!!Днес Парите за пенсии са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат задълженията по Конституция, като:1. Пенсийте се отделят от Социалните задължения на Държавата, която ги дължи по Чл.51 от К-ята2. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система3. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, годишно се крият над 1 милиард лева..., а от ниско обложените Девиденти и доходи от Наеми, се пестят още толкова...4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и получават пенсииТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ!!!И накрая Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧЕНАТА И ПЕЧАЛБА!!!А ДЯНКОВ ИСКА ДА УЗАКОНИ ТОЗИ ГРАБЕЖ И В КОНСТИТУЦИЯТА
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви са ползите и какви са недостатъците?Ползи: 1% пенсионери, главно свързани с комунистическата ера, ще взимат увеличена с 300 лева пенсия, за останалите няма разликаНедостатъци: 5% от работещите ще плащат по-високи осигуровки и ще имат стимул да крият доходите си...Абсурдна идея, добре че не е минала!
1
0
 
8
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Без увеличение на максималния осигурителен доход///.........само на минималния за всички самоосигуряващи се на 900 лв.............нашия няма да го пипаме тавана остава