Нищо не е предрешено за вота

Разликата между Плевнелиев, Калфин и Кунева намалява
Обновена: 19 окт 2011 19:32 | 19 окт 2011 19:23,
881
Нищо не е предрешено за вота
Снимка: Reuters

Резултатът от президентските избори в никакъв случай не е предрешен и са възможни всякакви пренареждания. Това твърди директорът на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев.

Дистанцията между първите трима претенденти за „Дондуков“ 2 – Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, се скъсява до около 6%.

Ако изборите бяха днес, за кандидата на ГЕРБ ще гласуват 29,8% от избирателите, Калфин получава 23,2%, а Кунева – 17,1 на сто, сочи национално изследване на „Медиана“, проведено в страната в периода 13-17 октомври сред 1007 души.

Следват лидерът на Атака Волен Сидеров с 4,9%, синият претендент Румен Христов с 2,5% и кандидата на РЗС Атанас Семов с 1%.

Седмица преди изборите общо около 38% от българите продължават да се колебаят за кого да гласуват. 

Има и огромно количество „скрити избиратели“, които не желаят да участват в социологическите изследвания, което прави изненадите още по-вероятни.

Отделно една четвърт от онези, които са се съгласили да бъдат интервюирани, се страхуват, че свободната им политическа изява може да им навлече неприятности, коментира Кольо Колев.  По думите му такъв страх у хората не е имало от преди 20 години. Той е изявен най-силно в малките населени места в страната. 

Все пак социологът не очаква драматично преобръщане на вота. Изненадите ще са по-скоро в чувствителното снижаване на разликата между първите трима, смята той.

За последния месец и тримата кандидати с най-високи резултати увеличават подкрепата си, сочат резултатите от изследването. Най-много е дръпнала Меглена Кунева, която е натрупала допълнителни 3% в сравнение със средата на септември. След нея се нарежда левият кандидат Калфин, който е спечелил 1,3%, а при Плевнелиев ръстът е незначителен – 0,7%.

Кандидатът на управляващите е чиста партийна кандидатура – той почти не лови гласове извън симпатизантите на ГЕРБ. За сметка на това обаче ГЕРБ-избирателите са твърдо консолидирани около неговата кандидатура.

Ивайло Калфин частично успява да разчупи рамката на чисто партийната кандидатура и привлича гласове „отвън“. Меглена Кунева пък е „меката“ алтернатива на всички останали, но проблемът при нея е, че това са традиционно несигурни избиратели.

„Битката, която предстои, няма да е римейк на изборите от 2009 г., когато противопоставянето беше основно „ГЕРБ срещу БСП“ и „ГЕРБ срещу тройната коалиция“. Сега наблюдаваме протестен вот на базата на оценката на икономическата ситуация в страната и личното материално положение“, обясни Кольо Колев.

Според него по-меката форма на протестен вот се насочва към Кунева, а по-острата – към Калфин. Така например 81% от избирателите на Калфин и 68% от тези на Кунева твърдят, че в последната една година живеят трудно или едва свързват двата края. Половината от подкрепящите Плевнелиев пък казват, че живеят много добре.

Бившият вокалист на "Хиподил" Светльо Витков пък обира младежкия протестен вот. Той стои учудващо добре в проучването с подкрепа от 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


881
Още по темата: избориМедиана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
790
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Р. Плевналиев и Маргарита Попова се доказаха, че са кадърни честни и компетентни ръководители,(дялани камъни), както се казва, където и да ги сложи човек все, ще са на място. И да не забравяме, Европа седи зад тях. Първанов цял мандат по далеко от червената Виена не го приеха, а Р. Плевналиев беше при Меркел още преди да встъпи в длъжност.
789
3
 
