18 двойки в надпревара за "Дондуков" 2

Президентът не е фокусник. Какви са правомощията му
Обновена: 23 окт 2011 10:37 | 23 окт 2011 07:38,
33
18 двойки в надпревара за "Дондуков" 2
Снимка: Архив Булфото

18 кандидатпрезидентски двойки се състезават за "Дондуков" №2 днес. За сравнение на последните избори за държавен глава през 2006 г. кандидатите бяха едва 7.

Двойките са издигнати от 11 партии, една коалиция и 6 инициативни комитета. За тях ще могат да гласуват 6 933 748 български граждани в страната.

Кандидатите за президент и вицепрезидент, издигнати от партии и коалиции, са:

– Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ);

– Сали Ибрям и Валентина Гоцева (Национално движение единство);

– Румен Христов и Емануил Йорданов (Коалиция „Съюз на десните сили“);

– Мария Капон и Николай Кисьов (Единна народна партия);

– Стефан Солаков и Галина Василева (Национален фронт за спасение на България);

– Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП);

– Волен Сидеров и Павел Шопов (Атака);

– Николай Ненчев и Жеко Иванов (БЗНС);

– Атанас Семов и Поля Станчева (РЗС);

– Павел Чернев и Анелия Делчева (Партия за хората от народа);

– Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева-Димитрова (ВМРО-БНД);

– Андрей Чобанов и Ангел Мирчев (Българска демократична общност).

Инициативни комитети подкрепят останалите шест двойки: Меглена Кунева и Любомир Христов, Алексей Петров и Николай Георгиев, Димитър Куцаров и Камелия Тодорова, Николай Василев и Владимир Савов, Светослав Витков и Венцислав Мицов, Венцислав Йосифов и Емилиян Димитров.

По време на предизборната кампания чухме какви ли не обещания и лозунги от кандидат-президентите. Всъщност правомощията на държавния глава са разписани в Конституцията на Република България

Президентът е с петгодишен мандат, олицетворява единството на нацията и представлява България в международните отношения.

Президентът на републиката насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за провеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.

Той назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на страната след предложение на Министерския съвет (МС).

В правомощията му влиза и съставянето на служебен кабинет при разпадане на правителството или ако парламентарно представените групи не успеят да се споразумеят.

Президентът може да предоставя убежище, да упражнява право на помилване, да опрощава несъбираеми държавни вземания, да наименува обекти с национално значение и населени места.

Той назначава и освобождава от длъжност някои държавни служители, награждава с ордени и медали, дава и възстановява българско гражданство, както и освобождава и лишава от него.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на МС. 

Държавният глава свиква Консултативния съвет за национална сигурност, обявява обща или частична мобилизация по предложение на МС.

Президентът може да върне закон за ново обсъждане в Народното събрание. За да го приемат повторно, депутатите трябва да гласуват с мнозинство от над половината от всички народни представители.

Новият президент на България трябва да реши кои от своите правомощия да прехвърли на вицепрезидента. 

Пълномощията на двамата могат да бъдат прекратени предсрочно при подаване на оставка пред Конституционния съд, при трайна невъзможност да изпълняват правомощията си (тежко заболяване) или в случай на държавна измяна и смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
martinsski - до 17 преди 12 години
Не липвсат - изредени са най отдолу като подкрепени от Инициативни комитети. Първите 12 са подкрепени от партии и коалиции. Просто погледни абзаца след колонката с 12-те ;)
22
0
 
2
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 12 години
Що така би, администраторите? Защо сте сложили при изброяването нта първо място Плевнята и женицата с *** произход? Това е елементарна сугестия. Най-високи ли са, най-умни ли са, какви са? Защо не ги подредихте по номера на бюлетината? ДОЛУ ГЕРБ! В днешния ден - всички срещу ГЕЙБ!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека не подаряваме цяла една държава на МУТРИТЕ и ЧЕНГЕТАТА Кунева е новото лице на България и алтернативата на всички Българи..............
20
0
 
2
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Днес е един от моментите да бъдат откъснати ГЕРБЕРИТЕ , за некадърната и корумпирана политика 2 години, за обидите и безочието на управляващите които се подиграват на народа който ги избра преди време................
19
0
 
2
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Трябва да гласува народа защото ако не гласуваме ГЕРБ ще наредят вота и вече отиваме кам диктатурата на Бойко Борисов , ами вземете се засрамете и гласувайте за Кунева щото държавата без качествени и кадърни хора я подаряваме на *** бе хора подаряваме си държавата ей тва става днес.......................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
3
 
3
 
! Отговори
ен преди 12 години
ГЛАСУВАЙТЕ С НЕ ВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ И ИМ ДОКАЖЕТЕ ЧЕ НЕ СТЕ *** И ОВЦЕ. ЗА КОИ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ВИ ДОКАРАХА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА ЛИ? ЗА ТЕЗИ КОИТО 22 ГОДИНИ ВИ ПРАВЯТ НА *** ЛИ? ЗА ТЕЗИ НА КОИТО БАНКОВИТЕ СМЕТКИ СА В 6 ЦИФРЕНИ ИЗМЕРЕНИЯ? ЗА ТЕЗИ КОИТО ВИ ДОКАРАХА МОНОПОЛИСТИТЕ КОИТО ВИ СЪДИРАТ ПО 9 КОЖИ ЛИ? ОСЪЗНАЙТЕ СЕ БЕ ХОРА. НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА ВИ БУДАЛКАТ И САМО ПО ИЗБОРИ ДА СЕ СЕЩАТ ЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЖИВЕЕ И НАРОД? НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
17
0
 
2
 
! Отговори
tg преди 12 години
Stegni se narode i glasuvai,za6toto fesovete i tehnite (krastnici) komunistite pak sa zaedno!Stiga ni edno Goce 10 godini!
16
0
 
5
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Ще гласувам,като избера от 18 злини най-малката..
15
0
 
1
 
! Отговори
Весело преди 12 години
Хаааахахаха.........35/тридесет и пет/ партии и още 5/пет/коалиции.Айди-търчете.Пускайте!Дет съ вика-Упражнете правото си!!!Българинът съ "упражнява" вече 45 години,плюс още 21=66 години!И все го боли "дископатията".Ама и каква агитация-малий....Пуснали репортери от ТВ по дворовете на хората.Да гледат как се прави туршия и компоти и да питат дъл шъ "има глас"?В същото време някои си облизват веждите и чистят зъби за предстоящия "гювеч"!Хааааахахаха........И после да не ревете!Вие си ги избирате!
14
1
 
12
 
! Отговори
Социолог преди 12 години
Колкото по-активно гласуват днес всички, толкова по-малко ще е влиянието на т. нар. контролиран вот, на платените гласуващи.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17, липсва ти на тебе нещо
12
7
 
6
 
! Отговори
платено преди 12 години
Липсват малко кандидати... Може би авторът "без да иска" ги е пропуснал?Светослав ВитковМеглена Куневаи още.....
11
4
 
5
 
! Отговори
гоцето преди 12 години
селски оди да копаш. интелигентните работи остви на мислещите.вечерта като се прибереш от къра ще видиш че от позитано те караха да пишеш простотии напразно
10
7
 
12
 
! Отговори
селянина преди 12 години
преди две години блгарина наивно зася бостана с тиквите днес българина трябва да започне да разрушава бостана с тиквите,и да мисли не като преди две години!!!
9
4
 
32
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ... преди 12 години
...ВСИЧКИ НА ИЗБОРИ !ВСИЧКИ ПРЕД УРНИТЕ!ДОГАН-ЕФЕНДИ И ДОН ЦЕЦИ ИСКАТ ВЛАСТТА!САМО В ПЛОВДИВ СА НАЗНАЧЕНИ 1400-СЪВЕТНИЦИ ДА ВОДЯТ ХОРАТА ОТ ГЕТАТА НА ИЗБОРИ!ВЪВ ВАРНА СА 1200-бр.БЪЛГАРИНО , СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕБ , ДЕЦАТА ТИ И ...ТВОЯТА СВОБОДА!ИЗЛЕЗ И ГЛАСУВАЙ---НЕ СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА И ОБИДЕНА ДЕВИЦА!ЖИВОТА Е БОРБА--БЪДИ МЪЖ!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10, явно са ги купили
7
11
 
7
 
! Отговори
мнение преди 12 години
Интересува ме защо *** не премахват тези ,дето оплюват сегашното правителство?Нали уж не трябва да има нарушаване на правилата на сайта???А "Гласът на младите" всъщност не прави ли точно това???От вчера където и да погледне човек ,все техните глупости чете-ами това си е агитация направо и то в забранено от закона време-още от деня за размисъл,че и днес продължават-в самия ден на изборите!!!!Недоумявам!?Или *** са отишли да гласуват,че не виждат нарушенията...
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма да е като да си прекараш половината мандат по ловните стопанства
5
1
 
3
 
! Отговори
бранник преди 12 години
Премахнат поради нарушение на правилата на сайта!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!САМО ХРАНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
1
 
9
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
" Пълномощията ... могат да бъдат прекратени предсрочно ....в случай на държавна измяна .. ." -всичките до сега попадат под този параграф !!!