17
 
! Отговори
Пази Боже преди 12 години
За какви гейове говорите само бе, ненормалници? Та няма да се жените за тях или какво?Всички проминенти във вашата държава са гейове,е и?По важно е да видите,че са мошеници и мафиоти,които ви манипулират и ограбват.Идете да гледате на сайта на СКАТ снощното дискусионно студио на В.Енчев.Вижте как вашата хунта арестува журналист и кандидат кмет на Велинград.В Германия вече пишат ,че е опасно да се ходи в България-вижте сайта на германското външно министерство.Гласувайте за мафията-те са мъжкари
788
10
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Пливненлиев,Калфин,Кунева=БКП/ДС
787
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласувайте за всеки друг,но не и за Росен Плевнелиев.Той е по-добър на министерския пост,отколкото на президентския.
786
3
 
25
 
! Отговори
kolio преди 12 години
да не оставяме цялата власт в ръцете на един ***!иначе сме *** народ и си заслужаваме съдбата!
785
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
796 - правописа куца
784
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Би било хубаво социологическата агенция Медиана на Кольо Колев да се занимава с ПРОУЧВАНИЯ, а не с МАНИПУЛАЦИИ.
783
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевнята и Тиквата си взели *** за да отпразнуват рязането на лентичка при откриването на 20м тротоар в столицата , построен от положени тридесетгодишни базалтови плочки откъртени от плаца на поредното закрито военно поделение.Започнали да се забавляват като Тиквата(излегнат на дивана) ползвал оралните ласки на *** дама ,а Роско я работил отзад.След около 7-8 минути Плевнята рекъл:-Другарю огнеборец,може ли да се сменим?-Ами,нема проблем,сменете се ! - отвърнал Тиквата д.оволно
782
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вотат ще бъде наказателен за ГЕРБ!Най добрият вариант на балотаж да отидат Калфин и Кунева!Смятам , че и двете кандидатури са достойни за президенти!А Плевнелиев заедно с ГЕРБ отиват в историята завинаги!Социологическите агенции могат спокойно да си хвърлят дипломите!
781
2
 
16
 
! Отговори
До 792 преди 12 години
За сидеров- пудела на Б.Б. ли говориш ?
780
0
 
7
 
! Отговори
забравихте ли? преди 12 години
Лично не лично, сделката е финализирана и то с най-активната подкрепа на тези общински съветници, които отначало са били уж "против", после са поискали подкуп и след това са станали "за".
779
3
 
28
 
! Отговори
да глсуваме преди 12 години
гласувайте сега за и против герб против (+) / за (-)
778
18
 
5
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
777
3
 
11
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Българи,гласувайте за патриоти като НФСБ /или ВМРО/,но не гласувайте за старите муцуни !!!
776
5
 
11
 
! Отговори
Солаков президент! преди 12 години
Солаков има поне 5% и повече от болен лидероф да не говорим за хиподилския ***! Престанете да лъжете платени агенции!
775
4
 
28
 
! Отговори
до 783 преди 12 години
Ако Плевнелиев стане президент,цялата власт ще се концентрира в ръцете на един не много умен човек,което ще доведе да тоталитарно управление полицейщина и простотии от времето на Живков.Преяждането с власт ще е пагубно за народа.
774
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поживем, увидим!
773
9
 
14
 
! Отговори
дедо преди 12 години
Калфин е президент, гласувайте на 23-ти.
772
0
 
3
 
! Отговори
забравихте ли? преди 12 години
Скандал избухна в общественото пространство, след като в петък вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред журналисти, описвайки добрите качества на Росен Плевнелиев, че през 2007 година е отказал да плати на трима общински съветници подкуп от 500 000 евро, за да дадат "зелена" светлина за сделката с размяна на терени, за да построи Бизнес парка в София. Плевнелиев беше нападна за това, че не е сигнализирал прокуратурата за случая, а той обясни пред журналисти, че не му е искан подкуп лично
771
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато Кунева се кандидатира,управлявящите се уплашиха от голямата подкрепа за нея и вкараха в ход цялата пропагандна машина.Всички весници и електронни медии контролирани от Борисов изляха тонове лъжи и помия срещу нея.За Калфин нито дума.Идеята е,че ако Калфин отиде на балотаж ще е по-лесния противник,защото демократично мислещите няма да го подкрепят.Ако Кунева отиде на балотаж всички умни демократично мислещи българи мразещи ГЕРБ ще гласуват за нея.Това е истината.